Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

“Kitaplı hayaller Vadisi” biraz griydi!

Trabzon Valisi Nuri Okutan’ın öncülüğünde bu yıl ilki gerçekleştirilen Trabzon 1. Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Kültür Sanat Şenliği, Zağnos Vadisi’ni hareketlendirdi.

Etkinliği düzenleyen Sayın Okutan’ı ve etkinliklere katkı sunan destekleyici dağıtım firmalarını kutluyorum.

Bu tip organizasyonların zorluğunu iyi bilirim.

Gelen konukların karşılanmasından ağırlanmasına, programın duyurulmasından katılımın sağlanmasına neler çekildiğini kendi deneyimlerimden tahmin edebiliyorum.

Yeri gelmişken organizasyonun temel direklerinden birini, Vali beyin danışmanlarından eğitimci Hasan Dilekoğlu arkadaşımızı, ortaya koyduğu emeği anmadan geçmek istemiyorum.

Sendikacılık yaptığı yıllardan tanıdığım sanatçı ruhlu Dilekoğlu’nun Valilik bünyesine alınması, eğitim kampanyalarında değerlendirilmesi son derece isabetli olmuştur.

Başlatılan şenliğin tematik olarak “Çocuk ve Gençlik Edebiyatı” üzerine kurulması ve adresinin "Kitaplı Hayaller Vadisi" şeklinde tanıtılması yaratıcı bir düşünce olarak iz bıraktı.

Ancak bu romantik çağrışıma karşın, şenliğe ilginin fazla olmadığını gördüğüm için üzüldüm.

Bunda tanıtımın yeterli olmamasının yanı sıra, kanımca çağrılan yayınevlerinin her kesime hitap etmemesi de etkili olmuştur.

Konuştuğum pek çok kişi, kendilerinin kitap şenliğine katılmama gerekçesini, etkinlik üzerinde “İslamcı” bir damganın bulunmasına bağladılar.

Sol, sosyalist, sosyal demokrat, liberal nitelikteki yapıtların kitap fuarında bulunmaması bence de ciddi bir eksiklikti.

Ama bunu gerekçe göstererek “kitabı” ideolojik kalıplarla mahkûm etmek doğru değil.

Kamu adına hizmet sunan valilik makamının, duyarlık gösteren insanlara, yapılan eleştirilere kulak vermesinin, gelecekteki planlamalarını buna göre yapmasının önemli olduğunu düşünüyorum.

Törende resmi konuşmaların ardından, ağırlığını Milli Eğitim Müdürlüğü personelinin oluşturduğu kesimin, Vali beyle birlikte etkinlik alanından ayrılmasının son derece sevimsiz bir manzara oluşturduğunu vurgulamalıyım.

Çoğunluğunu okul müdürlerinin oluşturduğu heyetin, hiçbir kitap standını gezmeden alandan ayrılmaları, törene ve etkinliğe “zorla” ya da “gönülsüz” getirildikleri izlenimini verdi.

Yazarların okullara giderek öğrencilerle buluşacak olması, umarım müdürlerimize bu ayıbın üstünü örtme fırsatını verecektir.

Şenliğin bu ilk yılında onur konuğu olarak ülkemizin yaşayan edebiyat çınarlarından Hilmi Yavuz’un seçilmesi, diğer edebiyat sevdalıları gibi beni de mutlu etti.

Hilmi Yavuz yaptığı teşekkür konuşmasında Trabzon sevgisini ifade ederken, “emeklilik günleri”ni burada geçirmek istediğini söylemesi, edebiyat ve sanat tutkunlarını heyecanlandırdı.

Hilmi Hoca’mızın, bu arzusunu tez zamanda gerçekleştirmesini diliyorum.

Hilmi Yavuz’un batı ve doğu kültürü arasında kurduğu muhteşem sentezi, inanç dünyamızdaki felsefi irdelemelerini Trabzon’da kendi ağzından anlatmasını hep bekleyeceğim.

Eksiklerine rağmen 1. Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Kültür Sanat Şenliği Trabzon’un kültür yaşamına yeni bir soluk getirmiştir.

Seneye yenisini, hep beraber yapmak dileği ile..

 
Toplam blog
: 152
: 700
Kayıt tarihi
: 17.07.08
 
 

Trabzonluyum ve bu kentte yaşıyorum. Kamuda inşaat mühendisi olarak çalışıyorum. Resmi görevimin..