Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '16

 
Kategori
Sağlık
 

Yumurta toplama işlemi

Yumurta toplama işlemi
 

yumurta toplama


Yumurta toplama işlemi IVF döngüsünün ikinci evresinden önce yapılır. Yumurtalık uyarımı başarılı olduğunda uygulanmaktadır. HCG verildikten bir buçuk gün sonra; uzman jinekolog, follikülleri delmek için bir iğne kullanmaktadır. Yumurta toplama işlemi yaklaşık yarım saat sürer. İşlem, mevcut follikül sayısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Anne adayı, işlemden yarım saat önce klinikte olmalıdır.

Bkz:  http://kadirsavan.com/yumurta-toplama-islemi-nedir/

Sperm toplama aşaması

Yumurta toplama gününde erkek adayının sperm örneği vermesi gerekir. Semen, cinsel aktiviteden üç ila dört gün süreyle uzak durduktan sonra toplanmalıdır. Mastürbasyon yöntemi ile sperm örneği verilecektir. Toplama işlemi tamamlandıktan sonra, numune IVF için hazırlandığı laboratuara gönderilir. Spermler, meni içindeki diğer elementlerden izole edilir ve olgun oositleri döllemek için harekete geçirilir. Mastürbasyon yumurtanın alındığı gün gerçekleştirilemezse, çiftin doğurganlık şansını en üst seviyeye çıkarmak için taze örnekler tercih edilmesine rağmen biraz daha eski bir numune kullanılabilir. Erkek infertilitesinin şiddetli olduğu durumlarda, yumurta alınmasından sonra başka çabalar da denenebilir. Azoospermi bulunan erkekler durumunda, spermatozoa ameliyat yoluyla doğrudan testisten alınır.

Oosit dölleme

Yumurta toplama işlemi tamamlandıktan ve meni hazırlandıktan sonra IVF başlayacaktır. Bir IVF döngüsünde olgun oositler işlenmiş spermi içeren bir alana alınır. Spermden biri, süreci başlatmak için oositi dölleyecektir.

Dölleme doğrudan doğruya yumurta içine sperm enjeksiyonu içeren bir teknikle de yapılabilir. Sperm enjeksiyonu (ICSI) tarafından desteklenebilir. Sonra yumurtalar gece boyunca laboratuarda inkübe edilir.

İşlemden yaklaşık on sekiz saat sonra embriyologlar tarafından döllenme kontrolü yapılır. Döllenmenin ilk belirtileri, yumurta içinde görünen iki pronükleide gösterilir. Döllenme oranı genellikle yüzde elli ve üstüdür. Başarı oranındaki değişim, oositlerin olgunluğu, semen parametreleri ve diğer faktörler aracılığıyla olabilir.

IVF için transvajinal yumurta toplama işlemi

In vitro fertilizasyon işlemi için yeterli miktarda yumurta elde etmek için, kadın, birden fazla follikül ve yumurta geliştirmek için birçok İVF ilaç uyarı protokolünden birini kullanarak enjekte edilen ilaçlarla uyarılır. Enjeksiyonlar genellikle kadın ya da eşi tarafından yapılır.

Yumurta, yumurtalıklarda follikol adı verilen yumurta hücrelerinde gelişir. Her bir follikül, ultrasonla ölçülebilir ve ölçülebilir; bir mikroskopik yumurta içerir. Yumurta, folikül duvarına gevşek şekilde bağlıdır.

Yumurta toplama için folliküllerin boyutu

Foliküller olgunlaştığında (follikül büyüklüğü ve hormon ölçümlerinin ultrason ölçümleri ile belirlenir), yumurta toplama işlemi yumurtaları çıkarmak için yapılır. Yaklaşık 15-20 mm çapında genellikle "olgun" bir folikül toplanmaktadır.

 

Prof. Dr. Kadir Savan

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

 
Toplam blog
: 4
: 1129
Kayıt tarihi
: 23.11.16
 
 

Eğitim:   1973-1980 Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi / Lisans 1982-1986 Erzurum Atatürk..