Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '19

 
Kategori
Dünya
 

"Manda Güdümü" Düşünenler

Dün, kimilerince şişirilen MANDA balonu, "YA İSTİKLAL YA ÖLÜM" diyen Mustafa Kemal'in çelik iradesi ile bir "sabun köpüğü" gibi söndürülmüştü...Günümüzde ise, "Manda" özlemi içinde çırpınan, yine dünün benzeri kimilerince tekrar şişirilmeye çalışılmaktadır.

*

MİLLİ MÜCADELE'NİN ARKASINDA DURAMAYANLAR

Milli Mücadele, yalnızca yurdumuza saldıran düşman orduları ile cephede savaşmakla kazanılmaz; bunun yanında yurt içinde ve dışındaki çeşitli düşman kuruluşlarının faaliyetlerinin de sonlandırılması gerekir...

Milli Mücadele'yi "hayal ve macera" sayan ve bu savaşın başarıya ulaşamayacağını düşünenler, bunların yanında yer alan kimi aldatılmışlar, kim bilir,  belki kimi satılmışlar, yurdun parçalanmadan devamını, Milli Mücadele ile değil; ancak İngiliz, Amerikan, Fransız veya İtalyan Mandası gibi büyük devletlerden birisinin himayesine sığınmakla mümkün olacağını düşünmüşler ve buna inanmışlardı...

Ama, Milli Mücadeleyi yürüten Mustafa Kemal, buna inanmamış ve Erzurum ve Sivas Kongreleri sırasında, gündeme gelen Amerikan Manda Yönetimi isteyenleri karşı şöyle demişti(1):

-- "Amerikan mandası diye çırpılanlar, düşman işgali altında bulunan sinirleri ve zaafları ile, bu millete ve bize inanmayanlardır. Bizim hayal ve macera peşinde koştuğumuzu sananlardır. Eğer, bunlar Anadolu'nun ve Türk milletinin hakiki hissiyatını bilseler, bizim mesaimizin hedefini kavrayabilseler, Erzurum Kongresi'nin mukadderatının nasıl bir vicdanı milli mahsulü olduğunu takdir edebilseler, bu sakim fikirlerinden dolayı hicap duyarlar. Bunlar, ümitsizlik ve bozgunluk içinde realitelerden uzak olarak yaşayan ve ne yapacaklarını, ne yapmakta olduğunu bilmeyen insanlardır.

Kongre, hissiyatını vuzuhla belirtmiştir; kararını vermiştir...Hakimiyeti milliye esasını ve meclisi milli kararını ifade etmeyen, hiçbir anlaşmayı, hiçbir taahhüdü kabul etmeyecek ve tanımayacağız".

"-- Hayır Paşalar hayır, hayır Beyefendiler hayır, hayır Hanımefendiler hayır MANDA YOK...YA İSTİKLAL, YA ÖLÜM VAR!..."(2) diye haykıran Mustafa Kemal  Paşa'nın çelik iradesi karşısında "Manda" isteği boşa çıkmış ve bir sabun köpüğü gibi sönüp gitmiştir.

*

YA ŞİMDİ...

Günümüzde de, kimi kişi ve kimi kurumlar, "insan hakları" ve "demokrasi" ve de "düşünce özgürlüğünü" gibi "kutsal değerleri" paravan yaparak şu anda devletin "ülkesi ve milleti" ile devamlılığı için verdiği mücadeleye "destek" olacakları yerde "köstek" olarak kınamakta ve "sorunların çözümünü", başta Amerika olmak üzere batının "öneri ve isteklerine" bırakmak için gayret içinde bulunmaktadırlar...

Bu şekil düşünenlere de, yine Mustafa Kemal'in, bu konuda dedikleri ile yanıt vermek isterim; ellerini çenelerine dayayarak biraz düşünmeleri için...

"Efendiler! Avrupa'nın bütün ilerlemesine ve yükselmesine karşılık, Türkiye tam tersine gerilemiş ve düşüş vadisine yuvarlanmıştır. Artık vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa'nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi bir takım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklal vardır ki ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin! Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir...!"(3).

Durum bu...

 

cdenizkent

 

  • -------------------------:
  • (1) Mazhar Müfit Kansu, Erzurum'dan Ölümüne Kadar Atatürkler Beraber, Ankara; Türk Tarih Kurumu Yayını, 1988, ss.192-193
  • (2) Dr. Fethi Tevetoğlu, Milli Mücadele Yıllarındaki Kuruluşlar, Ankara, Türk Tarih Kurumu Yayını, 1988, s.190 ve Mazhar Müfit Kansu, A. g. y.
  • (3) Mustafa Kemal Paşa, 6 Mart 1922, TBMM Gizli Ceride Zabıtları, Cilt:17, Sayfa:6. (İnternet araştırması, Derin Millet 2023)

 

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..