Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Yeter artık efendiler! Size Türk değilsiniz diyen olmadı

Yeter artık efendiler! Size Türk değilsiniz diyen olmadı
 

Biz nasıl bu hale geldik? Ne zaman karanlık bir kışın kucağına düştü doğup büyüdüğümüz topraklar? Bilmiyorum. Ben kendimi bildiğimden beri bu haldeyiz. At izinin iti izine karıştığı tuhaf bir ülkenin bezgin yurttaşları olarak yaşayıp gidiyoruz. Bazen tamam artık, tünelin ucundaki ışık göründü deyip umutlansakta, sonrasında gerçekleşen bir olay ortak geleceğimize dair beslediğimiz tüm umutları bir anda alaşağı ediyor...

Hrant Dink’in ölümünün üzerinden henüz bir ay bile geçmedi. O yüzden insanım diyebilenlerin acısı hala çok taze. Ancak artık kimse Hrant Dink’i ve onun ölümüne yol açan koşulları yaratan ortamı konuşmuyor, sorgulamıyor. İnsanlar ve medyamızın ezici bir çoğunluğu sloganlara ve gereksiz bir sürü ayrıntıya takılmış durumda. Bu da asıl tartışılması gereken konunun arka planda kalmasına neden oluyor. Geçen pazar günü “Milli mücadele derneği” isimli bir kuruluş Taksim’de bir yürüyüş düzenledi. Belki çoğunuzun haberi bile olmamıştır. Zira yürüyüşe katılan insan sayısının 150 kişiyi geçmediği ifade ediliyor. Hatta o esnada civarda bulunan kişilerin gözlemlerine göre eylemin güvenliğini sağlamakla yükümlü polislerin sayısı katılımcıların sayısının üzerindeymiş. Uzun lafın kestirmesi yürüyüş tam bir fiyaskoyla sonuçlanmış diyebiliriz. İyi de neden yürümüş bu insanlar dertleri neymiş diyecek olursanız onu da şöyle açıklayayım efendim: Şimdi 100 binlerce kişi Hrant Dink’in cenaze töreninde hep bir ağızdan “Hepimiz Hrant’ız. Hepimiz Ermeniyiz” diye bağırdı ya, bazı vatandaşlarımız bu duruma çok üzülmüşler ve sanmışlar ki bir anda bütün Türkiye milliyet değiştirip top yekün Ermeni oluverdi. Onlarda Türk milletinin duyarlı fertleri olarak bu duruma el koymaya karar vermişler.

El koyma eylemlerini günlerdir izliyoruz. Önce çeşitli siyasi partilerin yöneticileri “Ne demek Ermeniyiz kardeşim hepimiz Türk'üz” diyerek tepkilerini ortaya koydular. Bunları bazı köşe yazarları ve tepkili bazı kişiler izledi. Sonuçta sanki ortada gerçek vatanseverler ve Türk olmayanlar ya da Türk olup bunu inkar eden hainler varmış gibi gereksiz bir kamplaşma yaratıldı. Hepimiz Ermeniyiz sloganının anlamını blog sayfasında birkaç kez açıkladım. Benim dışımda diğer bazı blog yazarı arkadaşlarda bu konuya açıklık getirdiler. Ancak hala anlamayan olabilir düşüncesiyle tekrar kısaca ifade edeyim: Hrant’ın cenaze törenine katılan insanlar Ermeni kimliğinden ve düşüncelerinden dolayı hedef tahtasının ortasına yerleştirilen ve sonunda katledilen bir kişiyi yitirmenin acısını tüm yüreklerinde taşıdıklarını ifade etmek ve bir günlüğüne de olsa kendilerini mağdurla özdeşleştirmek için bu sözü sarfettiler. Bu sadece bir günlük bir duygudaşlıktı. Ancak bu insani tepkiyi çarpıtmaktan hiç çekinmeyen bazı çevreler hemen karşıt sloganlar üretme eylemine soyundular. Futbol maçlarından, televizyon ekranlarına kadar taşınan sloganlar ve sözlü saldırılar ayrışma ve çatışma yaratmaktan başka bir işe yaramadı.

Yukarıda söz ettiğim ve “Milli mücadele derneği” isimli kuruluşun düzenlediği yürüyüşün duyurusunu geçen hafta ilgili kuruluşun internet sitesinde görmüştüm. İlanda, yürüyüş esnasında “Hepimiz Türk’üz, hepimiz Mustafa Kemal’iz” yazıları taşınacağı belirtiliyordu. Ancak ilanın sonunda ki cümle daha da ilginçti: Kocaman harflerle “Tüm Türkler davetlidir” yazıyordu. Haydi bakalım buyurun burdan yakın. Zamansız ve kalleşçe gelen bir ölümün acısını paylaşmak için bir günlüğüne mağdurun etnik kimliğiyle kendini özdeşleştiren insanlar bir yanda, Türkler diğer yandaydı onlara göre, ve işte bu yüzden vatan kurtaran yürüyüşlerine tüm Türkler davetliydi. Nihayetinde ilgili yürüyüş pazar günü Taksim’de yapıldı ve katılan kişi sayısı 150 civarındaydı...

Hrant Dink’in acısı etrafında kenetlenen insanların hiç birinin etnik kimliği değişmedi efendiler. Türk olup o acıyı hisseden kişiler hala Türk, Kürt olanlar Kürt, Ermeni olanda zaten Ermeni. O yüzden artık bu ayrıştırıcı söylemlerinize ve eylemlerinize bir son verin.Ülkemiz futbol sahalarına varıncaya kadar yeterince gerildi zaten. Daha fazla germenin sonuçları acı olabilir.



 
Toplam blog
: 130
: 5076
Kayıt tarihi
: 08.08.06
 
 

Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümü mezunuyum. Şu anda Marmara Üniversitesi ..