Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '15

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

(2. Bölüm) Kaygı ve kaygı bozukluğu nedir? Neden kaygı duyarız?

(2. Bölüm) Kaygı ve kaygı bozukluğu nedir? Neden kaygı duyarız?
 

Beynimiz geçmiş negatif tecrübelere ya da çevrede yaşanan olumsuzluklara o kadar çok odaklanır ki; daha bir olay olmadan ya da bizim kurguladığımız şekilde bile gerçekleşmeyecek olaylar için kaygılar üretmeye başlar.

Halbuki endişeli düşünceler karar almada daha çok zorluk yaratır ve bir problemin çözümü için kişinin hareket kabiliyetini zayıflatır. Endişe kişinin daha da olumsuz düşünmesine sebep olur ve olumsuz düşünceler birbirini besleyerek çoğalır. Bu durumda zamanla kişi kendisini bir kısır döngü içerisinde bulur.

Her şeyi kontrol etme ihtiyacı, mükemmel olma ihtiyacı, sürekli onaylanma, takdir edilme, beğenilme ihtiyacı duyan insanlarda ve değersizlik korkusu yaşayan insanlar da kaygı duyma durumu daha çok görülür.

Enerji düşüklüğü, motivasyon düşüklüğü, yorgunluk, dikkat bozukluğu, konsantrasyon düşüklüğü, sürekli huzursuzluk, tedirginlik, sıkıntılı hal, kaslarda gerginlik, uyuma aşamasına geçmekte zorluk yaşama ve geceleri belli aralıklarla uyanma kaygı bozukluğunun belirtileri arasında sayılabilir.

Engellenemeyen endişe hali, kişinin hayat akışını etkilediği gibi mutsuz olmasına da sebep olur. Kaygıların daha çok geçmişten kaynaklandığını düşünürsek; geçmişin etkisinde çok kalınıp geçmişle yaşamaktan kurtulamamak, yeni yollara gitmek yerine geçmişte yapılan hataları bile bile tekrarlamak, sürekli karşımızdakilerden beklentiyle yaşamak insanı sadece mutsuz edecektir.

Aşırı kaygılı insan kendisi kadar birlikte yaşadığı insanlara da baskı kurarak hem kendisi hem de çevresini mutsuz eder. Kaygılarının yarattığı durum neticesi çevresindekilerin de hayatlarında kontrol kurmak ihtiyacı içinde olur. Kendi hayatında yaşayabileceği güzellikleri ertelediği gibi çevresindekilerin de başına ya bir şey gelirse endişesi ile yapabileceklerine engel olma tepkisi gösterebilir.

Kaygı bozukluğu yaşayan kişi, çoğu zaman kişi kendini tehdit altında ve güvensiz hisseder, hep huzursuzdur, her şeye en olumsuz gözle bakar, morali hep bozuktur.

Aslında endişelerinin aşırı olduğunun kendisi de çoğunlukla farkındadır fakat endişelenmelerini kontrol edemez ve iç sesini susturamaz. Bu nedenle kişi yaşadığı bu sorunun üstesinden gelmek için mutlaka sorunu çözmeye çalışmalı, öncelikle kendisi başa çıkma yöntemlerini denemeli ve gerekli durumda yardım almalıdır.

Yeşim Buyurgan

* Yazılar kaynak ve yazar ismi belirtmeden kullanılamaz.

 
Toplam blog
: 92
: 4767
Kayıt tarihi
: 10.11.10
 
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Kimyager olarak mezun olmuştur. 1996-1997 yılları ..