Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '08

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Yıllık izinde rapor alma - tutuklanma

Yıllık izinde rapor alma - tutuklanma
 

İzinden sayılmayan hallerden gözaltı süresi


İzinde Kaza Veya Hastalık Sonucu Rapor Alınması.

Çalışanlar yıllık izinlerini kullanmakta iken geçireceği bir kaza veya izinde iken hastalanması sonucu hastaneye başvurarak tedavi görmesi veya istirahat için rapor alarak işyerine göndermesi halinde yıllık izin dondurulur, rapor süresi işleme alınır.

Örnek: işçi 1 Mart günü yıllık izin kullanmaya başladı ve 16 Mart günü izninin tamamını kullanarak dönecektir. Ancak 5 Mart günü ani bir rahatsızlıkla hastaneye kaldırıldı ve zatürree teşhisiyle 10 gün istirahat verildiğini kabul edelim. İşçinin ilk kullandığı 1-5 mart tarihleri için 6 gün yıllık izinden düşülürken kalan 8 gün yıllık izin alacağı bekletilir. Raporun tamamlanmasından sonra takvime göre 16 Mart sabahı işçi hem izninden dönme süresini tamamlamış hem raporun süresi bitmiştir. İşyerini ve amirini aradığında “benim kalan 8 gün daha iznim var kullanmaya devam edeyim mi?” diye sormak zorundadır. İşveren “hayır, kesinlikle işe dönmen lazım, işyerinde yapılan planlı izinleri bozamayız, hem üretimi etkiler, hem diğer arkadaşların izin süreleri etkilenir” diyerek işe çağırır ise işçi dönmek zorundadır. Eğer hiç mahsuru yok kalan izinlerini de kullan dön derse iznini tamamlayıp dönmesinde sorun olmayacaktır.

Bu arada rapor kullandığı için işçi bu raporu işverene ulaştırmak zorundadır. Zira bu rapor bordroya işlenecek, işçi çalışamadığı istirahat sürelerin geçici iş göremezlik ödeneklerini SSK dan alacaktır. İşçiye istirahatlı süreler için işverenin ücret ödeme borcu ve sorumluluğu yoktur.

Bu nedenle de işçinin istirahat süresi yıllık ücretli izin süresinden sayılmamaktadır.

Bu istirahat süresinin ister çalışırken, ister izindeyken 6 hafta + ihbar süresini geçmesi halinde işveren sözleşmeyi İş K. 25/1 maddesi gereğince tazminatlı olarak sonlandırabilecektir.

İzindeiken Gözaltına Alınma veya Tutuklanma:

Yıllık ücretli izinde hastalık veya kaza sonucu istirahat alınması halinde çalışma durdurulup yıllık izin süresinden sayılmadığı ve hatta ücret ve SSK, G. Vergisi ödenmediği gibi yıllık izinde gözaltına alınma veya tutuklanma durumunda da yıllık izin süresinden düşülmez. Hastalık halinde alınan istirahat gibi işçi kalan izinlerinin amirin kararı ile iznine devam ederek kullanıp bitirebilir veya işe dönerek kalan kısımları daha sonra kullanabilir.

Bu süreler iş sözleşmesinin askıda kaldığı sürelerdir ve bu süreler için işçiye ücret ödemesi yapılmaz.

İşe dönme bakımından ise gözaltı veya tutukluluk süresinin ihbar süresini geçmesi halinde işveren sözleşmeyi İş K. 25/3 maddesi gereğince tazminat ödeyerek feshetme hakkına sahip olacaktır.

Muammer MURAT

İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanı

25.4.08 http://www.muammermurat.com/

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..