- Kategori
- Dünya
Akil adam: Obama
İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinin arkasındaki en önemli neden? Başkan Obama’nın Ortadoğu ziyaretlerinin asıl amacı, Mısır’daki karışıklıklar ve Türkiye’deki sürecin etkilerini bu yazımda sizlerle paylaşacağım.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Amerika’daki seçimlerin ardından gerçekleştirdiği ilk yurt dışı ziyaretini İsrail’e gerçekleştiriyor ve ziyaretin ana konusunu bölgedeki ülkelerle ilgili İsrailli Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Benyamin Netanyahu ile stratejik öneme sahip görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerin en önemli konularından biride Türkiye- İsrail İlişkileri…
***
İran hazırlıkları başladı
Amerika’nın Ortadoğu diye tabir edilen bölgede bir istikrarı sağlaması için öncelikli olarak Türkiye ve İsrail ilişkilerinin normalleşmesini sağlaması gerektiğini biliyor. Suriye’de yaşanılan olaylar, İran’ın üzerinde geliştirmekte kararlılıkla durduğu Nükleer Programı Uzakdoğu’da yaşanılan Kuzey Kore, güney Kore gerilimi derken dünya basının ilgiyle izlediğini Türkiye’nin “Çözüm Süreci” tüm bunlara bir bütün olarak baktığımız zaman bölgede önemli bir güç ve bu güçlerin parçalar halinde devletlere dağıldığını görebiliyoruz. Gelecek zaman içerisinde İran’ın çıkaracağı sorunları ön görebilen bir politika izleyen Amerika bölgedeki iki en önemli müttefikinin aralarının kötü olmasını istemez!
Mavi Marmara konusunda daha önceden bir yazı yazmıştım ve bu olayın gerçekleşmesinde ilk sorumluluğun Türkiye’ye ait olduğunun altını çizmiştim. Mavi Marmara olayı olduğu zaman ise sorumluluk İsrail’in… İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi İsrail’in dünya kamuoyunda yer etmiş “Ortdoğu’nun haylaz çocuğu” ya da kamuoyunda “Kanun tanımaz” devlet yargılarını yıktığını düşünmüyorum. İsrail kendi çıkarları ile Amerikan çıkarları doğrultusunda bu özrü dilemiştir. Bu özür sadece Türkiye için özeldir. Yani başka bir girişim olursa yine aynı şekilde karşılık verecek bir devlettir. İsrail’in Türkiye’den özür dilemesinin bir başkan anlamı daha vardır; İran! Amerika, İsrail ve Türkiye üçgenine baktığımız zaman aradaki iletişim tam sağlandığı zamanlarda hep bir eylem, bir hareket olmuştur. Başkan Obama’nın İsrail ziyareti sırasında İsrail’e yapılan askeri yardımların süresinin uzatılacağının sözünü verdi. İsrail’in şuan gündemde olan Demir Kubbe füze savunma sistemlerinin geliştirilmesine Amerika finansman sağlamış 2011 yılında 205 Milyon dolar, 2012 yılında da 82 Milyon dolar yardımla toplamda 287 Milyon dolarlık bir yardım yapıldı.
İsrail’in özür dilemesi, Türk Dış politikasının bir zaferi olarak görmek doğru olur mu? 2010 Yılında Gazze’ye yardım filosunun bizim karasularımızın saldırıya uğrayacağını bilerek gönderdiğimizi Dış Politikada yapılan bir hata olarak kabul edersek. İsrail’in Türkiye’den özür dilemesini bir diplomatik başarı olarak tanımlayabiliriz.
***
Mısır’ın karışıklığı…
İsrail’in rahatlığı ve bölgedeki hegemonyası için Amerika sadece Türkiye ile yakın ilişkiler kurmuyor. Mısır’ın 5. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Arap Baharının esintileri sonrasında Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek devrilmişti. Cumhurbaşkanı olarak gelen Mursi, Bölgenin en karışık devleti Mısır kendi içinde Asker, İstihbarat ve Siyasiler olmak üzere 3’e bölünmüş farklı devletler tarafından dolaylı yoldan desteklenmektedir. En güzel örnek 1979 Mısır-İsrail barış anlaşmasından sonra Amerika’nın yardım olarak ülkeye her yıl tonla para göndermesidir. 3 koldan ülkenin birimlerinin farklı ülkeler tarafından desteklenmesi Amerika’dan İsraille olan ilişkiler göz önüne alınarak yapılan yardımlar ve zaman zaman bu yardımların bir sonucu olarak Mısır’ın iç işlerine karışılması (2011’de Mısır’a yapılan yıllık 1.3 Milyar dolarlık yardımın dondurulması) Mursi’nin göreve gelmesinden sonra 450 Milyon dolarlık bir Amerikan yardımı yapıldı. Enver Sedat yerine Hüsnü Mübarek, Hüsnü Mübarek- Arap Baharı ve Mursi.. Mısır’daki yönetim değişiklikleri her zaman sorunlu, sıkıntılı olmuştur. Buda ülkenin istikrara ve tam bağımsızlığa ulaşmasında etkili olmuştur.
Çözüm Süreci
Çözüm sürecinin ardından bayrak tartışmaları yapılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı konuştu, başbakan konuştu, bakanlar, milletvekilleri… yazıldı çizildi. Bayrak bir devletin bir milletin bütünlüğünü simgeler bu bakımdan alanlarda bayrağımızı görmemek toplumun büyük bir kısmında hayal kırıklığı yarattı. Özellikle sosyal medyadaki paylaşımlarda insanların psikolojik baskı altına tutarak sürece zarar verici bir takım fiiliyatlar içine girildi. Unutuldu veya bilerek yapıldı. Hataların bir kez yapıldığında yanlış olduğunu varsayarsak, şimdiki süreçte bu olayın ön plana çıkarılmaması ve bundan sonraki miting vb. toplantılarda Türk Bayrağının unutulmamasında yarar vardır. Önemli olan sürecin devamının getirilebilmesidir.
***
Konuyla ilgili bağlantılı yazılarım;
Mavi Marmara’nın sorumlusu Türkiye’dir
Ortadoğu denkleminde Türkiye taraf olmalı mı?
8 yıl içinde İran vurulacak! (Siyasi ve askeri harekât)
***
S&S (Her zaman Önde)
SAMET SERBEST