Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '21

 
Kategori
Dilbilim
 

"Turkey" nereden geliyor?

Ülkemizin adı İngilizce “Turkey” olduğunu, bununda İngilizce Hindi anlamına geldiğini biliriz. Bunun benim için beğenmediğim bazı yönleri var. Mesela  bir devlet büyüğümüz, yurt dışında, Birleşmiş Milletlerde konuşma yapıyor. Önünde “Turkey” yazıyor. Bunu biz ülkemiz olarak görüyoruz, ama bir yabancı “Hindi” konuşuyo gibi olarak görüyor.  

Mesela Yurt dışında bir güzellik yarışması düzenleniyor. Bizi temsil eden bayan podyuma çıkıyor. Önünde “Miss Turkey” yazıyor. Biz ülkemizi temsil eden bayan olarak okuyoruz, fakat bunu yabancılar “Miss Hindi” şeklinde okuyor. Komik oluyor.

Milli takım yurt dışında maç yapıyor diyelim, yeniliyor. Yabancı gazeteler “Hindiyi parçaladık” diye başlık atıyorlar.

Peki bu neden böyle olmuş?

Hindinin anavatanı da Türkiye olmadığna göre, nasıl omuş bu durum?

Rivayete göre,  Türklerin İstanbuldan, Batı Afrika'daki Gine'den Avrupa pazarlarına yaban tavuğu sattığını ve İngilizlerin bu tavuğa "turkey cock" (cock, horoz) ve nihayetinde kısaca "turkey" dediği  söyleniyor.

Daha sonra  İngiliz yerleşimciler Massachusetts'e yani ABD e gidiyorlar. Burada gördükleri kuşlar Afrikalı muadillerinden farklı türde olmasına rağmen Yeni Dünya'da gördükleri bu yabani kümes hayvanları için de turkey adını kullanılıyorlar.

Aslında ülkemizin adı Türkiye (veya İngilizcesi olan "Turkey")kelime, Orta Çağ Latincesindeki Turchia veya Turquia sözcüklerinden gelmektedir. Bu kelimenin anlamı "Türklerin Toprakları"dır. Orta Çağ İngilizcesinde bu sözcük "Turkye" olarak kullanılmıştır; zaten "Turky" kullanımı da bunun bir uzantısıdır.

Bence bloğun başında saydığım komik durumlardan dolayı değiştirilmesi gerekiyor.

Bu mümkün mü?

Eve mümkün, Habeşistan örneği var.

Bu ülkenin adı günümüzde Etiyopya olarak değiştirildi. Bir sorun da çıkmadı.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..