Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '09

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Yok mu iklime bir 'van minüt' diyen!

Yok mu iklime bir 'van minüt' diyen!
 

"İklim bizim, Gelecek bizim, Karar sizin"


Biz Kimiz? (Greenpeace)

Greenpeace Avrupa, Amerika, Asya ve Pasifik'te 40 ülkedeki varlığıyla kar amacı gütmeyen bir çevre kuruluşudur. 1971'den bu yana dünyanın dört bir yanında çevre katliamlarına karşı güçlü bir mücadele veren Greenpeace, çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmek için devletlerden, şirketlerden ya da siyasi partilerden bağış ve sponsorluk kabul etmez; tüm çalışmalarının kaynağını sadece bireylerden aldığı maddi ve manevi destek oluşturur.
Greenpeace, gezegenimizi yaşanmaz hale getiren çevre suçlarına şiddet içermeyen doğrudan eylemlerle tanıklık eder ve bunları basın aracılığıyla gündeme getirir.
Çevre mücadelesi sabır ve kararlılık ister. Hedefler genellikle uzun vadede gerçekleştirilebilecek türdendir ve ancak kamuoyu desteğiyle başarıya ulaşabilir. Greenpeace eylemcilerini arada bir ortaya çıkıp ortalığı karıştıran bir grup maceracı olarak görenler de vardır kuşkusuz. Oysa her eylem, uzun ve yoğun araştırmalara ve çalışmalara dayanır. Greenpeace, bilimsel verilere dayanan kampanyalar yürütür.

Çevreye karşı işlenen bir suça tanıklık etmek, kamuoyunun dikkatini çekerek suçu işleyenler üzerinde baskı oluşturmak amacıyla yapılan barışçıl eylemler; sabırla yapılan analizler, raporlar, basın açıklamaları, yetkililerle görüşmeleri içeren tüm çalışmaların 'vitrini'dir yalnızca...

Greenpeace ayrıca, uluslararası anlaşmalara lobi etkinlikleriyle ağırlığını koyan, taslaklar öneren ve kabul ettirebilen az sayıdaki yetkin çevre örgütünden birisidir.

Greenpeace'in şu anda 24 ulusal ve 4 bölgesel ofisi ve bu ofislerin yaptığı çalışmaları olanaklı kılan 101 ülkede 2 milyon 800 bin destekçisi vardır.

Küresel bir örgüt olarak Greenpeace, dünya üzerindeki en kritik konular üzerinde çalışmalar yürütüyor:

- Okyanuslar ve yaşlı ormanların korunması,
- İklim değişikliğini durdurabilmek için fosil yakıtların kademeli olarak sonlandırılması ve yenilenebilir enerjilerin teşvik edilmesi,
- Nükleer silahlanma ve nükleer kirliliğe son verilmesi,
- Zehirli kimyasalların ortadan kaldırılması,
- Genleri ile oynanmış organizmaların doğaya bırakılmasının önlenmesi.

Türkiye’den üç genç Greenpeace’li gezegeni ve geleceklerini kurtarmak üzere Kopenhag’a yola çıktı 16 yaşındaki Emre, 17 yaşlarındaki Elif ve Ecem Greenpeace’in uluslararası gençlik grubuyla birlikte başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerin büyükelçileriyle görüşmeler yapacak, Kopenhag’ın merkezinden dünya liderlerine “Uyanın” çağrısında bulunacak ve Türkiye Büyükelçisi Ahmet Berki Dibek’i Greenpeace gemisine davet edecekler. Gençler büyükelçilerle konuşmanın yanısıra, çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek. Gençlerin ortak mesajı "İklim bizim, Gelecek bizim, Karar sizin" olacak.

. -İklim değişikliği yaşamakta olduğumuz bir gerçek. Bugün, dünyamız geçen iki bin yılın en yüksek sıcaklık değerlerine sahip. Mevcut eğilimler devam ederse, bu yüzyılın sonunda, geçen iki milyon yılın en yüksek küresel sıcaklıklarına ulaşacağız. İçinde bulunduğumuz dönem dünya tarihinin kaydedilen en sıcak dönemi olmayabilir, ancak bu sefer farklı olan ısınmanın küresel olmasının yanı sıra ve bu durumun artık doğal mekanizmalarla açıklanamıyor olması. Bunun en büyük sorumlusu ise insanoğlu.. Bir asırdan uzun bir süredir enerji ihtiyacı, petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtlardan karşılanıyor. Bu da küresel ısınmaya neden olan karbondioksit gazının atmosfere salımını arttırıyor. Diğer sera gazı etkisi yapan gazlar ve ormansızlaştırma ise süreci daha da hızlandırıyor. Kopenhag’da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi, iklim değişikliği kaosunu önleyebilmek için en iyi fırsat. Dünya liderleri insanları, çevreyi ve gezegeni korumak için sorumluluk alarak birlikte çalışmak ve zirvede yasal olarak bağlayıcı, istekli, eşitlikçi ve hakkaniyetli olan süreli ve yeterli salım azaltımları üzerine anlaşmak zorunda. Türkiye’nin de bu anlamda üzerine düşeni yapması ve Kopenhag’da Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla en üst düzeyde temsil edilerek iklim kaosunun çözümünde adil bir çerçevede sorumluluk paylaşarak liderlik örneği göstermesi gerekiyor.

Yok mu iklime bir 'van minüt' diyen!

- Dünyanın iklim geleceğini belirleyecek olan Kopenhag Zirvesi yarın başlıyor. 7-18 Aralık arasında Danimarka’nın Kopenhag kentinde yapılacak zirveye 100’ü aşkın devlet başkanı katılacak. ABD Başkanı Barack Obama da zirvenin kapanış günü Kopenhag’da olacak. Greenpeace Akdeniz Ofisi ise zirveye saatler kala, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı yaşlandırdı. 2020 yılında yaşlı ve pişman bir Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘özür dilediği’ afişler, ‘İklim için van minüt’ kampanyasının bir parçası.
Greenpeace Akdeniz Ofisi’nden yapılan açıklamada kampanya ile ilgili bilgi verildi:
“Şimdiye kadar 100’ün üzerinde devlet başkanı zirveye katılacaklarını açıkladı. ABD yine müzakerelerden olumlu bir sonuç çıkmasının önündeki en büyük engel rolünü üstlenirken oturup bekleme lüksümüz yok. Çünkü dünya iklimiyle müzakere yapma şansımız bulunmuyor. Greenpeace’in üç aydan uzun bir süredir yürüttüğü ‘İklim için van minüt’ kampanyasına karşılık Erdoğan hâlâ Kopenhag’ın seyrine yönelik hiçbir açıklama yapma gereği duymayan birkaç liderden biri olma kararlılığını sürdürüyor. Şimdi akıllardaki birinci soru şu: İklim değişikliği gibi ciddi bir meselede Erdoğan, sessizce oturmaya devam edip on yıl sonra bizlerden özür mü dileyecek, yoksa Türkiye ’nin ekonomik, çevresel ve toplumsal kaderini elinde tuttuğunu hatırlayıp Kopenhag ’da güçlü bir ‘Van minüt’ sesi mi çıkaracak?”
“Dünyadaki tüm insanların kaderi hiçbir zaman birbirine bu kadar bağlı olmamıştı. Türk insanının ekonomik ve toplumsal geleceği de bu zirveden çıkacak kararlarla yakından ilgilidir” diyen Greenpeace Akdeniz Enerji ve İklim kampanyası sorumlusu Hilal Atıcı “Erdoğan’a van minüt çağrısı yapmak için zirvenin en önemli kararlarının alınacağı 18 Aralık’a kadar şansımız var. Bu tarihi fırsatı kaçırmayın,
<ı>iklimicinvanminüt.org sitesinden siz de Erdoğan’ı liderlik yapmaya davet edin” dedi.

Diğer liderler de ‘özür diledi’
Greenpeace Erdoğan’dan önce Obama, Merkel ve Sarkozy gibi dünya liderlerine iklim için ‘özür diletmişti’. Kopenhag Havalimanı’na asılan posterlerde saçlarına ak düşmüş liderler, “İklim değişikliği felaketini durdurabilirdik. Ama durdurmadık. Üzgünüm” derken tasvir ediliyor. (Radikal)

Yararlanılan kaynak(Greenpeace internet sitesi.

 
Toplam blog
: 221
: 1905
Kayıt tarihi
: 27.09.06
 
 

Evli bir kız çocuğu babasıyım. Yüksekokul mezunuyum. Bir kamu kurumunda çalışıyorum.16.03.2017 ta..