Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '13

 
Kategori
Dünya
 

“Siyonizm, kendinizi Filistin yerine koyun ve özür”

“Siyonizm, kendinizi Filistin yerine koyun ve özür”
 

Başbakanımız birkaç hafta önce Viyana’da 5. Medeniyetler toplantısında Siyonizm’i Faşizm ve antisemitizmle bir tutan açıklama yapmasıyla neredeyse dünya ayaklanmıştı. Başka İsrail olmak üzere ABD, BM’den sert yanıtlar gelmiş, başbakan özür dilemeye davet edilmişti.

Daha sonra Başbakanımız bir süre yapılan hiçbir yoruma cevap vermedi. En son ise Danimarka’ya giderken gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakanımız sözünün İsrail politikasına tepki olarak söylendiğini ve söylediklerinin arkasında olduğunu belirtti.

Siyonizm açıklaması sonrasında aslında İsrail’in bu dönemde özür dilemesi beklenmiyordu. Fakat Obama’nın bu bölgedeki iki müttefikinin ortak hareket etmesi için yaptığı girişimler sonucu iki devlet arasındaki duvar yıkıldı.

Aslında günün ilk bombası Obama’nın İsraillilere “Kendinizi Filistin’in yerine koyun” diye çağrı yaptığında patladı. Obama’nın bu yönlü bir açıklama yapması Filistin adına gayet umut verici. Bu çağrı Türkiye’nin Filistin için harcadığı mesainin meyvesi demek. Bu çağrı Filistin’in bağımsız bir devlet olma yolunda ilk adımların atıldığını dünyaya ilan etmek demek.

Akşam saatlerindeyse Netanyahu’nun özür dilediği duyuruldu tüm dünyaya. 3 yıllık bir gerilim döneminden sonra İsrail’in özür dilemesi hem de Başbakanımız daha birkaç hafta önce İsrail hakkında Siyonizm açıklaması yapmışken çok önemli bir mesele. Bu İsrail’in özür dilemekten başka bir çaresi kalmadığı anlamına geliyor.

Ayrıca özrün yanında Türkiye’nin tazminat ve Filistin’e uygulanan ambargonun kalkması şartımızın da yerine getirildiği duyuruldu. Türkiye’nin uluslararası konjonktürde İsrail’e karşı sağladığı bu galibiyet elbette Türkiye’nin dünyadaki karizmasını da artırmıştır.

Sonuç olarak bu özür Türkiye’nin sabırla ve isteklerinde vazgeçmeyerek dik durmasıyla gelmiştir. İsrail’e uygulanan yalnızlaştırma politikası meyvelerini vermiştir. İsrail’in Türkiye’ye boyun eğmesiyle Filistin’in bağımsız yapılanması daha da kolaylaştırmıştır. Orta Doğu’da Türkiye’nin olan gücünü daha da artırmıştır.

Yani Türkiye kazanmıştır; İsrail Kaybetmiştir.

Mehmet Emin Öztürk

 
Toplam blog
: 352
: 3094
Kayıt tarihi
: 02.08.08
 
 

1989’da Aksaray’ın Eskil ilçesinde doğdu. İlköğretimini 2004 yılında Eskil Cumhuriyet İlköğretimi..