Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '09

 
Kategori
Haber
 

“Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz”

“Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz”
 

BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, İsrail Cumhurbaşkanı Simon Peres ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’nın da katıldığı “Gazze; Otadoğu’da Barış” panelini Başbakan Erdoğan son derece sert bir tepkiyle terk etti.

Yangının hiç eksik olmadığı Ortadoğu’nun ruhuna uygun ateşli bir tartışma oldu ve bu coğrafyada hiç eksik olmayan öfkeyle sona erdi.

Başbakan Erdoğan’ın paneli terk etmeden önce söylediği son derece açık, herkesin haykırmak istediğini, en yüksek düzeyde İsrail Cumhurbaşkanı’na söylenmiş olması durumu daha ilginç kılıyor.

Başbakan Erdoğan, Peres’e dönerek; azarlar bir ifade ile “Sayın Peres benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor. (Sayın Başbakan yaşı 80'i aşmış Peres'e "bunak" demek istemiş olamaz) Biliyorum ki sesinin bu kadar yüksek çıkması suçluluk psikolojisi gereğidir. Benim sesim bu kadar yüksek çıkmayacak, bunu da böyle bilesin (Burada Başbakan’ın, İsrail Cumhurbaşkanı’na diplomatik kuralları terk ederek sen diye hitap etmesi şüphesiz biriken öfkenin sonucudur) Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. (Buradan siz katilsiniz ifadesi çıkarmak abartı olur mu?) Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyoruz. (Çocuk katili olduklarını açık seçik ifade ediyor) Ülkenizde başbakanlık yapmış iki kişinin önemli lafları vardır. Tankların üzerinde Filistin’e girdiğim zaman kendimi bir başka mutlu hissediyorum diyen Başbakanlarınız olmuştur. (Bu; İsrail halkından ziyade yönetiminin insanlıktan nasibini almadığını doğru bir ifadeyle söylüyor) Ve bana sayılar veriyorsunuz. İsim de verebilirim. Merak edenleriniz vardır belki; şu zulme alkış tutanları da kınıyorum. (Zulme destek veren batı da bu konuşmadan nasibini alıyor) Bu insanları, bu çocukları öldürenleri alkışlamak bir insanlık suçudur. (Simon Peres’e kulaklıktan bunlar çevrildikçe yerinde duramadığı izleniyor) Bakınız burada bir gerçeği bir yana atamayız. (bu sırada moderatör ısrarla hem sözlü olarak, hem de eliyle Erdoğan’ı susturmaya çalışıyor. Başbakan’ın bundan çok rahatsız olduğu moderatörün elini ittiği, bir miktar da vurduğu gözleniyor) Ben şurada çok not aldım. Ama bu notların hepsini cevaplayacak fırsatım yok. Ben burada sadece iki söz söyleyeceğim (Diyor ve moderatör yine müdahale ediyor. Başbakan’ın gerginliği daha da artıyor, itişme başlıyor) Sözümü kesmeyin (Moderatör de ısrarla sürenin bittiğini ifade eden sözlerini yineliyor) Sözümü kesmeyin. Bir: Tevrat 6. maddesinde der ki; Öldürmeyeceksin… Burada öldürme var. İki; bakın bu da çok enteresan “girad assemoning” İsrail barbarlığı zalimliğinde çok ötesinde bir şey. Bir Yahudi. Bunun yanında İsrail ordusunda askerlik yapan Oksford Üniversitesi Uluslararası ilişkiler profesörü Avi Şalam (bu sırada moderatör daha ileri giderek eliyle Başbakan’ın omzuna dokunarak susturmaya çalışıyor. İşte bu Erdoğan’ı çileden çıkarıyor) İngiliz Gazetesi Guardiyan’da şunları söylüyor. Haydut devlet vasfını kazandırdınız diyor. (Moderatörün müdahalesi katlanılmaz hal alıyor. Başbakan son derece sinirli olduğu gözleniyor. Toparlanıyor) Sana da çok teşekkür ederim. Benim için de bundan böyle Davos bitmiştir. Daha Davos’a gelmem. Siz konuşturmuyorsunuz. 25 dakika konuştu. 12 dakika konuştum. Olmaz.” diyor. Peres ve Ban Ki Mun’un şaşkın bakışları arasında forumu terk ediyor.

İşin bu boyuta gelmesinde Simon Peres’in en az Erdoğan kadar sert, yüksek sesle, el kol hareketiyle konuşmasının etkisi şüphesiz olmuştur. Peres’in bu insanlık anlayışla Nobel Barış Ödülü almış olduğuna inanmak oldukça güç...

Şimdi ne olacak…

Türkiye; Ortadoğu’da İsrail-Suriye ve İsrail-Filistin arasında arabulucu rolünden uzaklaşmış görünmektedir.

Başbakan Erdoğan terk tepkisinin Peres’e karşı olmadığını düzenlediği basın toplantısıyla açıklaması, ardından Peres’in paneldeki tutumu nedeniyle Başbakan Erdoğan’ı telefonla arayarak özür dilemesi durumu toparlama gayretleri olarak değerlendirilebilir.

Başbakan’ın haklı tepkisi Arap halkı arasında büyük bir sempati yaratacaktır. Ancak Ortadoğu’yu Arap Halkı’nın değil de, Amerika denetimindeki Şeyhlerin ve Kralların yönettiğini düşünürsek bu coğrafyada önemli değişiklik olmayacaktır.

Bu çıkışın uluslar arası platformda Türkiye’ye yarar sağlamayacağını tahmin etmek zor değildir.

Ya; feryadını belki en doğru kelimelerle Dünya’ya haykırdığı Filistin Halkı’na yararı olacak mı dır?

Bu soruya evet demek oldukça güçtür.

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..