Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '07

 
Kategori
Müzik
 

'Bulutlar geçer'

'Bulutlar geçer'
 

"Kardeş Türküler" adlı müzik grubunu bilmeyeniniz yoktur sanırım... Feryal Öney bu grubun solistlerinden biri... Feryal'in daha önce Güvercin Müzik tarafından yayınlanan, Azeri müzisyenlerle birlikte çalıştığı ve tüm repertuarı Azeri şarkılarından oluşan "Hardasan-Azeri Şarkıları" adlı albümle seslenmişti bizlere. Şimdi ise Türkmen aşiretlerinde söylenen türküleri, yakılan ağıtları, kına gecelerinde, düğünlerde söylenen oyun havalarını bir araya getirdiği yepyeni bir albümle kulaklarımızın pasını siliyor... Albümün adı "Bulutlar Geçer", Kalan Müzik etiketiyle yayınlandı. Bir Kardeş Türküler hayranı ve dinleyicisi olarak bu albümü herkese tavsiye ediyorum...

Albümün genel temasını, yüzyıllardır Anadolu'da tıpkı bulutlar gibi, konar-göçer topluluklar halinde oradan oraya akmış, zamanla yerleşik hayata geçmeye zorlanmış; fakat padişah fermanlarına başkaldırıp geleneğine, diline, inancına, kültürüne sahip çıkmış ve toprağa yerleşmemek için yüzyıllarca direnmiş Türkmen aşiretlerinde söylenen türküler, yakılan ağıtlar, kına gecelerinde, düğünlerde söylenen oyun havaları oluşturuyor.

Albümde, Neşet Ertaş, Musa Eroğlu, Ali Ekber Çiçek gibi ozanların bestelerinin yanı sıra geleneksel türküler de yer almakta. Daha çok geleneksel türkülerde kendine yer edinebildiği, kadın ortamlarına, kadınların yaşadıklarına, iç dünyalarına dair söylenmeyeni söylediği için, bu albümdeki geleneksel türküler içinde kadın ağzı türkülere özellikle yer verilmiş durumda. Albümde bir de beste çalışması yer alıyor; sözleri Feryal Öney'e, müziği Barış Güney'e ait. Düzenlemelerde, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu'ndan Vedat Yıldırım ve Ayhan Akkaya ile "Kardeş Türküler" projesinde bir dönem sazıyla, düzenlemeleriyle yer almış olan Barış Güney'in imzası var. Bir kadın ağzı türkü olan "Aynalı Körük"ün düzenlemesi ise kadınlara ait; bu eğlenceli düğün türküsü, BGST'li Müzisyen Kadınlar'ın çoğunlukta olduğu bir grup kadın tarafından çalınıp söyleniyor.

Unutmadan söyleyeyim, bir Neşet Ertaş şaheseri olan "Hata Benim"de Neşet Ertaş, sazıyla ve sözüyle Feryal Öney'in albümüne misafir oluyor.

CD'nin üstünden bir şiir albümü özetliyor bize...

"Bulutlar geçer koyaklardan , her biri ak!...
kimi zaman, yukarıda bulutlar "kara"!..
kararmıştır bir kez kararmasına ya, yine de unutmamalı insan, 'bulutlar geçer' her vakit..
kimi zaman, yukarıda "ak"tır bulutlar!.. gelecek güzel günlerin habercisi, akıp giderler bir koyaktan bir koyağa..
ve dünya, çareli bir dünyadır!.."

 
Toplam blog
: 34
: 4474
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

Kendimi bildim bileli hiç saf su içmedim... ÇAY benim abu hayat suyum... İnce belli bardakalar çabuk..