Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '14

 
Kategori
Kitap
 

"Piri Reis Ölümsüz Ceylan " kitaplaşırken..

"Piri Reis Ölümsüz Ceylan " kitaplaşırken..
 

Piri Reis denizcilik tarihimizin olduğu kadar bilim tarihimizin de en önemli şahsiyetlerinden biridir. 1514 yılında çizip Yavuz Sultan Selim'e takdim ettiği muhteşem dünya haritası 500 yıldır gizemini korumakta.

Zamanımızdaki uydu haritalarıyla birebir ölçüşen bu haritanın, o çağda nasıl çizilebildiği hâlâ araştırmalara konu olmakta. Kimileri Hz.Süleyman'dan kaldı derken, kimileri de cinler çizdirdi diye iddia ediyor. Alman UFO uzmanı Daniken uzaylıları işe katıyor. Haritanın Antartika'nın buzlarla kaplanmadan önceki halini ( 4000 yıl önce) gösterdiği ifade ediliyor.

Piri Reis yalnızca eşsiz bir harita bilgini değil.O aynı zamanda yetkin bir deniz alimi de.Kitab-ı Bahriye adındaki ansiklopedik denizcilik rehberi bugün bile kullanılabilecek mükemmellikte.

Öte yandan Piri Reis bir Osmanlı amirali..Ege'de, Akdeniz'de savaşmadığı sular kalmamış. Cebel-i Tarık'ten çıkıp Atlas Okyanusu'na bile açıldığı rivayet ediliyor. Barbaros Hayrettin Paşa'nın "Reis ağabey" dediği bir insan..

Ne yazık ki bunca önemi ve büyüklüğüne rağmen Basra Körfezi seferi zaferle sonuçlanmayınca Kanuni gibi bir padişah onu harcamaktan çekinmiyor. Seksen küsür yıllık benzersiz ömür serüveni Kahire zindanlarında bir cellat baltasının ucunda sona eriyor.

..........................   ...................................................

İşte böylesine femomen bir denizcinin hayatı ve eserlerini anlatan "Piri Reis Ölümsüz Ceylan " adlı eserimiz nihayet kitaplaşmak üzere.

2013 Unesco Piri Reis yılında yazıp bitirdiğimiz dosya kitap olmak için  çok bekledi ama biz Piri Reis'i lâyıkıyla tanımak için tam 500 yıl beklemişiz..

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..