Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '08

 
Kategori
Siyaset
 

''Kürt sorunu''nu anlamak

''Kürt sorunu''nu anlamak
 

Sorunlarımızı diyalogla, barışla çözmeye evet ama önce tanımlamaları doğru yapsak...


Yıllardır konuşulan bir ''Kürt Sorunu'' var. Bazı çevreler; ''Kürt Sorunu'' diye bağırsa da özünde Türkiye'nin bir ''Kürt Sorunu'' olduğuna inanmıyorum. Türkiye'nin ''Kürt Sorunu''ndan öte ''insan sorunu'' vardır, ''vatandaş sorunu'' vardır, Türkiye'nin genel olarak birçok sorunu vardır ama ''Kürt Sorunu'' ne kadar vardır?

İnsanlar bir sorun olduğunu düşünüyorlarsa öncelikle bir tanım yapmaları gerekir. ''Kürt Sorunu'' dedikleri olayın tanımı var mıdır? Türkiye'de Kürt kökenli vatandaşlara karşı negatif veya pozitif bir ayrımcılık mı uygulanıyor? Kürt kökenli vatandaşlar politika yapamıyor mu? Tanımı olmayan bir soruna sahip olan Türkiye'nin bunu çözmesini beklemek ilginçtir.

Alman Sol Partisi'nin davetlisi olarak Almanya'ya giden ve bir basın toplantısı düzenleyen DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ''Kürt sorununun bir Türk sorunu olduğunu ve iç dinamiklerle çözülebileceğini'' söylemiş. Bu açıklamayı beğeniyoruz, alkışlıyoruz. Kürt sorununu bilmesek de, Türkiye her sorununu kendi dinamikleri içinde çözebilir; Türkiye'nin sorunlarını Avrupa Birliği veya Amerika Birleşik Devletleri çözemez, çözmeye çalışması da terbiyesizliktir.

Türk'ün en garip sözlerine gelelim: ''Kürtlere gerekli şeyler yapılsın.'' Kürt kökenli vekilin sorunu tanımlamakta ne kadar aciz olduğunu görüyoruz. ''Gerekli şeyler'' ne demek? Türkiye, Kürtler'e ''gerekli olan şeyler nelerdir?'' diye düşünürse neler olur, siz biliyor musunuz? Dediğim gibi, Türkiye ''Kürt sorunu''ndan öte bir ''insan sorunu''na sahiptir. Asgari ücretin açlık sınırının 2/3'si kadar olduğu bir ülkede, gelir dengesinin korkunç bir şekilde pay edildiği bir ülkede, vatandaşların en temel ihtiyaçlarının karşılanamadığı bir ülkede ''Kürtlere gerekli şeyler yapılsın, '' demek ülkenin geri kalanını önemsememektir. ''Gerekli şeyler'' derken aklımıza ilk olarak ''kurucu unsur'' lafı geliyor. Son zamanlarda popüler olan ''kurucu unsur'' tanımlamasına göre ''Türkler ile Kürtler Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu unsuru olmalıdır.'' Peki diğerlerine ne olacak? Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan diğer unsurlar ''biz de sizinle beraber bu ülkeyi kurduk, kurucu değil miyiz?'' demez mi? ''Türkler ile Kürtler kurucu unsurdur, '' demek ayrımcılık değil midir? Halbuki, Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasası'nda ''Türkler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu unsurudur'' gibi bir ifade yoktur. Eğer Anayasa'ya böyle bir maddenin eklenmesini düşünüyorsanız o zaman bölücülüğü yapıyorsunuz demektir.

Aynı basın toplantısında söz alan DTP Milletvekili Sabahat Tuncel'in de önemli ifadeleri var. ''Sınırötesi operasyonlar, DTP Başkanı'nın tutuklanması, partinin yasaklanma davası Kürt sorununun çözümünü zorlaştırıyor.'' Kürt Sorunu'nun yine bir tanımı yok. Nasıl bir sorun, nasıl bir çözüm isteniyor; bunları bilmiyoruz. Sınırötesi operasyonlar konusu DTP'yi neden bu kadar rahatsız ediyor, onu da anlamak mümkün değil. Demokratik bir parti, parlamentoda ezici çoğunlukla kabul edilen bir yasayı sürekli eleştirir mi? Nerde demokrasiye saygı? DTP Başkanı'nın tutuklanması konusu ise gündeme getirilmemesi gereken bir konu. Konunun Nurettin Demirtaş'ın siyasi kimliğiyle hiçbir alakası yok. ''Askerden kaçma'' suçuyla tutuklanan Demirtaş'la beraber altmış küsür kişi tutuklandı; kimse ona DTP Başkanı diye ayrımcılık uygulamıyor. Partinin yasaklanma davası; olmayacak bir şey mi? İspanya da Batasuna'yı yasakladı. Neden peki? Terör örgütüyle mesafeli olamadıkları için. PKK'ya terör örgütü diyemeyen ve siyasal kuruluş olarak tanımlayan DTP'ye kapatma davası açılması hukuk ilkeleri içerisindedir ve DTP'nin yaptığı da bağımsız yargıya müdahaledir.

Türkiye'nin bölgesel sorunları vardır, ekonomik sorunları vardır, gelir dağılımındaki eşitsizlik en büyük sorundur. Bu sorunları etnik kökene indirgemek ise ayıptır, halkı kışkırtmaktır. Daha tanımını bile yapamadığınız Kürt Sorunu'na ''Vardır.'' demenizi ben anlayamıyorum...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..