Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Yumurta (oosit) dondurma ve ileri tarihte gebelik planlamasi

Yumurta (oosit) dondurma ve ileri tarihte gebelik planlamasi
 

Yumurta Dondurma


Yumurta dondurma işlemi nedir?
Yumurta dondurma işlemi kadının yumurtalığından elde edilen yumurtanın (oosit) saklanarak ileride kullanılması amacıyla dondurulması işlemidir. Kadın yumurtalıklarından vajinal ultrasonografi yardımıyla toplanan yumurtaların laboratuvar ortamında vitrifikasyon yöntemi ile dondurulduğu bu yöntem, yumurtaların çok uzun bire süre muhafaza edilerek saklanmasını sağlamaktadır.

Yumurta dondurma işlemi kimler için uygundur?
Özellikle 40 yaş altı, yakın tarihte gebelik planlamayan bayanlar bu yöntemi tercih etmektedir. Bunun yanı sıra günümüzde sağlık sorunları nedeniyle bir çok bayan sıklıkla yumurta dondurma işlemini kullanmaktadır. Ailesinde erken menopoz öyküsü olan bayanlar henüz evlenmemişse ve erken menopoza girip yumurtalarının tükenmesinden endişe ediyorsa, kanser tedavisi nedeniyle kemoterapi görüp yumurtalarının fonksiyonunu yitirmesi riski varsa veya farklı hastalıklardan dolayı yumurtaliklarini aldırması gerekiyorsa uygun bir yöntemdir.

Yumurta dondurma işlemi nasıl yapılır?
Yumurtalıklardaki olgun olmayan yumurtalar, hormonlar ile uyarılarak istenilen büyüklüğe geldiğinde, kalçadan uygulanan yumurta çatlatma iğnesi (yumurtaların olgunlaşmasının tamamlaması için OPU işleminden önce mutlaka yapılması gereken bir iğne) yapıldıktan 35.5 saat sonra doktor tarafından ultrasonografi probuna ilave edilmiş bir OPU iğnesi eşliğinde yumurtalar steril bir tüp içerisine aspire  edilir ve embriyoloji laboratuarına gönderilir. Embriyoloji laboratuarında bir embriyolog tarafından, steril tüp içerisinde gelen yumurtalar, mikroskop altında, folikül (yumurta kesesi) sıvısı içinden steril cam pipet yardımıyla alınır. Gelişimini devam ettirebileceği başka bir kültür sıvısı içerisine konulur. İşlem yumurta sayısına bağlı olarak yaklaşık 15-20 dakika sürer. Tüp bebek tedavisinden tek farkı, toplanan yumurtalar döllenmeden ve rahim içine transfer edilmeden saklanır. Bu da, hastaya ileride kendi yumurtalarını kullanma sansı verir. Yumurtalar çok pratik bir yöntem olan “vitrifikasyon”la dondurulmaktadır. Dondurulmuş yumurtalar -196 derecede sıvı azot içeren saklama tanklarında saklanmaktadır.

Tedavi süreci nasıl başlar?
Tedavi sürecinin başlangıcı ayni tüp bebek sürecine benzer. İlk etapta hastamızın yumurtalık rezervinin kontrolünün yapılması ve hormon tetkiklerinin analizi gerekir. Adetin 2. veya 3. gününde bazal antral folikül sayıssıa bakılır, yumurtalıklarda kist olup olmadığı kontrol edilir ve yine adetin 2. veya 3. günü FSH, LH, Estradiol, Prolaktin, TSH ve AMH hormon tetkikleri yapılarak fertilite seviyesi tespit edilir. Buna göre ilaç dozu ve tedavi programı organize edilir.

 
Toplam blog
: 11
: 1008
Kayıt tarihi
: 27.07.12
 
 

Ankara Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ'nde  1967-1971 yılları arası eğitim gördu. 1971-1973 yılları ar..