Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '11

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Yüzde on

Yüzde on
 

Hep söylüyorum ya Göcek bir başka alem diye, tekrar söyleyeceğim Göcek hakikaten başka bir alem. Bakkalında siyah havyar satılan tek kasaba belki koca Türkiye’de. Sadece o mu? Trüf mantarı yağı da var küçücük kutusu 450 liradan. Bir Avrupa kenti süpermarketinde ne varsa hemen hemen hepsini burada bir bakkalda bulmak mümkün. Alan var mı ki? Diye sormayın sakın. Ben gözümle gördüm, var. Pazar günleri kurulan meyve sebze pazarındaki peynircide, köy peyniri ile zeytin arasına sıkıştırmış İsviçre’nin  ünlü emmental peyniri, Fransız roquefort peyniri, İngilizlerin ünlü cheddar’ını da kolayca buluyorsunuz. Talep var ki arz da var elbet.

Böyle bir beldeye zengin turist gelir, işler tıkırındadır diye düşüneceksiniz elbet. Doğrudur, Tom Cruise geçen hafta Göcek’teydi. O yüzdendir ki D Marin’de dolaşan Pınar Altuğ’u kimse farketmedi bile. Mustafa Sandal artık buranın yerlisi olduğundan zaten arada kaynayıp gidiyor... Kraliyet aileleri mi ararsınız? Ünlü Amerikalı zenginler mi? Hepsi buralarda. Bill Gates, eli kulağında ha bu gün ha yarın gelir. Ahmet Zorlu her hafta sonu helikopteriyle adasına gelip, spor yapar ve kahvaltısını edip döner.

Bu kadar ünlü ve zenginin fokur fokur kaynadığı bu belde de ne yazık ki işler sandığınız gibi değil pek.  O bakkal’da 25 gramı 37 liraya satılan siyah havyar’dan, küçücük konservesi 450 liraya satılan Trüf mantarı yağından çok bir kar edemiyor esnaf. Neden mi? Acentalara yüzde on vermezse onu alacak müşteriyi ancak rüyasında görür de ondan. Öte yandan fiyatları çok da şişiremiyor. Yapsa bu kez müşteri o malı almayacak. Bütün marketler, hatta o ünlü süpermarketler anlaştıkları acentalara yüzde on veriyor. Çare yok.

Gelelim restoranlara. Sürüsüne bereket. Her biri o kadar aşçı, garson, komi, bulaşıkçı çalıştırıyor. Restoran başına düşen bir kaç masayla köşeyi dönmek pek mümkün değil. Ha, işini çok iyi yapan ve meşhur olmuş bir kaç tanesi iyi kazanıyor tabii ki.

Bu komisyon işi öyle meret bir iş ki, acentalar da bu komisyonu çoğu zaman yurt dışındaki operatörle paylaşıyor. Aracılık hizmetlerini yapabilmek için yabancı şirketlere ucuz fiyatlar veren acentalar da öyle ahım şahım kar etmiyor anlayacağınız.

Parayı kim mi kazanıyor? İngiltere’den, Almanya’dan İtalya’dan gelip lüks villalar alan yabancılar. Villalarını haftalığı 800 ila bin 500 paund arasında değişen fiyatlarla kiralıyorlar. Para alış verişi kendi ülkelerinde yapılıyor. Gelen müşteriler de sıkı sıkı tenbihli “ akrabamızın yeri” diyorlar. Yani vergisi algısı olmadan yapılıyor bu ticaret. Maliye sıkı bir takibe alsa neler çıkar ortaya.

Hesap ortada. Her bir villa sezonda hiç olmadı 12 hafta kirada. Ortalama bin paund yani 2 bin 800 lira desek 33 bin 600 lira eder. Temizlik giderlerini zaten müşteriden ekstra alıyorlar. Böyle kaç villa mı var? Ben diyeyim 40 siz deyin 50 ama hadi 40 olsun. En kötü olasılıkla 1 milyon 300 bin liralık vergilendirilmemiş kazanç var ortada.

Hal böyle işte. Bir turizm sezonu daha bitiyor. Seneye allah kerim.

 
Toplam blog
: 61
: 585
Kayıt tarihi
: 09.10.09
 
 

Haziran'mış, yıl 1963 Bursa'da doğmuşum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa'da tamamlayıp, İngiliz Filo..