Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

11 Aralık '11

 
Kategori
Beslenme
 

Nehr i Şemdinli Balı, her derdin ilacı

 Nehr i Şemdinli Balı, her derdin ilacı
 

                                     
 
 
 
 
 
 
"Tatlı bal, en keskin zehiri gizler.” 
Ovidius

 

 

              

 

 

                           Altınova Naturel San.Tic.Ltd.Şti  Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erçin,

                                         Nehr i Şemdinli  balı' na güvenerek iddialı konuşuyor :                 

                                                    "Nehr i Şemdinli Balı, her derdin ilacı..."

 

               

                Türkiye turizminin çeşitliliğine destek vermek ve gelen işbirliği taleplerini değerlendirmek adına yeni projelerle gelen 18. EMITT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, bu yıl 30 Ocak–2 Şubat 2014 tarihleri arasında TÜYAP‘ta yoğun katılımcı ve ziyaretçi rekoruna imza atmayı başardı.

                Fuarın ilk günü katıldım. Ne ki Maltepe - Beylikdüzü arası 2 saatten aza inmedi. Dolu dolu salonlar... 3-5 saatte tümünü gezemedim. Hakkâri standına takıldım. Nehri-Şemdinli Bal’ın satış reyonunu ve orada Altınova Naturel Ltd Şti Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erçin’i gördüm. Özlemle sohbetimiz sürdü. İkram ettikleri cevizle o nezih balı tattım. Nefis doğal ürünleri ilgi gördü!

                Masamıza gelenlerle tanıştırıldım. Bunlardan birisi Hakkâri’de konaklama hizmeti veren Otel Sibar’ın sahiplerinden Sinan Ümit oldu. Sağ olsunlar Hakkâri’ye davet ettiler. Gelirsem otelinizi yeterince tanıtırım, dedim.  

                                                                                 ***

                İstanbul Uluslararası Arıcılık  ve Arı Ürünleri Festivali'nin ikincisi  8 -9-10 Şubat 2013 tarihinde Feshane'de gerçekleşti. Yoğun bir kalabalık olduğu izlendi. Özellikle   Altınova Naturel San.Tic.Ltd.Şti Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erçin,  Hakkari'den gelerek standında doğal ürünlerini sergiledi ve emsallerinden çok ilgi gördü.     

                                                                                ***   

               24-27 Ocak 2013 tarihleri arasında TÜYAP’ta 17. kez düzenlen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT‘te bu yıl konuk ülke olarak Arjantin boy gösterdi. Fuarı ziyaret eden turizm profesyonelleri ve Arjantin’i daha yakından tanımak isteyen ziyaretçiler, Latin Amerika’nın en renkli ülkelerinin başında gelen Arjantin’in saklı hazinelerini keşfetme fırsatını buldular.   

               İlk günü arkadaşımla Tüyap'ta oldum. Salonları dolduran yabancı  ülkelerden ve  illlerimizden katılanların stantlarını bir bir görmeye çaba harcadık. Hakkari, Elazığı, Yozgat, Amasya   ve Isparta'nın mekanlarında soluklandık. Tanıştığımız insanlarla konuştuk.

               Ne ki üçte birini gezemeden gün akşam oldu. Özellikle  Hakkari iline ait stanttın önünde  durduğumuzda Altınova Naturel San.Tic.Ltd.Şti  Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erçin,  güleryüzle ve içten karşıladı! Özel köşesine konuk etti. Bir süre söyleştik.  Belli süre sonunda  izin isteyerek ayrıldık. İn bin, bin in eylemiyle Maltepe'ye geç saatlerde dönebildik.                                                   

                                                                                             ***

               İstanbul  Tüyap Fuar Merkezinde  Emitt' 2012 Turizm Fuarı kapsamında Nehr i Şemdinli balının sergilendiği Hakkâri Standı önündeyiz. Müzik olanca coşkusuyla çevreye yayılmakta  ve eşliğinde  halay sürmektedir.

              Halay bittince O da  yanımıza gelerek mutluluğunu belirtti! Arkadaşım Zeki Akdeniz ile masaya buyur edildik, ceviz ile o doğal Nehr i Şemdinli balı ikramında bulundular. Bal da ceviz de oldukça doğal ve leziz geldi!

             Sait Erçin' e yeni kitabım Sevdanın Gözü'nü armağan ettim. Hakkâri dergisi ve kimi tanıtım görüntüleri aldık. Sonrasında yeniden görüşmek üzere vedalaşarak başka stantlara yöneldik.

     ***

             Geçmişte bir pazar günü yemek kitapları yazarı ve alanının usta adlarıÖznur Oğuş ile birlikte Tüyap Yiyecek ve İçecek Fuarında katıldım.

             Sergileri gezerken Nehr- i Şemdinli balı önünde durdum. Görevliler beni içten karşıladı ve ilgilendiler.  Altınova Naturel Ltd ŞtiYönetim Kurulu Başkanı Sait Erçin, cana yakın yaklaşımı ile bal ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

             Sergideki Nehr i Şemdinli balı standı gelenlerle kalabalık oluşturdu ve beğeni topladı! Eylül ayında üretime başlayan Nehri Şemdinli balı'nın tanıtım çalışmaları sürüyor. Bir süre önce Van ve Diyarbakır'daki fuarlara katılan görevliler, bu kez İstanbul Uluslararası Gıda ve Fuarına katıldı.

             Hakkâri Altınova Naturel Şirketi adına temsil eden Sait Erçin; Hakkâri yöresi balları ve firmalarına olan ilgiden çok memnun olduklarını belirterek fuarlarda özellikle yöresel ve organik ürün ticareti yapan firmaların Şemdinli balının uluslararası standartlarda piyasaya çıkmasından dolayı olumlu tepki aldıklarını söyledi.

           Kimi firmadan ise talepler aldıklarını söyledi. İstanbul ve İzmir'deki firmaların mevzuatlara uygun Nehri Şemdinli balı'nı istediklerini ifade eden Erçin, katıldıkları fuarların ihtisas fuarları olduğunu, gelen ziyaretçilerin gıda ve turizm sektöründe yatırımcı veya çalışan olduklarını dile getirdi.

          Özellikle tüketicilerin kaliteli ve lezzetli ballara büyük ilgilerinin olduğunu, Türkiye'nin en kaliteli ürünü Şemdinli balının Avrupa Birliği standartlarına uygun organik olarak üretmelerinin kaliteli bal piyasasını yeniden düzenleyeceği yönünde görüşlerin kendilerine iletildiğini kaydetti. Erçin: "Fuarlarda stantlarımızı ziyaret eden ziyaretçilerin memnuniyetlerine ilişkin gözlemlediğimizde olumlu tepkilerinde kalite ve hizmet anlayışımızın ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Organik bala olan talebi karşılayamıyoruz.

          Fransa, İngiltere, Almanya ve Yunanistan'dan çok büyük talep var. Tanıtım ve daha kaliteli üretime ihtiyacımız var. Yıllardır balımızın bir marka ismi altında gıda mevzuatına ve özüne uygun olarak pazara sunulmaması büyük bir eksikliktir. Bal üreticilerimizin daha fazla gelir elde edebilmesi için katkısız ve kalıntısız bal üretmeleri gereklidir. Ürettiğimiz ürünleri iyi tanıtmalıyız. Bu konuda ildeki tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, sivil toplum örgütleri, üreticilerimiz, girişimciler ve tüm halkımızın desteğine ihtiyacımız var.” Dedi.

         Edindiğimi bilgiye göre; Nehri Şemdinli Organik balı, organik bal kavramının bütün dünyada kabul gördüğü asgari  şartları bünyesinde barındırmaktadır. Organik Üretim ORSER sertifikasyon kuruluşunun MSR–309 sayılı sertifikası ile yapılmış ve MSR/296 nolu izni ile paketlenmiştir.

        Organik Bal T.C. Tarım ve Köy işleri Bakanlığının 10.06.2005–25841 tarih ve sayılı organik tarımın esasları ve uygulamasına ilişkin yönetmelik ve ekleri ile AB–834/2007 yönetmeliği hükümleri çerçevesinde herhangi bir katkı maddesi kullanılmaksızın üretilmiştir.

        Balın Şifa gücüne inananlar ve de lezzet tutkunlarının nadir bulabilecekleri kalite ve saflıktadır. Organik süzme çiçek balı 2010 yılı için 400 gr'lık ambalajlarda paketlenmiştir. Balın şifa gücünü, balın içerdiği nektar ve polen çeşitliliği oluşturmaktadır.

       Her bitkinin nektarında farklı oranlarda ve özelliklerde protein, amino asit, enzim, organik asit, alkaloitler ve antioksidanlar bulunur. Balın şifa gücü ve kalitesini bu özellikler oluşturmaktadır.

       Şemdinli balı birçoğu yalnızca yöre florasında yer alan endemik bitkiler başta olmak üzere yüzlerce bitkinin nektar ve polenini içerdiğinden başlı başına bir ilaçtır.

       Şemdinli balının insan sağlığına olumlu etkilerinin yanında hoş koku ve lezzetiyle damaklarda eşsiz bir tat bırakır.

       Şemdinli bölgesi 700–3500 metre arasında değişen rakımı ile yüzlerce nektar ve polen kaynağı bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Birçoğu endemik özellikteki bu bitkilerden üretilen Şemdinli balı eşsiz bir şifa ve lezzet kaynağıdır.

       Şemdinli balının Osmanlı tarihine dayandığı, hatta hükümdarların kahvaltı sofralarını süsleyen vazgeçilmez bir gıda olduğu bilinmektedir. Şemdinli balı, Osmanlı sarayının komşu hanedanlara şifa ve lezzet kaynağı olarak hediye ettiği yegâne olduğu vurgulanmaktadır.  Balı anlatan özgün bir şiir:

 

      Beş yüz derde deva

 

Beş yüz derde deva besin üretir

Kimya’yı geç; elifi bile bilmez.          

İşçi doğar, yaşar, ömrü bitirir

Vefakârdır; işi bir çile bilmez

 

Yeterince larva, yeterince mum,

Özenle işlenmiş ince ince mum.

Koza, petek olur gerekince mum

Yaptığı içgüdüsüyle bile bilmez.

 

Şaşsın âlimler kovandaki düzene

En az on bin canlının iş bölümüne.

İçtenlikle uyarlar disipline

Evrim teorisinde dile gelmez

 

Anlatsa ne; balda ki kristalize

Şüphe düşüyor bazen içimize.

Ürettiği yiyecek bir mucize

Dürüsttür, cesurdur hiç hile bilmez.

 

Uçan fabrika küçük, narın yapı

Ne mühendis var, ne işçi, ne kapı.

Tek ona takılmıştır bal lakabı

Tesadüfü asla vesile bilmez.

 

Huzur dolu yaşam mücadelesi

Yarım gram bal yakar Kilometresi.

Ayetinde anlatır Nahl süresi

Teori bu gerçeği sile bilmez.

 

Işık olup geçer sanki hektarı.

Bin beş yüz defa yapar bu tekrarı

Arayıp bulur sevdiği nektarı

Her çiçek çiçektir; gül, lale bilmez.

 

O küçük vücutta o performansı.

En doğal halidir havayla dansı.

Teoriye vermez bir tespit şansı

Teorisyen düşüne bile bilmez.

 

Ömrünce doğaya en çok yararlı

Azimli, bilinçli, kesin kararlı..

Sabırlı, uyumlu, hep istikrarlı

Bereket, bolluktur eksile bilmez.

 

Doğadaki şifa için aracı,

Tütsüden geliyor korkuyla, acı.

Savunmadır iğnesinde amacı

İnsanı sokmayı, bir çile bilmez.

 

Ne ödül alırdı insan olsaydı.

Rakipsiz kalırdı insan olsaydı

Belki şımarırdı insan olsaydı

Yirmi milyon yıldır değişme bilmez

 

Aslında yaptığı işlem çok basit

Mayadır nektara enzimli asit.

Çiçeğine göre bal çeşit çeşit

Tadına bakmayı düşüne bilmez.

 

Kovanda örnektir sosyal hayatı

Farklı mucize petekte sanatı…

Eşsizdir besinin kokusu, tadı

Orhan ne yazsa anlata bilmez

 

          Orhan Afacan

             

                ---  

                                                     İlgili siteye girip görebilirsiniz:

                                                     http://www.nehrisemdinli.com/  

 

                                                    İletişim:

                                                                    Altınova Naturel San.Tic.Ltd.Şti

                                                   Bulak Mah. Kayacan Cad:16  ---  HAKKARİ

                                                                   Tlf : 0438 211 81 53   Gsm : 0532 633 56 05   

                                                                   Gsm : 0532 633 56 05  

                                                                                                                                                                                                         

                                                                                                           

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara