Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '07

 
Kategori
Gelenekler
 

Zenginledikçe

Gelenekler, bize atalarımızdan miras kalan folklorik bir kavram. Türkiye Doğu'dan Batı'ya gelindikçe geleneklerin zayıfladığı,tam tersi harekette de kuvvetlendiği görülür.

Neden bu böyledir?Bunun belli başlı nedenleri var elbet.En önemli neden eğitim.İkincisi de ekonomidir.Eğitimin ve ekonominin zayıflığı,insanları çaresiz bırakır.Onlar her uzatılan eli sıcak,her yanına gelip konuşanı dost bellemeye öyle alışıktır ki.O sıcak elin ve dost sanılanın yalan olduğunda,yaşanacak hayal kırıklığını düşünün.Yine sözü edilen zayıflığın üstüne öyle binalar inşa eder ki,insanlıktan nasibini almamışlar, tertemiz kişilikleri karartma adına yapmadıklarını bırakmazlar.

Şimdi televizyon kanallarındaki diziler,geleneklerden biri olan "berdel" üstüne.Dizilere kızıyoruz ama,son yıllarda Doğu ve Güneydoğu'yu epey tanıttılar Türk halkına. Biz Batıdakiler,berdel sözcüğüyle yeni tanışıp,öğrendik,işin doğrusunu isterseniz.Ama bu Doğu'nun kara yazgısı.Tıpkı kan davası gibi.Olaylar öylesine birbirine bağlanış ki,baştaki çözülse,diğerleri kendiliğinden çözülebilecekmiş gibi. Elbette bu kadar kolay değil,yüzyılların etkisini silip,ondan kurtulmak. Ancak önve eğitim,sonra iş ve aş,geleneklerimizdeki kötüleri alıp götürecek, yerine insani değerlerimizi ortaya çıkaracak,sosyal yönü kuvvetli olanlar yerlerini alacak.

Türkiye,o zaman, Doğusuyla, Batısıyla,Güneyiyle,Kuzeyiyle bir bütün olduğunu,bu parçalar birbirini tamamladığını dost düşman herkese gösterecek. Gelenekler, ülkeler için elbette ki vazgeçilmezler arasında olmalı.Ancak zamanını dolduranı, insani duygudan yoksun olanı,insanları birleştirici değil de,ayırıcı olanları ayıklamak, onları tarihin derinliklerine atmak,bizlerin görevi. Gelenek,insan için,toplum için, millet için en güzelini,en olgununu,en gelişmişini yaşatmaktır.

 
Toplam blog
: 4
: 400
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

Tekirdağ'da doğup, büyük bölümünü burada yaşamaya devam ediyorum. İlimi ve ülkemi çok seviyorum. Sev..