Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '21

 
Kategori
Deneme
 

Ay'ın insan için önemi

İnsan olarak ay, hayatımızda önemli bir yer tutar.

Bizi bazen romantikleştir.

Beethoven’in ay ışığı sonatını duymayan kalmamıştır. Bunun bir hikayesi var. Belki de okumuşsunuzdur.  Birgün Beethoven, Viyana sokaklarında gezerken, bir piano sesi duyuyor. Biz Beethoven’u sağır olarak bilirdik, ama piano sesini duyuyor. Kimin çaldığını merak ediyor. Görme engelli bir kız olduğunu görüyor. Kız, Beethoven hemen tanıyor. Görme engelli kız bunu nasıl yapıyor, o da ilginç Olayın geçtiği zamanlarda, ne elektrik, ne bilgisayar, ne de cep telefonu var. Bunlar olsa da bir anlam ifade etmez, çünkü kız göre engelli.  Neyse hikayeye devam edelim . Beethoven , kıza “Lütfen benden bir şey isteyin.” Der. Kızın cevabı şu olur; “Ben hiç ayışığı görmedim, bana ayışığını anlatır mısınız?” Bu durumdan etkilenen Beethoven, bunun üzerine piyanonun başına geçer ve Ayışığı Sonatı’nı(Moonlight Sonata), doğaçlama olarak besteler.

Riavet bu, yanlış da olabilir, doğruda, orası bilinmez.

Ayın kötü tarafı da vardır, mesela Dolunay da cinayetlerin daha fazla oldu söylenir.

Araplar aya göre takvim kullanır. Burada, ayların başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirliyor. Bu güneş takviminden, 10 gün daha kısadır. Ramazan ayı gelince, Ayın ya da Hilalin görünmesi Arabistan!da önemli bir olaydır. Bu durum Ramazan ayına günler kala daha bir önem kazanıyor. İslam fıkhında yeni ayın tespiti için iki görüş bulunuyor. Aybaşlarının belirlenmesinde çıplak gözle görülme yöntemini tercih edenler ile bilimsel ölçüm ve hesaplamaları esas alan fıkıh otoriteleri, zaman zaman tarihlendirme konusunda farklılaşıyor. Uzay bilimleri, o kadar gelişmiş,  ama İslam ülkelerinin bazıları hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini kabül etmiyorlar. İlle de kendi  ülkelerinde görülebilirliğini esas alıyor. Bu nedenle Ramazan ayının başlancı, Ramazandan sonra başlayan Kurban bayramın başlangıcı ülkeden ülkeye fark edebiliyor.

Oysa, günümüzdeki teknolojik gelişmeler, ayın hareketleri konusunda en ince ayrıntıyı bile yakalama şansı veriyor.  Artık ince astronomik hesaplar yoluyla, gelecek birkaç yıllık namaz vakitlerini gösteren takvimleri hazırlamak bile imkan dahilindedir.

Ayla ilgili başka bir olayda, aya gitmeden aya yolcuğu yazan Fransız yazar Jules Verne (1828-1905)  ile ilgilidir. Bu yazar, insanın ay üzerinde ilk yürüyüşünden yaklaşık yüz yıl önce, 1865’te Aya yolculuk isminde bir roman yayınlamıştır. Bu roman, ay yolculuğuna dair bilimsel düş gücü ve hiciv yönünden hayli zengin bir kehanet gibidir. Baltimore Silah Kulübü’nün seçkin üyeleri, Amerikan İç Savaşı’nın sona ermesiyle boşluğa düşünce, kulübün başkanı bir uzay silahı icat ederek, Ay’a bir yolculuk gerçekleştirme önerisini ortaya atar.  Bugün bizler için hiçbir şaşırtıcı yanı kalmamış aya yolculuk  olayı, henüz ufukta yokken onun yapıtlarında ayrıntılarıyla anlatılmıştır.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..