Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '12

 
Kategori
Eğitim
 

YGS'ye hazırlananlar önündeki günleri nasıl değerlendirmeli ve neler yapmalı?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) iki haftadan daha az bir süre kaldı. Adayları panik havası sarmış durumda. Hele bir de konular birikmiş ve yetişme ihtimali düşükse... Sınava yeterince hazırlanmadığını düşünen adaylarsa daha bir kaygılı. Olaya bir de zihnimizin sürekli ürettiği ,"konular yetişmezse ne yapacağım", "dikkatim dağıtınca ne yapacağım", "sınavda bildiklerimi hatırlamazsan ne yapacağım", "ya sınav umduğum gibi geçmezse", "sınav iyi geçmezse aileme ve çevreme ne diyeceğim" gibi olumsuz düşünceler eklenince baş ağrıları başlıyor.

Değerli üniversite adayları, yukarıda özetlediğimiz duygu durumu ve olumsuz düşünceler sadece ve sadece moralinizi bozmaya ve performansınızı düşürmeye yarıyor. Evet moral, motivasyon ve performansınız bozmaktan başka bir işe yaramayan bu düşünceleri neden o kadar önemsiyorsunuz? Şu ana kadar bu durum daha gayretli ve motiveli çalışmanıza yarar sağladı mı? - Hayır

Dünü Düşenerek Bugünden Olmayın!

O halde size hiçbir olumlu katkısı ve yararı olmayan bu duygu durumlarından sıyrılmak için çaba sarfetmelisiniz. Öncelikle kendinize, bu şekilde düşünmenin size hiçbir yarar sağlamadığını aksine konsantrasyonunuzu bozduğunu hatırlatın. Şu ana kadar yapamadıklarınıza ya da eksik yaptıklarınıza odaklanmaktan vageçin. Düne bu derece odaklanmakla gününüzü ve kalan az bir sürenizi de heba ettiğinizi unutmayın!

Kabul edin, önceki eksiklerimiz için bir şey yapmak şu an için mümkün değil, fakat bugün ve önünüzdeki günler için yapabileceğiniz çok şey var. Bugünü ve önünüzdeki günleri daha verimli nasıl geçirebileceğinize odaklanın.

Az Zamanda Büyük Sonuç İçin Çıkmış Soruların Konu Dağılımlarını İnceleyin!

Eğer, konuların yetişmeyeceğini düşünüyorsanız, önceki yıllarda çıkmış soruların konu dağılımlarına bakın. Konu dağılımlarını inceleyerek bu kısa sürede daha kolay halledebileceğiniz ve daha fazla soru gelen konulara odaklanın. Son iki yılın YGS soru dağılımlarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Konu dağılımlarından hareketle yapabilirlik durumunuzu da dikkate alarak daha fazla soru gelen konulara yoğunlaşmanız az zamanda büyük etki oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Felaket Tellallarından Uzaklaşın!

Bu dönemde çevrenizde sürekli olumsuzluklardan bahseden, konuların yetişmeyeceğine dair, sınavın iyi geçmeyeceğine dair medyumane gaybten haberler getirdiği kanısına kapılan felaket tellalları olabilir. Bu tellalların yanından uzaklaşın, iletişiminizi kesmek mümkün değilse en aza indirin. Anne-baba gibi yakın çevrenizde de sizin yerinize sınava kalan sürenin geri sayımını yapanlara, "bunun sizi daha fazla motive etmediğini" hatırlatın ve kösdek değil, destek olmalarını arzu ettiğinizi belirtin.

Sadece sınavla ilgili konularda değil, günlük konularda da olayların sürekli olumsuz taraflarını gören ve sürekli olumsuzluklardan bahsederek etrafına negatif enerji saçan insanlarla geçirdiğiniz süreyi azaltabildiğiniz kadar azaltın. Yanında olmaktan mutluluk duyduğunuz, yanında kendinizi iyi hissettiğiniz, pozitif enerji saçan insanlarla daha fazla vakit geçirmeye gayret edin. Mümkünse boş ve sosyal vakitlerinizin tamamını bu tip arkadaş, akraba ve dostlarla geçirmeye gayret edin. 0-6 yaş dönemi çoukları ile vakit geçirmek, oynamak ve yaşlı tonton dede ve nineleri ziyaret etmek pozitif enerjinizi artırabilir.

Havaya Uymayın, Havanızı Oluşturun!

Bu yıl havalar soğuk geçti, aslında bu açıdan şanslısınız. Fakat şu sıralar havalarda ısınma temayülleri var. Unutmayın ısınan hava metalleri gevşetebilir fakat sizi gevşetmemeli... Dinlenme vakitlerinizi gün içinde havanın en iyi olduğu saatlere kaydırabilirsiniz. Fakat dinlenmelerinizi hava iyi diye uzatmayın.

Disiplininizden ödün vermeyin ve olabildiğince programlı davranın. Programınızdaki aktivitelerinizde yer değişikliği yapsanız da belirlediğiniz çalışma sürelerinizden ve çalışmayı hedeflediğiniz konu ve testlerden ödün vermeyin.

Kendinize Kısa Hedefler ve Ödüller Koyun

Günlük çalışacağınız konuları ve çözeceğiniz soru sayılarını belirleyin ve hedef edinin. Hedeflerinize ulaştığınızda kendinize havanın eiyi olduğu bir saatte gezinme ve arkadaşlarınızla (pozitif arkadaşlarınızla) vakit geçirme ödülleri verebilirsiniz.

Denemeler Yapın ve Çıkmış Soruları Çözün

En az iki günde bir deneme çözün ve deneme sonuçlarını iyi analiz edin. Sınava kadar halletmeye odaklandığınız konulardan çıkan yanlışları ciddiye alın ve eksiklerinizi mutlaka giderin. Son ahftada her gün bir deneme çözebilirsiniz. Denemelerinizi sınavın başlayacağı saatlerde çözmeniz daha yararlı olur, ama bu mümkün değilse de aynı saatte çözemiyorum diye dertlenmeyin. Özellikle YGS uygulanmaya başlandıktan sonraki önceki yılların çıkmış sorularını daha önce çözmüşseniz de deneme olur gibi tekrar çözün.

Spor Yapın, Beslenmenize Dikkat Edin!

Fast food tarzı ve kızartma türü yiyecekleri tüketmeyin. Aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli yiyeceklere dikkat edin. Asitli ve katkılı içeceklerden uzaklaşın. Doğal meyve suyu içmeye çalışın. Mümkünse evde kendiniz hazırlayın. Doğal sebzeli yemekler yemeye ve meyve tüketmeye gayret edin. Özellikle B ve C vitamini yönünden zengin gıdalar almanız dikkat ve konsantrasyonunuzu da olumlu etkiler. Doğal sebze yemekleri ve meyve tüketimi bu vitamin ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Doğal glikoz içeren gıda ve kuruyemiş tüketimi de yararlı olacaktır.

Masa tenisi, yürüyüş gibi sporlar yapın. Sabah kalkınca ve gün içerisinde zaman zaman basit kültür fizik hareketleri bile yapmanız vücudunuzu zinde tutabilir.

Kaygı Kontrol Yöntemlerini Öğrenin

Kaygı durumu, genellikle olumsuz düşünceler üreten zihinsel sürecin sonucudur. Yani kaygıyı düşünme tarzımız ve kaygı veren olaya yüklediğim anlamlar oluşturur. Bu nedenle düşünme ve anlamlandırma süreçlerinizi gözden geçirin. Olumlu bakış açıları geliştirmek için çaba sarfedin. Kendinizi olumsuz düşünürken ve olumsuz konuşurken yakaladığınız anda kendinize "Dur" diye içsel olarak seslenin. Kendinize bu şekilde düşünmenin size yarar sağlamadığını hatırlatın ve bugünü ve sonrasını daha verimli geçirmek için neler yapabilirim sorusunu mutlaka sorun. Beyninizden olumlu şeyler isterseniz size olumlu fikirler üretecektir.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi felaket tellalarından uzaklaşın ve pozitif ortamlarda pozitif insanlarla vakit geçirmeye çalışın. Basit de olsa spor ve açık havada yürüyüş için vakit ayırmaya çabalayın.

Olumsuz düşünceleriniz yoğunlaştığında ortamdan uzaklaşın ve kendinizle başbaşa kalmamaya gayret edin. Boşluk kalmaması için kendinizi meşgul edin.

Odanızı sık sık havalandırın ve günde bir kaç defa derin nefes alma egzersizi yapın. Birkaç defa burnunuzdan derince nefes alarak bir miktar içinizde tutup ağzınızdan yavaşça vermeniz derin nefes egzersizi yapmanıza ve beyninize daha fazla oksijen gitmesine yardımcı olacaktır.

Sevgili gençler emin olun bu önerileri uygulamak çok zor değil. Unutmayın önünüzdeki günleri anlamlı bir şekilde değerlendirmekle de çok şeyi değiştirebilirsiniz. Doğru adımlarla az zamanda büyük sonuçlar alınabilir...

Sinan ÇAĞIRAN | www.EgitimHaberim.com
sinan.cagiran@EgitimHaberim.com
http://www.facebook.com/scagiran

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..