Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

‘Verimlilik ile güvenlik önlemleri arasındaki bağlantı’

‘Verimlilik ile güvenlik önlemleri arasındaki bağlantı’

Teknoloji geliştikçe, insan hayatını kolaylaştıran daha fazla ürünler icat ediliyor. Bu gün vazgeçilmez bir kişisel yardımcı olarak taşıdığımız cep telefonlarına birkaç yıl önce ihtiyaç bile duymadık.

Her evin başköşesinde yerini alan bilgisayar ve internet on yıl önce aklımızda bile yoktu. Bu iletişim ve bilişim teknolojileri; toplumda doğru ve güncel bilginin daha yaygın hale gelmesini sağladı. Sokakta söylentiler yerine gerçek bilgiler sohbetlerin konusu olmaya başladı. Bu değişimde Ulusal TV kanallarının da payı büyüktür.

Okuma alışkanlığı çok düşük ve bilgiye ihtiyaç duyma eğilimi oldukça düşük bir toplum profili çiziliyor konunun uzmanları tarafından. Bu açıdan bakınca, yeni teknolojiler bilgi tüketme yeteneğini geliştirdiğini düşünmek mümkün olabilir.

************************************

‘Madencilik sektöründe üretim süreçleri’

Sermaye sahibinin yatırıma karar verdiği bir alanda, bilimsel ve hukuki hesaplamalar yaptıktan sonra önünü görerek işe başlayacaktır. Salt ticari yanını göz önünde tutarak ve daha fazla kar için çeşitli kurnazlıklar peşine düşerse kısa zamanda batacağını bilir.

Parasını yatırdığı bir işin gerektirdiği zaruri ihtiyaçları hesaplayarak konuyla ilgili uzmanlar istihdam edecektir.

Bu anlamda özellikle madencilik sektörü oldukça karmaşık ve bilimin her dalının bir katkısı bulunan üretim süreci gerektirir. Üretimin her aşaması; maden mühendisliğinin ince hesaplamalarıyla, madencilik deneyiminin birleşebildiği oranda daha tehlikesiz ve verimli çalışma demektir.

Ocak içinde havalandırma, tozla mücadele, tahkimat ve nakliyat sistemleri bilimsel teknikler sayesinde daha güvenli hale getirilmiştir günümüzde. Teknolojinin baş döndüren gelişmeleri pek tabidir ki madencilik sektörüne de kolaylıklar getirdi.

*********************************************

‘Üretimde teknolojiden yararlanmak, verimlilik ve güvenli üretim demektir’

Yeraltı madenciliğinin bu gün kullandığı teknikler, uzun yılların araştırma ve geliştirme çalışmalarının sonucunda elde edilmiştir.

Örneğin; havada asılı durabilen kömür ve taş tozunun bir metreküp hava içindeki oranını 4, 5-5 mikro gram da tutulduğunda, bir işçi 15 yıl sürekli çalışsa bile meslek hasatlığı riski kabul edilebilir düzeyde kaldığını biliyoruz. Ve bu yüzden kömür üretim işçisinin ancak 15 yıl sürekli kömür kazı işlerinde çalıştırılabileceği kısıtlaması getirilmiştir.

Ocak içinde hava dolaşım hızının 8 m/saniye olduğunda; kömür kazılması esnasında açığa çıkan gazların solunabilir hava içindeki oranları kabul edilebilir sınırlarda tutulabildiğinde işçinin verimi düşmeyecektir. İşçinin çalışma esnasında soluduğu havanın bileşenlerinin oranları, aldığı günlük kalori miktarı, işe motivasyonu, iş ortamında kendini güvende hissetmesi gibi çok küçük gibi görülen konular bile verimlilik ve güvenlik önlemi demektir.

Bütün bunlar işçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğünde ayrıntılı olarak verildiği gibi, maden mühendislerinin de mesleki yeteneklerindendir. Onlar aldıkları eğitimin kendilerine verdiği sorumluğun ve bilim adamı kimliğinin gereğini yapacaklardır. Yeter ki fırsat verilsin engellenmesin.

Ancak uygulamada masraf olacak gibi geçiştirme sebeplerle, teknik elamanların bu anlamdaki çalışmaları kısıtlanmaktadır. Ve bu ülkemize; meydana gelen iş kazalarının %85’i oranındaki önlenebilir kazadan milyarlarca ytl maddi kayıp, yüzlerce can kaybı ile sakatlık olarak yansımaktadır.

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..