Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '11

 
Kategori
ÖSYS
 

YGS geçti, sıra LYS'de

YGS geçti, sıra LYS'de
 

ygs-lys


YGS 2 Mart Pazar günü uygulandı. "YGS soruları kolay mıydı?" sorusuna adayların yüzde 85 hayır cevabını vermiş. Her ne kadar sorular kolay diyenler çıksa da, genel kanı zor olduğu yönünde oldu. Dolayısıysa adayların büyük çoğunluğunun üzüntü içerisinde olduğu söylenebilir.  

Bu durum herkes için geçerli olduğuna göre, üzüntünün yersiz olduğunu söyleyebilirim. Bunun sadece puan düşüklüğüne sebep olacağı, sıralamayı değiştirmeyeceği, LYS’ye etkisinin herkes için eşit olacağı akıldan çıkarılmamalı. Dolayısıyla öğrencilerin, bu gereksiz durumdan bir an önce kurtularak, çalışmalarına kaldıkları yerden devam etmelerini önemle belirtmeliyim. Çünkü esas olan ikinci basamak (LYS) sınavıdır.  

Yapılan genel değerlendirme, soruların beklenenden farklı olduğu yönünde oldu. Bu da gösteriyor ki LYS’de de farklı sorular gelebilir. Bu yüzden farklı sorulara ve zamana karşı yarışta daha bir tempolu olmakta yarar var.  

Sonuçlar, muhtemelen bir ay içerisinde açıklanacak. Sınavın beklenenden daha zor geçmesi göz önüne alındığında tahminlere göre barajı aşmak için 30 civarında net yapan öğrenciler 180 ve üzeri puan alabileceklerdir. Bu da yaklaşık bir milyon 400 civarında öğrencinin barajı aşacağı anlamına geliyor. Sınavsız geçiş hakkından yararlananlarla birlikte YGS ve LYS sonuçlarına göre açık ve örgün öğretim kurumlarını 700-800 bin öğrenci alınacak. Yani üniversiteye girmek, bu yıl hiç de zor olmayacak.  

Geçen yıl, devlet ve vakıf üniversitelerinde 100 binden fazla kontenjan boş kalmıştı. Bu yıl da durum farklı olmayacak. Yani ille de üniversite diyenler, kendilerine göre girebilecekleri bir fakülte veya yüksek okul mutlaka bulacaklardır.  

Pes etmek yok! 

Yukarıdaki gerçekçi değerlendirme ışığında, YGS beklendiği gibi geçmemiş olsa dahi moralinizi bozmadan LYS'ler için çalışmaları sürdürmeniz gerekir. Çünkü hedeflenen üniversiteye veya programa yerleşmede YGS'nin katkısı yüzde 40 düzeyinde olurken, LYS'nin katkısı yüzde 60'la büyük bir paya sahip." YGS'nin ardından yapılması gereken tek şey; kendinize "Şimdiden sonra ne yapabilirim?" sorusunu sorup, ara vermeden işe başlamak olmalı. Henüz hiçbir şey bitmedi, bitmemeli de! Başarıya ulaşamadığını düşünenlerin yüzde doksanı henüz yenilgiye uğramamış değil. Yenilgiyi ÖSS’yi bir kenara bırakıp LYS’ye konsantre olamayanlar yaşayacaktır.  

Üniversiteye istediği bölüme girmek için gerekli puanı veya sıralamayı 3 ana kaynak oluşturuyor. Bu 3 kaynaktan biri YGS puanı, diğeri LYS puanı, üçüncüsü ise okul puanıdır. Toplam puan YGS ve LYS'nin toplamı demek olduğuna göre, YGS tek başına belirleyici kriter olamaz. İşin %60-70’i henüz geride. Bu nedenle YGS, LYS okul başarısından oluşacak üniversiteye giriş puanı için YGS'nin çok iyi geçmesi ya da geçmemesi tek başına bir şey ifade etmez. Bunun için her öğrenci YGS sonrası bir durum değerlendirmesi yapmalı ve “toplam puanımı ne yaparsam daha yukarı çıkarabilirim” diye düşünerek bir strateji belirlemeli ve zaman kaybetmeden harekete geçmeli. Bunun için önünüzde dikkate değer bir zaman aralığı var. Bu zamanı verimli çalışarak, konu eksiklerini gidererek, zaman kontrolünü de göz önünde bulundurarak, "sınava hazırlık sepetini" doldurduğunuzda hedefinize ulaşmanız sürpriz olmayacaktır. Başarının Formülü; Hedefe olan inancı pekiştirmek, düzenli çalışmak, konu eksiklerinin gidermek, nitelikli soru çözmek, düzenli deneme sınavı uygulamak ve moral – motivasyonu yüksek tutmak şeklinde özetlenebilir.  

Şunu aklınızdan çıkarmayın. YGS'nin geride kalması sizin için büyük bir avantajdır. LYS’de kendi alanınızdan sorumlu olacağınız için çalışması ve öğrenmesi YGS’ye göre hem kolay hem de zevklidir. 160 dakikada 10 ayrı derse karşı yarışırken şimdi 5 ders için iki sınav ve yaklaşık 250 dakika zamanınız olacak. Bu da bir soruya yaklaşık buçuk dakika süre düştüğü anlamına gelir. Bu anlamda LYS'ler YGS’ler göre biraz daha sıkıntısız geçecek. Zaten istatistik sonuçları da, LYS netlerinin YGS netlerinden çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.  

Şunu iyi bilmek gerekir ki maratonu kazanan yarışmacılar, performansını son ana kadar iyi bir şekilde koruyabilenler arasından çıkar. Hatta bu performans istisnasız bir şekilde son 100 metrede biraz daha artar.  

YGS-LYS sınav ve soru tarzları birbirinden farklı olduğu için, bir an önce YGS atmosferinden kurtulup LYS konularına adapte olmalısınız. Yarış henüz bitmedi, ama az kaldı. Koşmaya devam...  

Bu yolculukta herkese başarılar dilerim...  

İsmet Yalçınkaya  

Kimya Öğretmeni  

Başarı, Sınav Danışmanlık Bürosu  

 
Toplam blog
: 137
: 1557
Kayıt tarihi
: 23.06.08
 
 

1963 yılı Trabzon Of doğumluyu. Emekli Öğretmenim Eğitimle ilgili konulara ilgim uzun yıllar önce..