Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

21 Temmuz '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

“Bavulum Dolu Sanatla / Kunst Aus Dem Koffer”

“Bavulum Dolu Sanatla / Kunst Aus Dem Koffer”
 

İZMİR'Lİ AKTİVİST SANATÇILAR ALMANYA'DA !..

“Bavulum Dolu Sanatla / Kunst Aus Dem Koffer”

Merkezi İzmir'de bulunan ve yirmibeş ülkede temsilciliği ile Türk kültür hareketinin evrensel entegrasyonunu üstlenen Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliğinin Ankara temsilcisi sanat eleştirmeni İbrahim Karaoğlu ile Heykeltraş Filinta Önal'ın küratörlüğünde Almanya - Goslar kentine sanat çıkarması yapılacak.

“Almanya’ya Türk Göçünün 50. Yılı” etkinlikleri kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Goslar kentindeki “GOSLARER MUSEUM” da sanat eleştirmeni İbrahim Karaoğlu ve Heykeltraş Filinta Önal’ın küratörlüğünde düzenlenen, “Bavulum Dolu Sanatla / Kunst Aus Dem Koffer” adlı sergi 30 Temmuz’da açılacak.

16 Eylül’e kadar sürecek sergide, Çağdaş Türkiye Sanatı’nın önemli temsilcilerinden ressam prof. Cuma Ocaklı, doç. Dr. Mehmet Alagöz, Habip Aydoğdu, Ekrem Kahraman, Reyhan Abacıoğlu ve heykeltraş Filinta Önal’ın yapıtları sergilenecek.

Etkinlik kapsamında Almanya’da yaşayan kabare sanatçısı Şinasi Dikmen’in kısa bir oyunuda sergi açılışında sunulacak.

Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Şair Ümit Yaşar Işıkhan’ın da katılacağı etkinlik kapsamında hazırlanan “Bavulum Dolu Sanatla / Kunst Aus Dem Koffer” adlı kitap, eleştirmen İbrahim Karaoğlu tarafından Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak yayınlandı.

Yazar İbrahim Karaoğlu'nun yaptığı açıklamada;

“Savaş ve yıkıntı… Ölüm bulutlarının çekildiği yerde, ikiye bölünmüş gökyüzüyle Almanya.Yalnızca gökyüzü değil; düşleri ve uykuları bölünmüş bir ülkeydi. Zamanı eskiten bir özlemle yeniden varolmak, savaşın korkularından arınmak ve eski bir acının kızgın lavlarını söndürmek için, yeni bir dönüşümün kıyısında olmak istiyordu. Her şeyi yeniden kurmak için göçmen işçileri de çağırdılar. 50 yıl önce ellerinde tahta bavullarıyla, buharlı bir kara trenle İstanbul’daki Sirkeci Tren Garı’ndan davul ve zurnayla yolcu etmiştik vatandaşlarımızı. 50 saatlik bir yolculuk sonrasında Köln Deutz Tren İstasyonu’nda bandoyla karşılanmıştı göçmenlerimiz. Böyle başladı Almanya’da Türk göçmenlerin tarihi. Başlangıçta misafirdi onlar, sonra “Gurbetçi” ve “Almancı” diye tanıtıldılar, şimdi ise Almanya Türkleri olarak biliniyorlar. 1961 ve sonrasında iş bulmak için gittikleri Almanya’da, günümüze dek sayıları giderek artan Türkler, şu anda 3. nesile ulaştılar. Kendilerini geliştirip, yeni bir kültürel ortamda yeniden gerçekleştirerek ekonomi ve kültür alanında etkinlik kazanmaya başladılar. Farklı kültürlerin biraradalığını zorunluluğa dönüştürüyor göç olgusu. Hem kültürel varsıllığı, hem de yepyeni sorunları çoğaltıyor. Yeni bir dönüşüm süreci başlıyor. Eski önyargılar yıkılırken, yenileri başlıyor. Yeni imgeler, yeni metaforlar oluşuyor. Yeni alılmama süreçlerinde değişiyor her şey. Karşılıklı etkileşim ve alılmama kültürel dengeleri değiştiriyor. Değerler, normlar, ritüeller yeni iletiler yaratıyor. Değişiyor kodlanmış iletiler. Ve raslantının zorunluluğa dönüştüğü bir süreç başlıyor. 50 yıl önce Almanya’ya göç eden Türklerin yanlarında götürdüğü en değerli eşyalarıydı tahta bavullar. ”Bavulum Dolu Sanatla/Kunst Aus Dem Koffer” etkinliğine katılan her sanatçı, o eski tahta bavullara sanatsal anlamlar yüklediler. Kendi sanatsal birikimleriyle ve biçemleriyle yeniden şekillendirdiler bavulları. Bu bir sanat buluşması. Çünkü, sanatsal etkinlikler bugün ve gelecek adına kalıcı değerler yaratıyor. Sanatın yaratacağı bellek; ortak duyusal yakınlıkları ve dostluğu çoğaltıyor. Biz, tüm göçmenlere ve Almanlara bir sanat şöleni armağan ediyoruz. 21 yüz yıl Türkiye Modern sanatı’nın eriştiği düzeyin en uç örnekleriyle renklendiriyoruz bu şöleni. Her sanatçı kendi düşlerini getirdi buraya. Sezgileriyle yüklü yapıtlarıyla, kendi sanat dillerini kendi gramerleriyle sunuyorlar. Düşleri saklı yapıtlarında. Kendilerine özgü göstergelerle, simgelerle ve işaretlerle yaşama tanıklıklarının aynalarını sunuyorlar. İstiyoruz ki her aynada daha bir çoğalsın dostluk ve barış.'' olduğunu belirterek; “göçün 50. Yılında Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın kültürel özgüvenlerini güçlendirerek bir destek yaratmak ve bu etkinlik aracılığıyla Almanya’da ülkemiz modern sanatının en uç örneklerini tanıtmak istiyoruz.” dedi.

***

Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Şair Ümit Yaşar Işıkhan Beyefendiye!

Sevgili Dost,

Öncelikle özel bilgilendirmeniz ve nazik davetiniz için, size çok teşekkür ediyorum.. Ülkemiz sanatını en iyi şekilde temsil edeceğinize inancım tam olarak çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum...

''Melekler Yüreğinizden Öpsün''

Sabiha Rana

***

Facebook: Sabiha Rana | Facebook

Facebook : http://www.facebook.com/sabiha.rana

Twitter: http://twitter.com/#!/sabiharana

YouTube: Sabiha Rana adlı kişinin profil resmiSabiha Rana

İletişim: sabiharana@sabiharana.com

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..