- Kategori
- Türkiye Ekonomisi
'Tarımdaki Muhteşem Çöküş' isimli rapor ne kadar gerçeği yansıtıyor?
Herkes kendi kendimize yetebilen 5 ülkeden biriyken, nasıl bu konuma geldiğimizi konuşuyor.
Sahi tarım ve hayvancılıkta nasıl bu hale geldik?
Birkaç gün önce kaleme aldığım yazımda, Türkiye’nin Sudan’da tarım arazilerini kiraladığını ve üreteceği tarım ürünlerini pazarlayacağını söylemiştik.
Oralarda üretilen tarım ürünleri, buraya getirilirken sanki döviz ödenmeyecekmiş gibi halka anlatılırken, Sudan halkını doyurmadan, oralardan tarım ürününün ülkemize getirilebileceğini söylemek bence abesle iştigaldir.
Soykırımcı El Beşir her ne kadar bizimkilerin kankası olsa da, önce can, sonra canan değil mi?
Biz gelelim ülkemizdeki tarım ve hayvancılığa:
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, AKP dönemindeki tarım ve hayvancılık alanındaki gelişmeleri raporlaştırmış. Ve ortaya çok güzel bir çalışma çıkmış.
Vahap Seçer'in "Tarımda Muhteşem Çöküş" adını verdiği rapordaki rakamlar tarım alanında tehlike çanlarının çoktan beri çaldığını ortaya koyuyor.
Vahap Seçer'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğluna sunduğu rapora göre AKP döneminde; tarımdan kaçış başlamış, tarım sektörünün payı sürekli düşmüş, tarım alanları azalmış, çiftçinin geliri düşmüş, borcu artmış.
İşte Vahap Seçer'in raporundaki tarımda çöküşün ayrıntıları:
“• AKP’nin iktidara geldiği 2002’de Türkiye’de tarım istihdamının oranı yüzde 34.9 olurken 2011 yılında bu oran yüzde 25.5’e geriledi.
• Sektörün milli gelirdeki payı 2002’de yüzde 10.3 olarak belirlenirken 2012’de yüzde 8’e düştü.
• 2002 yılında tarımın gayri safi milli hâsıla içindeki payı yüzde 10.3 iken AKP iktidarı döneminde yüzde 7.6’ya kadar geriledi.
• 2002 yılında bir litre mazot 1 TL, bir kilogram buğdaysa 35 Kr tutarındayken, mazot fiyatları AKP döneminde yüzde 285 oranında arttı.
• 2012’de toplam tahıl üretimi bir önceki yıla göre yüzde 5 azaldı. En hızlı düşüş yüzde 7.8 oranıyla buğday üretiminde gözlendi.
• AKP döneminde 19.9 milyon ton buğday ithal edilip karşılığında 5.8 milyar dolar ödendi. Aynı dönemde mısır ithalatının 6.7 milyon ton, çeltikteyse 2.5 milyon ton ithalat yapıldı.
• Destekleme ödemeleri 2006 yılında çıkan yasa hükmüne göre yanlış ve eksik ödendi. Çiftçilere yaklaşık 36.2 milyon TL eksik ödeme yapıldı.
• Kurbanlık ithalatını da ilk kez gerçekleştiren AKP iktidarı oldu. 2010-2012 döneminde ithal hayvana ödenen tutar 6.2 milyar dolara ulaştı.”
Bu verilerin ışığında, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, değil Sudan, Fizan’da da uğraşsalar nafile. Halkın geleceğini düşünmeden, yandaşın cebini düşünenler bu ülkeyi yönettikçe, bu halk gelecek günlerde açlıkla yüz yüze gelecektir.
İlerideki zaman dilimlerinde, dünyanın ürettiği dünyaya yetmez olunca, bazı ürünleri ithal edemeyeceğiz. Cebimizde paramızın olması önemli değil. Gerçi o da yok ama…