Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '12

 
Kategori
Eğitim
 

Üniversite adaylarına YGS tatili verilecek mi?

İki yıl öncesine kadar üniversite adayları üniversiteye giriş sınavları yaklaştıkça doktor doktor dolaşıyor ve sınav öncesi iyi bir hazırlık performansı sergilemek için sahte rapor peşine düşüyordu. Bu durum hem doktorları, hem velileri, hem öğrencileri hem de öğretmenleri zor durumda bırakıyordu. Zor durumda kalmanın da ötesinde hem doktorlar, hem veliler, hem öğrenciler ve hem de öğretmenler iyi bir niyete kötü bir yöntemle erişmenin etik olup olmaması ikilemi ile karşı karşıya kalıyordu.

Son iki yıldır Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayınlanan genelgelerle bu soruna yarabandı çözümü bulunmuştu. Yayınlanan genelge ile velilerin dilekçe ile başvurması durumunda öğrenclere özürlü devamsızlık günü kadar izin veriliyordu. Doktor doktor dolaşarak sahte rapor peşine düşülmesini engellemek için geliştirilen bu çözüm son iki yıldır uygulanınca doğal olarak bu yıl da aynı yönde bir beklenti oluşmuş durumda.

Bu beklentinin yansıması olarak son zamanlarda üniversite adaylarının öğretmenlerinden yanıt almak istedikleri konunun başında bu yıl için de benzer bir genelge ile veli dilekçesi ile devamsızlık isni verilip verilmeyeceği? Milli eğitim bakanının a değişmiş olmasından ötürü bu sorulara karşı net bir tavır sergilenemiyor. MEB ise şu ana kadar bu konuda bir açıklama yapmış değil. Fakat üniversite adaylarının bir çoğu devamsızlık isni verileceğine dair çalışma planları geliştirmiş bile, yani bu yıl bu yönde izin olmaması da büyük bir hayal kırıklığı ve stres oluşturacağa benziyor.

Üniversite adaylarının sonuca göre strateji geliştirebilmesi açısından MEB'in şu sıralar bu yönde bir açıklama yapması önem arz ediyor. Adaylar merak ediyor;
- Bu yıl da veli dilekçesi ile YGS'ye hazırlanmak için devamsızlık izni verilecek mi?

Şu da bir gerçek ki, 12. sınıf öğrencileri eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde her ne kadar fiziksel olarak okulla bağlarını sürdürseler de psikolojik ve zihinsel bağlarını sürdüremiyorlar. Bu nedenle aslında bu durum için daha gerçekçi ve kalıcı çözümler üretilmesi gerekiyor.

Genelge ile devamsızlık izni verilmesinin bir diğer sonucu da işin öğretmene bakan yönü. Zira genelge sonrasında, bakanlığın vermiş olduğu bir istisna izinle öğretmenler madur duruma düşmüş oluyor. Dersi olduğu için okula gelmek durumunda olan öğretmen, derse hiç öğrenci katılmadığında ders ücretinden oluyor.

Yetkililerin bu öğretmenlerin durumunu da gözden geçirmeleri gerekmiyor mu? Öğrencileri itildikleri çelişkiden kurtarmak adına yapılan bir hamle, öğremenleri benzer ikilemlere itebilir mi!? Öğretmenler mağdur duruma düşmemek için "günlük ders nöbetçisi mi belirlemeli"!? Hiçbir öğretmenimi töğmet altında bırakmak istemem, fakat burada da çözüm bekleyen bir sorun var gibi...

Sinan ÇAĞIRAN | www.EgitimHaberim.com
sinan.cagiran@EgitimHaberim.com
http://www.facebook.com/scagiran

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..