Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Zevk Almasını Biliyor musunuz?

Zevk Almasını Biliyor musunuz?
 

ZEVK ALMASINI BİLİYOR MUSUNUZ?

“Zevkin kölesi değil, efendisi olmalıdır” demiş Aristo. Kimi kişiler zevk safa peşinde koşarlarken sıfırı tüketirler, yaşamaktan zevk alamaz olurlar. “Zevk, hayatı yaşanmaya değer kılan biricik şeydir” (Oscar Wilde) ama yerini zamanını bilmeli, aldığın zevk başkalarının zevkine, yaşama sevincine engel olmamalı, set çekmemeli. Thomas Fuller, “Zenginlerin zevkleri yoksulların gözyaşlarıyla satın alınır” diyor. Böyle zevk olmaz olsun!

Herkesin zevk aldığı, hoşlandığı şey başkadır. Kimi yemek içmekten zevk alır, kimi gezip tozmaktan, kimi de giyinip kuşanıp ona buna hava atmaktan... Ünlü bir söz: “Ehli keyfe zevk verir kahvenin kaynaması/ Eşeği baştan çıkarır sıpanın oynaması.” Diyor. İşkence etmekten, efendilerine hizmet etmekten, köpekleşmekten zevk alanlar da vardır. Köpekleşme de nereden çıktı demeyin, Namık Kemal’in şu dizelerine kulak verin:

“Köpektir zevk alan sayyad-ı bi insafa(İnsafsız avcıya) hizmetten.”

Fuzuli acıdan, çile çekmekten zevk alır, kendisini aşk derdinden kurtarmak isteyenlere, Mecnun’un diliyle; “Aşk derdiyle hoşem el çek ilacımdan tabip/ Kılma derman kim helakim zehri dermanındadır” der. Arabesk şarkılar, acıklı filmler üzüntüden zevk alanlara ilaç gibi gelir! Bir şarkı böyle kişilerin duygularına tercüman oluyor: “Yaşamak zevki verir ruhuma sonsuz kederin/ Seni yalnız seni çılgın gibi hâlâ çok severim...”

Zevke dalmak kuyuya dalmak gibidir. Alıştın mı kolay kolay çıkamazsın onun içinden. Zevk için kötü yola düşer, hatta cinayet bile işleyebilirsin. Tecavüzü önleyemezsen zevk almaya çalışacakmışsın. Tecavüze uğrayanlara duyurulur...

Son zamanlarda zevk almak yerine keyif almak sözü kullanılıyor nedense. Bu söz yanlıştır. Zevk almak başkadır. Hem keyif alınmaz, keyiflenirsin, keyfin yerine gelir, keyif duyarsın ya da keyfin bozulur. Zevkin neresini beğenmiyorlar anlayamıyorum.

Genç bir köylü kadın doktora gitmiş. Doktor genç ve yakışıklı biriymiş. Kadını iyice muayene etmiş, orasına burasına dokunarak neresini ağrıdığını sormuş. Reçete yazmadan önce, onun doğrudan doğruya mı yoksa bir sağlık kuruluşundan mı geldiğini anlamak ve sevk kâğıdına hastalığın adını yazmak için “Sevk aldınız mı?” diye sormuş. Sevk sözcüğünü zevk anlayan kadın utanarak önüne bakmış, “Azıcık aldım” demiş.

Yaşamasını ve giydiğini kendine yakıştırmasını bilenlere zevkli, çok parası olduğu halde iyi yaşayamayan, kendine hiç yakışmayan giysilere bürünenlere de zevksiz deriz. Şunu unutmayalım ki, zevk paradan, zenginlikten ziyade kültür işidir.

Hayatta en büyük zevk sizce nedir? Volter Bagehon bu konuda şöyle diyor:

“Hayatta en büyük zevk başkalarının yapamayacağını söylediği şeyleri yapmaktır.”

Bu görüşe katılır ya da katılmazsınız, orası önemli değil. Önemli olan, ne olursa olsun hayattan zevk almasını bilmek; kötülerin, sözde dostların zevkimizi bozmalarına izin vermemek ve de yaşamanın tadını çıkarmaktır. Zevkli günler dileğiyle.

erhantigli@mynet.com

*******************

 
Toplam blog
: 776
: 600
Kayıt tarihi
: 13.10.06
 
 

Emekli edebiyat öğretmeniyim. Yazı ve şiirlerim çeşitli gazete ve dergilerde çıkmaktadır. 20 kita..