Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '21

 
Kategori
Sosyoloji
 

Yüz Elli Yıl Önce Yazdı

''Ölesiye çalışarak kazanma hırsı sahip olma tutkusu insan yaşamının ana hedefi ve amacı haline getirerek insanın doğal yaşamından ve ahlaki değerlerden uzaklaşmasına neden olur''..

Henüz kapitalizmin ve neoliberalizm kitaplarının bile yazılmamış olduğu dönemde yüz elli yıl önce bugünleri öngören filozof Karl Marks'ın bu sözünü çok önemsiyorum.

Kapitalizm sistemi öyle bir sistem ki, daha çok kazanma hırsı insanın hücrelerine giriş yaptığında ondan kurtulmak oldukça güç. İnsan beyinini adeta esir alıyor kapitalizm.

Bakınız bugün insanların çoğunun hedefi ve amacının daha çok kazanma ve daha çok sahip olma tutkusundan dolayı doğal yaşamın en önemli değerlerden biri olan insan ilişkilerini ters yüz edildiğini görmekteyiz.

Ahlaki değerlere gelince çok daha vahim bir duruma geldiğini açık bir şekilde görülüyor. Beynine kazanma hırsı bürümüş kimse daha çok kazanması uğruna yalana baş vuracaktır. Yalan söyleyerek ve kandırarak kazancına kazanç elde etmeye çalışacaktır.

Yalan ile ahlaki değeri yitirmiş kimsenin diğer ahlaki değerlerin yitimi de söz konusu. Yalancı kimselerin hırsızlık eylemlerinde bulunmamaları düşünülemez.

Böyle kazanma hırsı ve tutkusu ile yaşamlarının ana hedefi haline dönüştürmeye yönelik donanımlarla donanmış olan bir ülkede ne beklenebilir ki güzel yaşam adına?

Hiç bir şey!

Hiç bir şey bekleyemezsiniz. Ancak kapitalizm yeni bir evre geçirerek bazı şeyler değişebilir belki ama artık kapitalizmin yeni bir sunum sunabileceği durumda olmadığını da söylemek isterim.

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..