Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '19

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yumurta Kodları ve Anlamları

Güzel bir soruyu cevaplayacak olmanın mutluluğuyla bu hafta da köşemizden merhaba! Siz tüketicilerden gelen soruları cevaplamak beni sevindiren şeyler arasında yer alıyor, böyle olunca hem bilinçli insanların arttığını, hem de gıda tüketimi konusunda sizlerin daha çok ilgili olduğunu görüyorum. Çoğunuzun merak ettiği bir konuyu yazıyorum bu hafta : “Yumurta Kodları.”

Yumurta satın alırken dikkat ettiğiniz bazı şeyler var. Son kullanma tarihi, yumurtaların kırık olup olmadığı, markası, ne yumurtası olduğu gibi ayrıntılar. Bunların dışında aslında en önemlisi olan ve kafalarda soru işaretine sebep olan konu, yumurtanın üzerinde yer alan kod, yani yetiştirme kodları.  “Bu kodlar neyi ifade ediyor?  Bu kod 1 ile başlarsa ne demek, 0 ile başlarsa ne demek oluyor?” Kodların başladığı rakam yumurta hakkında bize bilgi veriyor. Bu koda göre şu bilgileri ediniyoruz:

Eğer satın alacağınız yumurtanın kodu,

0 ile başlarsa : Organik yetiştiricilik,

1 ile başlarsa: Serbest yetiştirme sistemi (Free Range) olarak bahsedilen yetiştiricilik,

2 ile başlarsa: Kümeste fakat kafessiz yetiştiricilik,

3 ile başlarsa: Kafesli yetiştiricilik olarak biliniyor.

Organik olarak bahsedilen yetiştiricilikte tavuğun yediği yem organik olduğu için bu adı alıyor. Serbest yetiştirme sisteminde ise tavuğun rahatça gezebileceği bir ortam olduğu için bu şekilde ifade ediliyor. Kümeste kafessiz olan tavuk ise yine gezebiliyor tabi ki. Kafesteki tavuk ise yumurtlamayı ve yaşamı orada gerçekleştiriyor. Kalite olarak  tüketicilerin ilgisini 0 koduyla başlayan yumurtanın çektiğini görüyorum.  Satın alacağınız yumurtalarda bu kodlar görünür olmalı ve asla silik olmamalı, zaten kırık gibi veya kötü gözüküyorsa hiç almazsınız. Mesela yumurtanızın üzerinde  “ 0TR…….” Olarak başlayan bir kod görüyorsanız, 0 ile başladığı için organik yetiştiricilik kullanıldığı anlamına geliyor. Bu yumurtalar Türk Gıda Kodeksi Tebliği’ne göre  A sınıfı yumurta olarak adlandırılıyor.

Bu güzel uygulama siz tüketicileri bilinçlendirmek adına oldukça yararlı. Yumurta satın alırken dikkat etmeniz gerektiğini çok iyi bildiğinizi görüyorum. Gıda sektöründe böyle çalışmaları görmek mutluluk verici ve tabi ki sizlerle anlamlı.

Not:  “ Tavuğa sorsak gıdaklar, kendisini bu kadar iyi tanımaz.”

Sağlıkla Kalın!

Gıda Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..