Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

"Militan" ve Karikatür...

"Militan" ve Karikatür...
 

Hayalimdeki karikatür gerçek yüzünü gösteriyor..


Her zaman çok iyi bir Karikatürist olmayı istemişimdir.

Düşünebiliyor musunuz, hayalinde canlandırdığı her tipi elindeki kurşun kalemle istediği şekle sokan, her türden karakteri o tipte canlandıran, hayat veren bir karikatüristin özgürlüğünü.

Sana haksızlık yaptığına inandığın babana mı kızdın, al eline kalemi istediğin gibi tiple babanı ve yapılan işin yanlışlığını öyle bir tek karede anlat ki o gülmekten sana kızamasın ve biraz düşününce de sana hak versin.

Her hangi bir olumsuz durum ya da haksızlık karşısında, kötü adamı bir bakışta her kesin eleştirebileceği ve yapılan işin yanlışlığını gösteren bir tipleme ile yansıt. O sana kızamasın, yaptığı işin mahcubiyetinden utansın ve gülsün. Evet evet gülsün. Birde bu kıyağı yap ona.

Çok önemli ve hayati felaketleri bir kalem yardımı ile sıradan, korkulacak olmayan ve alay edilebilecek halde göster.

Bu ne büyük bir özgürlüktür. Bu ne kıskanılacak bir yetenektir bilirsiniz.

Çocukluktan gençlik çağına geçtiğimiz yıllarda Küçükesat’ın ve Gazi Osman Paşa’nın sokaklarında, arkadaşım Mustafa ile elimizde Gırgır mahalleye gelinceye kadar gülmekten krizler geçirdiğimizi hatırlarım. Özellikle Avanak Apti tiplemesi hastasıydık. Oğuz Aral'a minnettardık o zamanlar.

Şimdi şu yan taraftaki fotoğrafta görülen şahıslar için alın elinize bir kalem ve şekillendirin.

Tabi iyi bir Karikatürist iseniz. Eğer benim gibi bu konuda yeteneğiniz yoksa, vermeyi düşündüğünüz tiplemeyi gözlerinizin önüne getirip hayalinizde canlandırabilirsiniz.

Önce ayaklarına bir çarık giydirin, kıçlarına bir şalvar, hakim yaka bir kirli gömlek, başlarına bir takke, kollar dirseğe kadar sıvanmış, yüzüne de hiç makas görmemiş doğal ve uzun bir sakal, verin eline de doksan dokuzluk bir tesbih.

Birde ondan sonra bakın bu tiplere.

Eğer çizemiyorsanız, hayalinizde canlandırdığınız tipleri sadece siz görseniz bile kendinizi karikatürist sayabilirsiniz.

Kendi dünyanızda çizginin getirdiği özgürlüğü ve mizahı yaşarsınız. Ben öyle yaptım.

Yukarda hayalinizde yapmanızı önerdiğim yada benim hayalimde yaptığım bu tiplemeler bir Taliban Militanını çağrıştırıyor değil mi?.

Evet görüntüye bakınca Laik Cumhuriyetin kurallarına göre giyinmiş, okumuş hukukçu olmuş bir insanın bir kurşun kalem yardımı ve o kalemin sahibinin hayal gücü ve mahareti ile nasılda iç yüzünün yansıtıldığını ve bu tür insanların içlerindeki kinin nasılda dış görünümleri ile tezat teşkil ettiğini görürsünüz.

Bu insanların içlerindeki ile dış görünümlerinin bir olması gerektiğini ancak bir karikatürist ve sihirli kalemi anlatabilir.

Öyle ya, adamın içindeki militan ruhu değiştiremeyeceğimize göre dışındaki uygar kıyafeti değiştirelim ve içi dışı bir yapalım. Karikatür yardımı ile hiç olmaz sa “Olduğun gibi görün, göründüğün gibi ol” öğüdüne uygun davranmasına yardım ederiz.

Karikatür böyle önemli bir silahtır işte.

Bir daha ki hayatımda karikatürist olacağım.

Saygılar.

20.02.2010

 
Toplam blog
: 243
: 760
Kayıt tarihi
: 26.03.07
 
 

1957 Kars doğumluyum. Emekliyim. Gazi Üniversitesi İİBF İşletme bölümü ön lisans mezunuyum. Yazı ..