Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '13

 
Kategori
Siyaset
 

‘Tek devlet, tek millet’ diyorlar, ama haritamız değişmek üzere

‘Tek devlet, tek millet’ diyorlar, ama haritamız değişmek üzere
 

Açılım sürecinde sıra Türkiye haritasına geldi. AKP’li vekillerin verdiği teklif kabul
edilirse, bazı il ve ilçelerin isimleri Kürtçe olacak ve Kürtçe haritalar hazırlanacak
AKP’nin İmralı’daki bebek katiliyle başlattığı süreçte son perde Türkiye haritasına dayandı. İktidarın ‘demokratikleşme paketi’ özel okullarda Kürtçe anadilde eğitimi serbest bıraktı, ‘W,X,Q’ harflerine uygulanan yasağın kalmasının ardından sıra Kürtçe haritalara geldi.(Bu harflere başka ne için yasak kalkacaktı ki zaten)

Bağımsız Kürdistan talepleri

İl ve ilçelerde eskiden kullanılan Kürtçe isimlerinin il ve ilçelerine tekrar verilmesi için milletvekilleri de yasa teklifleri hazırlamaya başladı. Kürtçe isimler konusunda BDP’li milletvekillerinden çok öncülüğü AKP milletvekillerinin yapması da dikkat çekti. AKP, isimlerin Kürtçe ile değiştirilmesi yönünde gelen teklifleri İçişleri Bakanlığı’na gönderiyor. Bakanlıktan bu tekiflerden uygun olanların yer alacağı bir torba tasarı gelmesi bekleniyor.

W, X, Q’lu yer adları

BDP’li milletvekilleri başta Diyarbakır olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’daki bir çok il ve ilçenin adının Kürtçe olarak değiştirilmesi için teklif verdi. TBMM Başkanlığı’nın içeriğindeki Kürtçe isimler ve ‘W,X,Q’ harfleriyle birlikte işleme koyduğu yasa değişikliği tekliflerine göre değiştirilmesi istenen iller için önerilen isimler şöyle:
Diyarbakır: Amed, Van: Wan, Bitlis: Bedlis, Hakkari: Colemêrg, Bingöl: Cewlihg, Erzurum: Erzerom, Sur: Dikran Amed, Bağlar: Rezan, Yenişehir: Bajare Nuh, Silvan: Miya Farqin, Kulp: Pasur, Dicle: Piran, Adilcevaz: Elcewaz, Güroymak: Norşin, Tatvan: Tetwan, Ahlat: Xelat, Tekman: Tatos, Hınıs: Xınus, Çat: Oxlê

 
Toplam blog
: 66
: 2377
Kayıt tarihi
: 20.12.11
 
 

Doğum Yeri: Adana-Saimbeyli 1975, Yaşadığı İl: Ankara, İlgi Alanı: Ankara Gündemi ..