Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '06

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Yurt dışında yaz okulları : Almanya / Fransa

Bir önceki yazımda İngiltere’deki yaz okulları ile ilgili bilgi vermiştim. Geçen hafta danışma hattımıza gelen telefonlar bana Almanya ve Fransa’nın da bu yaz çok popüler olduğunu anımsattı ve bu sefer sizinle Almanya ve Fransa’daki yaz okulları hakkında bildiklerimi paylaşmak istedim.

Yurtdışında yaz okulu denince önce akla İngiltere gelirdi. Gerek İngilizce’nin popülaritesi gerekse İngiltere’nin yakınlığı cezbederdi insanları. Şimdilerde ise görünen o ki, daha ortaokul çağlarında çocuklar İngilizce’yi öğrenmiş, başka yabancı dilleri öğrenmenin peşindeler. Yalnız Alman, Avusturya lisesi gibi Almanca eğitim veren veya St. Benoit gibi Fransızca eğitim veren okulların öğrencileri değil İngilizce eğitim gören öğrenciler de artık yaz aylarını başka bir dilli öğrenmek için değerlendiriyorlar. Aslında çok uzun yıllardır var olan, Avrupalının yararlandığı bazı eğitim imkanlarını biz biraz daha yeni fark etmeye başladık diyebilirim. Örneğin Fransa’ya çocukluğunda yaz okuluna gitmiş binlerce 40 yaş üzeri insan vardır İngiltere’de.

Fransa; 10- 16 yaş arası için en çok Paris dışı ve Güney Fransa popülerdir. Bu bölgelerdeki özel okul veya üniversiteler kendi bünyelerinde yaz kursları düzenlerler veya yaz kursları düzenleyen kurumlara binalarını kiraya verirler. Yaz okulları genellikle Haziran’da başlar ve Eylül başında biter. 4 veya 8 haftalık paket programlar dahilinde alınabilir. Yaz okullarının en iyi tarafı ana–babanın çocuklarının ders haricindeki aktiviteleri ve güvenliği konusunda endişe etmelerine gerek kalmamasıdır. Genellikle öğrenci bir hafta sabah ders alır takip eden hafta ise öğleden sonra derse girer. Yarım gün dersin ardından oldukça hareketli zaman bekler öğrencileri. Okullar tarafından öğretmenlerin veya aktivite liderlerinin katıldığı bir çok aktivite ve gezi düzenlenir. Genellikle çevre gezileri hafta içi ders sonraları, uzak mesafeler ise hafta sonları yapılır. Bu aktivitelerin bir amacı da dilinizi diğer yabancı öğrencilerle konuşarak geliştirmeniz, eğlenerek dil öğrenmenizdir. Fransa’nın en meşhur okulu ise Fransız öğrenciler arasında da özel kolej olarak oldukça popüler olan Ecole De Roches’dur.

16 yaş üzeri için ise, özellikle Paris’i tavsiye ederim. Pekala hem Fransızca’nızı geliştirir hem de Paris sokaklarını arşınlarsınız. Dolayısıyla kendi zamanınızı kendiniz planlayacağınızdan dil kursu seçerken tam aktiviteli program seçmeniz gerekmez. Paris’in arka mahallelerindeki fabrika satış mağazalarını gezip tek kelime İngilizce bilmeyen satış görevlileri ile konuşurken inanın alışveriş kabiliyetiniz dışında Fransızca’nız da oldukça gelişiyor.

Almanya; Yine yatılı okullar veya üniversitelerin bünyesinde bir çok yaz okulu alternatifi vardır. Almanya’nın bu konudaki en meşhur okulları Humboldt Institute’dur. Yetişkin kurslarında olduğu kadar, çocuklar için yaz kurslarında da çok başarılı bulunan bu okulun Almanya’da 6 merkezi vardır. Bunlardan bir kısmı yalnız 10-14 yaş arası bir kısmı yetişkinler için kullanılan okullarıdır. Özellikle 10- 14 yaş arası öğrenciler için biraz daha şehirden uzan tipik bir Alman yatılı okulları organize edilir. Neredeyse Heidi ‘nin dağları gibi görünen uzak dağlara bakan bu yatılı okullarda 24 saat güvenlikli ve gözlem altında eğitim verilir. Eğitimin dışında kalan zamanlarda ise, tiyatrodan el sanatlarına, voleyboldan yüzmeye kadar bir çok aktivite vardır. Alplerin ayağındaki bu merkezlerin çoğunda dağ bisikleti ile gezi imkanları dahi bulunmaktadır.

Yine yetişkinler için Berlin, Münich gibi büyük şehirlerde kurslar mevcuttur. Bu programlar genellikle yalnız ders içerir ve tam aktiviteli program olmadığından yeni genç kurslarından daha ekonomik olacaktır. Ayrıca yetişkinler derslerden kalan tüm boş zamanlarını daha farklı aktivitelerle geçirebilirler. Yakın çevre gezilerinin dışında dilerlerse bazı öğlen parklarda yatıp nefis kahvelerin tadını çıkarabilirler.

Zamanı geldi artık bir sonraki yazımda hep beraber yurtdışında üniversiteye gireceğiz.

Sevgiyle kalın,

 
Toplam blog
: 35
: 5855
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

1970 doğumluyum, 4,5 yaşında ilkokula başladım ve 14 yaşında Üniversite sınavına girdim. KTÜ Sınıf Ö..