Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '14

 
Kategori
Güncel
 

“Ulusun çıkarına olduğuna karar verirse, başkan yasayı çiğneyebilir mi?”

“Ulusun çıkarına olduğuna karar verirse, başkan yasayı çiğneyebilir mi?”
 

“Yanıt: Devlet Başkanı yaptığı zaman bu yasa dışı değil demektir.

Soru : Tanım gereği?

Yanıt: Kesinlikle. Başkan örneğin ulusal güvenliğe, iç barışa ve düzene önemli ölçekte bir tehdit durumunda bir onay verdiğinde Başkanın bu kararı, gereği için harekete geçenlerin eylemlerini yasayı çiğnemeden gerçekleştirmelerini sağlar. Aksi halde olanaksız bir konumda olurlar.

Soru: Buradaki esas nokta: belirleyici olanın başkanın kararı olması (mı)?”

Yanıt: Evet…

Soru:..başkan emir verirse durum yasal olur derken, anayasada ya da temel haklarda başkanın yasaların üzerinde egemen olduğuna dair herhangi bir şey var mı?  

Yanıt : Hayır. Anayasada bu anlamda spesifik bir şey yok. Her bir kelimesini, detayını ve başlığını okumadım, ancak bir başkan söz konusu olduğunda, savaş zamanında, konuştuğumuz haklar için zorunlu olarak normalde yasa dışı olabilecek eylemlerin milletin ve anayasanın korunması amacıyla başkanın kararıyla yasal hale gelmesini sağlayan olağanüstü güçlere sahip olduğunun söz konusu olduğunu biliyorum.

Yukarıdaki karşılıklı konuşma İngiliz medyatik televizyon gazetecisi David Frost ile ABD Başkanlığından Water Gate sandalı nedeniyle ikinci döneminin başında istifa ederek ayrılmak zorunda kalan Richard Nixon arasında geçmekte olup, Frost tarafından Nixon’a ödenen 600 bin dolar ve kârdan pay karşılığı yapılan Frost/Nikson röportajından alınmıştır. http://www.streetlaw.org/en/Page/722/Nixons_Views_on_Presidential_Power_Excerpts_from_a_1977_Interview_with_David_Frost

Söz konusu röportajın televizyonlarda yayınlanması sonrasında yapılan bir kamuoyu yoklamasında insanların %69’u gerçeklerin Nixon tarafından hala örtülmeye çalışıldığını, %72’si halâ onun adaleti engellemekten suçlu olduğunu, %75’i de kamuda hiçbir rol almayı hak etmediğini düşündükleri ifade edilmiştir.  http://www.pophistorydig.com/topics/%E2%80%9Cthe-frost-nixon-biz%E2%80%9D1977-2009/

ABD’nin 37. başkanı Richard Nixon ve Water Gate skandalını burada anlatmaya girişmeyeceğim elbet. Ancak, tarihçi ve politik siyasetçi  James MacGreegor Burns tarafından yapılan bir Nixon gözlemini aktarmakla yetineceğim: “İnsan böylesine yoğun duygusal, böylesine parlak ve böylesine ahlaken zayıf bir başkanı nasıl değerlendirebilir ki?

 
Toplam blog
: 129
: 1104
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F mezunuyum. Yüksek Lisans diplomalarımı G.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü'nd..