Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '13

 
Kategori
Kültürler
 

"Kuzey'in Yıldızı" Amasra, Bu Yıl, "Ses" Getirecek.

"Kuzey'in Yıldızı" Amasra, Bu Yıl,  "Ses"  Getirecek.
 

Bartın'ın çalışkan M.Vekili: TUNÇ


Tabiat varlıklarını korumada, üzerimize yoktur. Hele bir de orası SİT Alanı ilan edilmişse, deyme keyfine gitsin. Evinizin bir duvarını, tarihi surlardan birisinin duvarını teşkil ediyor olsa,  işte orası SİT alanı içindedir. Çivi bile çaktırmazlar. “Evim var” diyemezsiniz. O, tarihin malıdır. Unutun gitsin. Kaderinize küsün. Kiracı gibi oturursunuz işte.

Bu gün, Bartın’daki ana caddelerde, kaldırımlarda doğru dürüst yürüyemezsiniz. Tepenizde yol boyu uzanan tarihi ahşap evler, üzerindeki ha yıkıldı, ha yıkılacak cinsten. O bakımdan, canınızı emniyete almak için yol ortasından yürümeniz gerekiyor.

SİT DENİLEN MUAMMA: Yıkılmağa yüz tutmuş evinizin  sağlam kalmış odasına ninenizi, dedenizi oturtup, kendiniz de kiraya  çıkıyorsunuz. Evin imarı için devlet katkısının üzerine para koyamadığınız müddetçe o yer, asar-ı antikalaşıyor. Yaşadığınız müddetçe, içinde tarihi aile bağlarınız olan koskoca maziniz, SİT denilen devin esiri oluyor. Sonunda siz de çaresiz, antikalaşıyorsunuz.

Ama yıkılan bir antik eserin kale duvarı ise, hemen tamire koşuluyor tabi. Göçen, buradaki eviniziz bir duvarı ise, yandı gülüm keten helva.

Geçtiğimiz ay, bu örneklerden biri yaşandı. Bartın'ın Amasraİlçesi'nde tarihi kalenin duvarlarının 50 metrelik bölümü yıkıldı. AmasraBelediye Başkanı CHP'li Emin Timur acil önlemler alınarak, kalenin restorasyonunun yapılması gerektiğini söyledi. Roma döneminin kale duvarları, şimdi bakanlığın  ilgisini bekliyor.

Amasra Kalesi’nin hikayesi şöyle, Kale, Roma döneminde yapılmış ve Osmanlılar, Bizanslılar ve Cenevizliler tarafından onarılmıştır. Bu kale ilkten, Denizcilik okulu olarak yapılmaya başlanmış.

GEÇ DE OLSA, HAREKETE GEÇİLDİ:  İşte şimdi de, bu tarihi kalenin Roma Köprüsü denilen “Kemere Köprüsü” derbeder halinden kurtarılmak üzere harekete geçildi.

Buraya ilk olarak el atan Ak Parti Bartın M.Vekili Yılmaz Tunç, kaleye  giriş yolu da sayılan tarihi köprü için kolları sıvadı. Yenileme çalışmaları projesi de onaylandı. Şimdi önümüzdeki ay, ihaleye çıkması bekleniyor.

Meclis Adalet Komisyonu Başkanı da olan  Bartın M.Vekili Tunç “Roma döneminde yapılan Kemere köprüsü zamanla hasar gördü. Bu nedenle, tarihi köprünün onarımını 2012 yılı yatırım programına aldık. Proje çalışmalarının ardından restorasyon uygulama işinin ihalesi yapılarak köprüde oluşan riski ortadan kaldıracağız” dedi.

BARTIN – AMASRA 5 DAKİKA: Amasra, gün geçtikçe güzelleşiyor. Tarihi dokusu da gözetilen Amasra şimdi, bir tünelle, Bartın’a bağlandı. Bu yazın ortasına açılacak. Tunç: “ Bu 75 metrelik tünel, aradaki mesafeyi 5 dakikaya indirdi. Bartın ve Amasra, daha da kaynaşacaklar.” Dedi. Bu turizm sezonunda Amasra ve Bartın, "Kuzeyin yıldızı" olmağa devam edecekler. Koyun koyuna  onları bir arada tutan muhteşem tünel var. Bu yaz devreye girecek.

Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı bir Amasra düşünün. Biri büyük, diğeri ondan küçük iki ay, sırt sırta vermiş durumda burada. Bir  büyük liman, diğeri de küçük liman olarak anılıyor.

ZENGİNLİKLER:  Bağımsız adaları ile eşsiz bir görsel güzelliğe sahip olan Amasra hem 3000 yıllık tarihi, yerel sanatları, ormanlık alanları , Osmanlı Hamamı, Amasra Kalesi, Kemere Köprüsü, İçkale Mescidi, Bedesten, Fatih Camii, Antik Tiyatro, Gürcüoluk Mağarası, Çekiciler Çarşısı , Kuşkayası Yol Anıtı görülmeye değer yerlerdir. Karadeniz Yat Rallisine de liman olarak ev sahipliği yapan Amasra’da yat ve teknelerin güvenli bir şekilde barınabileceği 2 liman mevcut.

YEMEK KÜLTÜRÜ: Amasra denince akla ilk önce balık gelir. Amasra da pişirilen balığın tadını başka bir yerde bulmanız imkansız. Giderseniz bu zevkten mahrum kalmamalısınız. Balık seçimi size kalmış, ama,mevsimlik taze balık önerilir. Ancak balık tava hesabıyla sipariş verilir; bir tava ile abartısız asgari 2-3 kişi doyabilir. Ayrıca yemeğin sonunda, bazı lokantalara özel, ballı cevizli manda yoğurdunu sormayı da unutmayın. Balığı da en lezzetli ve doyumsuz deniz manzarasını seyrederek

Hafta sonları Amasra ziyaretçiler nedeni ile kalabalık olduğu için yemek yiyeceğiniz restorana erken gidip yer bulmaya bakın. Yani yazın bazı restoranlarda önceden rezervasyon gerekebiliyor, hele bir otobüs insan gidiyorsanız. Eğer kalabalık bir Turla geliyorsanız lokantalardan birine rezervasyon yaptırarak yemeğinizi biraz daha ekonomik yiyebilirsiniz

SALATASI BİRER TABLO:  Bir yer beğendiniz ve yemek yiyeceksiniz, mutlaka “salata” ısmarlayın. Rengarenk ve birer tablo gibi. 20'den fazla yerel malzemeyle oluşturulmuş. Ha bir de Amasra’nın Midye Tava’sı meşhurdur. Ayrıca mevsiminde yenen pavurya ve  Japonya’ya ihraç edilen deniz salyangozu var.

YAZ, ELİ  KULAĞINDA: Ha gayret. Cemreleri düşürdük. Şimdi suya ve sonra karaya kaldı geride. Elinizi uzatsanız, yaz, burnunuzun dibinde. Şunun şurasında ne kaldı? Ağalar budanmağa başladı bile.  Erikler “pat” diye çiçek açarsa aldanarak, şaşırmayın.

Günler çoktan uzamağa başladı. Uzak ülkelerin  baharı seven kuşları şimdiden göç etmeğe, yerleşmeğe başladılar. Bile. Şunun şurasında, adı üzerinde  “kısa Şubat”  var. Martın yarısı yazdır zaten. Eee, geriye ne kalıyor? Hazırlayın bavulunuzu. Değil mi ya?!

Ört ki, ölem!

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..