Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '13

 
Kategori
Edebiyat
 

"ÜÇ KİTAP BİR FİLM"

"ÜÇ KİTAP BİR FİLM"
 

ÜÇ KİTAP BİR FİLM

 

Uzun zaman olmuş yine buralardan uzak  kalalı. Bir an önce eski hızıma kavuşup, haftada bir kitap bitirip, sık sık blog  yazmak, izlemek istediğim filmleri uykum gelmeden seyreyleyebilmek istiyorum a dostlar…

Oldum olası gözüm gibi bakarım kitaplarıma. Sayfalarını kıvırmam. Kitap ayraçlarına bayılırım, olur ya o an yanımda ayraç yok ise yine de sayfayı kıvırmam, kağıt, peçete, kalem ne varsa o an yanımda onu  iliştiririm sayfa arasına. Çok beğendiğim cümlelerin altlarını çizerim…

Yazacak çok şey var ama önce yeni bitirdiğim kitaplardan ve son günlerde izlediğim   Tolstoy’un eserlerinden  sinemaya uyarlanmış Anne Karenina filminden  bahsedeyim müsaadenizle.

En son okuduklarımdan;

edebiyat-mutluluktur-zulfu-livaneli

Edebiyat Mutluluktur. Zülfü Livaneli’nin usta kaleminden.  Israrla okunmalı, hatta başucu kitabı yapılmalı. Bilgi artıran, ufuk geliştiren kaynaklarla bir edebiyatçının gözünden yapılan analizler…Satırların altlarını çizerek okuduğum anekdotlar, alıntılar…birbirinden faydalı ufuk açıcı deneleri ustaca sunmuş Zülfü Livaneli.

Kitapta; sinemada edebiyat uyarlamalarından film müziklerine, Nobel’den @ işaretine kadar, edebiyatın alanına giren her konu hakkında yazarın fikirlerini bulmak mümkün. Edebiyatseverler, genç yazar adayları, kısaca hayatında kitaba yer ayıran herkes için müthiş bir okuma zevki. Kitapta ayrıca Zülfü Livaneli’nin “Benim Gözümden Yaşar Kemal” ve “Edebiyat Üzerine” başlıklı iki de konuşması yer alıyor. Mutlaka okunmalı mutlaka...

 

Dirina Köprüsü. İvo Andriç;in kaleminden İletişim Yayınlarından çıkmış kitap. Bosna Hersek arasındaki  Vişegrad kasabasında bulunan Drina nehri üzerindeki Drina Köprüsü nün 1577 de yapılışından 1.Dünya savaşına kadar Balkanlarda yaşanan olayları, o bölge halkının hayatına etkisini son derece etkileyici bir dille anlatıyor. O derece etkili ki Ivo Andriç bu eseri ile 1961 Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmış.

Vişegrad Sırbistan ile Bosna Hersek arasında ufak bir kasaba. Ama Osmanlı için önemi çok büyük. Doğu ile batıyı birleştiren Drina Irmağının kıyısında, dolayısıyla köprü Doğu Batı arasında ticareti sağlarken, bir çok olaya, savaşa tanıklık etmiş. Kitabın baş kahramanı da dolayısıyla bu güzel ve sağlam köprü. O bölgede her şey 350 yıllık zaman içinde değişiyor, gelip gidiyor. değişmeyen ve sağlamlığını günümüze dek koruyan Drina Köprüsü.

Osmanlı sarayında eğitim görmek üzere toplanan sırp çocukların ve onları saklamak için çaba gösteren annelerinin hikayesi, 1803 deki Sırp ayaklanması sırasında Yesiley adlı dervişle Mile adlı Köylünün başlarının kesilmesi, bölgedeki Müslüman  ve Ortodoks cemaat liderleri Molla İbrahim ile Rahip Nikola'nın ilişkileri,  Fedun adlı Galiçyalı Rus askerin haydut Yakov Çakırliya'nın Sırp sınırına geçişini engellemek için Kapiya'da nöbet tutarken köprü üzerinden geçen güzel bir genç kıza aşık olması bu esnada Çakırliya'nın geçişini gözden kaçırması neticesinde sorgulaması ve intihar etmesi...hepimiz derinden sarsan hikayelerden sadece bir kaçı…

Cumhuriyetin İlk Yüzyılı. İlber Ortaylının kaleminden 1923ten günümüze, günümüzden 2023e uzanan, bir geçmiş ve gelecek muhasebesi...

İsmail Küçükkaya sormuş, İlber Ortaylı tüm içtenliğiyle cevaplamış ve ortaya Türkiye’nin geçmiş ve geleceğiyle ilgilenen her okurun mutlak okuması gereken bir başucu kitabı ortaya çıkmış.. İsmail Küçükkaya’nın sorduğu sorular ve İlber Ortaylı’ın cevapları ile şekillenen kitapta Babıali Baskını ile başlayan darbeleri, yürürlüğe giren yasaları, Türkiye’nin temel sorunları olan Kürt sorunu, irtica ve daha birçok konuya el atıyor.

Yakın Cumhuriyet tarihi hakkında farklı bir kitap arayanlar için mükemmel bir kitap…

Bir de araya film sıkıştıralım ki; kültürel bir blog yazmış olalım değil mi dostlar.

Anna Karenina… Tolstoy’un meşhur eserinden sinemaya uyarlanmış  Anna Karenina’yı izleme fırsatım yeni oldu. Ağır ve uzun metrajlı bir film. filmin tamamını tiyatro sahnesine taşımakla algılarımıza biraz ayar veren Wright, sonrasında müzik ve dansın da yardımıyla yansıttığı Anna’nın duygularını ele alış şekli etkileyici.

Anna kötü bir kadın mı? İyi bir anne mi? Yaptığı tercihler ahlaksızlık mı?   Şimdiye kadar yapılan Anna Karenina filmlerinde, Anna karakterinin yüzeysel bir şekilde yansıtıldığını görüyoruz; Anna saçma bir aşk uğruna kocasını, çocuğunu, onurunu bir kenara bırakan, zaten bu yaptığı ahlaksızlığa uygun olarak sonu hüsranla biten hırslı bir kadındır!

Yönetmen: Joe Wright

Senaryo: Tom Stoppard


Oyuncular: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson, Kelly Macdonald, Matthew Macfadyen

 Birbirinden değerli oyuncular, güzel ve başarılı bir iş çıkarmışlar. Aşk, tutku, aldatma üzerine düşündürecek, sorgulatacak çok kuvvetli diyaloglarla sürükleyip gidecek bir film. Oyuncular, mimikleri gerçekten çok başarılı. Sanatsal yön ağır basmış ve izlemesi  zor bir film gibi ama bence izlenmeye değer.

 

 

Filmden bana kalanlar:

Bazen statü her şeydir.

Bazen aşk herşeyin üstündedir.

Bazen sabır herşeydir.

Anna'nın valsi müthiş...

Sevgiyle kalın...

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 184
: 2109
Kayıt tarihi
: 11.03.07
 
 

1974 Bremen doğumluyum. Hayatın Med-Cezir'lerle dolu olduğuna inanırdım; yaşaya yaşaya anladım ki ö..