Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '09

 
Kategori
Kitap
 

"Köylerde Rönesans" ya da kitabı kırsalla buluşturmak...

"Köylerde Rönesans" ya da kitabı kırsalla buluşturmak...
 

Recai Şeyhoğlu'nu tanır mısınız? Adını duymuşluğunuz var mı? Eğitimci yazar Recai Şeyhoğlu İzmir'in ve Manisa’nın köylerinde başlattığı kütüphaneler zinciriyle adını yurt içinde ve yurt dışında duyuran bir girişimci. Annesi Rasime Şeyhoğlu’yla birlikte bu kültür savaşımını özenle, inançla, tutarlı biçimde sürdürüyor.

Annesi Rasime Şeyhoğlu’nun “dilkökü kanserine” yakalanması bir bakıma köyde kütüphaneler oluşturma yolculuğunun da işareti olmuş. “Ben güzel bir kadınım. Bu çirkin hastalık bana hiç yakışmıyor!” diyerek yola koyulan Rasime Şeyhoğlu’nu alkışlamamak olası mı? Böylece ana oğul Rasime-Recai Şeyhoğlu Ekim 2002’de ilk temeli atmışlar köy kütüphanelerinin. O yıldan bu yana kitabın kırsaldaki yolculuğu hız kesmeden devam ediyor. Önceleri Bergama’nın köylerinde başlayan bu çalışmalar, şimdi bir zincir halinde başka köylere de bağlanıyor. Yakın bir zamanda 25. kütüphaneyi Tokat’ın bir köyünde açacak olan Rasime –Recai Şeyhoğlu, gelecek zamanlarda kütüphanelerine yenilerini ekleyecekler

Benim için 13 Mart 2005 tarihi de unutulacak gibi değil. Bergama’nın Tırmanlar köyünde TRT için haber yapmaya gidiyoruz kameraman arkadaşım Levent Aşar’la. Kameramız, ses aygıtımız, sehpamız ve sevincimizle…Rasime Şeyhoğlu’yla söyleşiyoruz. Recai’nin yüzü aydınlık. Oraya gelen yazar, şair dostlar ışıklar içinde. Genç, yaşlı tüm köylüler mutlular. Geleceğe umut taşıyan çocuklar coşkulu…Daha sonra birkaç açılışa da katıldım; aynı coşkuyu yaşadım.

Şimdi elimde oylumlu bir kitap var: “Köylerde Rönesans-Kitabın Kırsala Yolculuğu.” Daha kapağı açınca karşılaşıyorsunuz Seneca’nın ve Ovidius’un sözleriyle.Kitabın önsözünü şair yazar dostum Tahsin Şimşek yazmış: “Şeyhoğlu, ‘bağımsız düşünme ve üretme becerisi’nin köylere taşınmasını istemekte. Köylere açılacak kütüphanelerle, o bildik ‘Ne olşacak bu memleketin hali?’ deyip deyip oturma umarsızlığına, yanıt arama ve çözüm bulma çabasındadır. Çözüm ise okumakta;unutulmamalı ki, ‘Kitap zehir de olsa, panzehiri yine kitaptır.’ Yoksa dağlarca büyüyen sorunların altından kalkmak öyle kolay ve olası değil.” Şimşek’in saptamalarına, vurgularına katılmamak olanaksız.

Recai Şeyhoğlu beni ve o zaman birlikte çalıştığımız TRT İzmir Haber Müdürü Cengiz Güven’i de anmadan geçmemiş, övgülü sözler etmiş. Değerbilirlik göstermiş.: “TRT Haber Müdür Cengiz Güven ve programcı Oğuz Tümbaş ise bizim kütüphaneler zincirini Türkiye’ye tanıtan bir başka iki değerli dost. Türkiye’nin, Belçika’nın, Almanya’nın, İsviçre’nin zincirden haberi varsa Cengiz ve Oğuz dostlarımın sayesindedir. (…) Cengiz Güven’i haber müdürlüğünden alan zihniyet, Oğuz Tümbaş’ın kitap tanıtım programını da yayından kaldırdı. Ne diyelim ki…” Gerçekten bu oluşuma, çabaya katkımız, çorbada tuzumuz olduysa, bundan ancak kıvanç ve gönenç duyarız.

Şeyhoğlu kitabında 19 Ekim 2002’de Bergama’nın Hacıhamzalar köyünden başlatılan bu yolculuğu bir öykü diliyle anlatıyor. Ayaskent, Karaveliler Demircidere, Pınarköy, Narlıca, Çamköy, Aşağıkırıklar, Tırmanlar, Bağyolu, Maldan, Dallık ve diğerleri sıralanıyor ardından. Tam 24 köy… Ne çok anı birikiyor bu arada. Yaşanılan tatlı, sevimli, içten olaylar… Kütüphaneler için katkı sunan dostları, kitap severler onun övüncü olmuşlar hep. Telâşı, heyecanı, sıkıntısı, özverili çabası, emeği ile bir aydınlanma yarışı… Kitaba yapılan her yatırım, çaba, emek, bir bakıma kültüre, bilgiye, aydınlanmaya, uyanışa da katkı değil midir? Bu bakımdan da kutluyorum Recai Şeyhoğlu’nu ve annesi Rasime Şeyhoğlu’nu. Bu kütüphaneleri ayakta tutmak, çocukların, yetişkinlerin yararına olan güzel kitapları, ansiklopedileri, dergileri kazandırmak da bir görev olmalı aklı erik kişiler için.

Yukarıda belirttiğim gibi Recai Şeyhoğlu Haziran sonu ya da Temmuz başında Tokat’ın bir köyünde de kütüphane açacağını muştuluyordu e-postadan gelen iletisinde: “Zinciri Anadolu’ya taşıyoruz. Kütüphane binası belirlendi ve raflar hazırlanmaya başlandı.” diyerek başladığı duyurusuna şöyle devam ediyor Şeyhoğlu: “ TÜBİTAK kitapları, çocuk kitapları, felsefi kitaplar, öykü, roman, şiir ve bilim, edebiyat dergileri ile bize destek olabilirsiniz. Yapacağınız katkı gazetemiz İMECE’de yayımlanacaktır.”

Recai Şeyhoğlu kitap katkısı yapacakların kargoyla şu adrese ulaştırılmasını istiyor: Kültür Caddesi No:7/3 Yeşilyurt-İZMİR

Ancak kargo ücretini ödeyemediklerini de belirtiyor. Bu konuya duyarlı olanlar 0 536 / 600 05 60 numaralı telefondan da iletişim kurabilirler.

Recai Şeyhoğlu KÖYLERDE RÖNESANS, Yay-Pa Yayınları Şubat 2009, İzmir, 270 sayfa.

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..