Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '18

 
Kategori
Psikoloji
 

YKS İçin Öğrencilere ve Ailelere 8 Öneri

YKS İçin Öğrencilere ve Ailelere 8 Öneri
 

Yüzbinlerce genç bu hafta sonu sınava girecek. Hem ailelerin hem de gençlerin gelecek düşüncesi YKS heyecanını daha da arttırmaktadır. Üniversite kazanmak önemlidir ancak bunu olmazsa olmaz diye düşünmek ve hayati önem taşır vaziyete getirmek heyecanın da ötesinde gençlerde ve ailelerinde kaygı düzeyini maksimum düzeye çıkarmaktadır. Bu durumda gençler sınav öncesi ders çalışırken ve sınav esnasında panik yaşamaktadırlar. Sınav öncesi neler yapılması gerektiği konularında birçok önerilerde bulunuldu. Artık sınav vakti geldi.

Peki sınava rahat girmek ve sınav esnasında sakin kalabilmek için neler yapılabilir?

1 – Sınava giren öğrenciler kendilerini hiç kimseye ispat etmek zorunda değildir. Eğer böyle bir his varsa sınavda daha fazla heyecan olabilir. Sınava sadece kendileri için girdiğinizi ve hiç kimseden “aferin” almak zorunda olmadığınızı düşünün.

2 – Sınavdan önceki gün diğer günlerden daha farklı davranmayın. Diyelim ki her zaman saat 11.00’da uyuyorsunuz, ertesi gün sınav var diye saat 9.00’da uyumaya çalışmayın.

3 – Sınavdan önceki gece bazı öğrenciler heyecandan uyuyamayabilirler. “Ya uyuyamazsam?” ya da “Uyuyamadım çok kötü geçecek sınavım.” Gibi düşüncelere kapılmayın. Vücut uykusuz kaldığında yorgunluğu ertesi günün öğlen saatlerinden sonra ortaya çıkmaktadır. Tabi ki vaktinde uyuyun ancak uyuyamazsanız rahat olun sınav esnasında bu yorgunluğu hissetmeyeceğinizi düşünün.

4 – Sınav esnasında sınıf ortamı beklediğiniz gibi olmayabilir, sıcak olabilir, sıra sallanabilir, bir diğer arkadaşınız öksürebilir, burnunu çekebilir vb. benzeri gürültüler çıkarabilir. Bunların motivasyonunuzu bozmasına izin vermeyin. Bu gibi durumlar sizin bilgilerinizi sınava yansıtmanıza engel olmaz.

5 – Yapamadığınız sorular olduğunda moralinizi bozmayın. Sınavda yapabileceğiniz bir sürü soru olduğunu düşünün.

6 – Sınavda bunaldığınızda ya da peş peşe yapamadığınız sorularla karşılaştığınızda kendinizi rahatlatmak için 10 – 15 saniye ara verin ve arkanıza yaslanarak derin bir nefes alın.

7 – Sınav heyecanının normal bir şey olduğunu unutmayın. Heyecanınızı mümkün olduğunca kontrol altına alırsanız başarılı olmanız için hiçbir engel yok.

8 – Aileler çocuklarına ekstra yüklenmemeli. “Sınav vakti geldi, göreceğiz şimdi seni.”, “Bu sınav senin her şeyin, kazanırsan hayatın kurtulur” vb. cümlelerle zaten heyecan yaşayan çocukların daha da heyecanlanmasına neden olunmamalı.

Uzm. Psk. Uğur ŞENTÜRK

http://www.facebook.com/uzmpskusenturk

http://www.instagram.com/uzmpskusenturk

 
Toplam blog
: 3
: 207
Kayıt tarihi
: 31.05.18
 
 

GALATASARAY ..