Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

“Yeraltı”ndan notlar. Özgün ve özgür olmak, dinç bir kafa, sağlam zemin ve duruşun sonucudur.

“Yeraltı”ndan notlar. Özgün ve özgür olmak, dinç bir kafa, sağlam zemin ve duruşun sonucudur.
 

Sanatınıza, zemininize, sanatçı kimliğinize söz söyletmeyin.


“Yeraltı”ndan notlar. Sanatçı, ürününü sonuçları ile birlikte düşünmelidir. Ürünün ortaya çıkış süreçleri ürünü de belirler, etkiler. AB, Dış Fonlar, büyük para destekleri, özgür sanatın tuzaklarıdır. Sponsorluklar özgür sanatın sınırlarını belirler, katleder, beklentiler yaratır. Sanat ürünü, bedeli ile satılabilir, seyredilebilir, seçilmiş kampanyalarda kullanılabilir. Bugünün belalısı fonlardan gelen her şeyden uzak durun. Atölyeleri, mekanları, imkanları, okulları, kursları, fonların yarattığı devasa dünyadan, her şeyden kendinizi ve çocuklarınızı uzak tutun.

Fon okullarını, kurumlarını mecbur kalmadıkça kullanmayın, kendinize değerleri kendinizden alanlar yaratın, küçük ama etkili alanları belirleyin, o alanların disiplini içinde dönüşün. Büyük fonların, her zaman daha büyük iyidir hallerine, bütçelerinin büyüklüğüne, gösteriş budalası hallerine, iyi dekore edilmiş soğuk mekanlarına ruhunuzu teslim etmeyin.

Kendinizi kolay çözümlerden, mesafesi kısa ama ödülü büyük çözümlerden uzak tutun. Zenginlik, size gelecekse bunu reddetmenize gerek kalmadan her yolla gelir. Zenginleşme için sanat yapmayın, bu birbirini dönüştüren bir şeydir. Özgün ve özgür olmak, dinç ve sağlıklı bir kafa, sağlam zemin ve duruşun sonucudur.

Sanatınızı, ideolojilerin, günlük politik hesapların, korkuların ve kalıpların uzağında, sanat faaliyetinizi kolaycılıklardan, kısa yol çözümlerinden uzakta bir yerde kurun. Hedeflediğiniz kitlenin hallerinin içinde dönüşün, buradan, o taraf için bir çözüm üretemezsiniz, buradaysanız burdansınızdır, ordan değil, oraya dönüşmeye, benzemeye çalışmayın.

Sabırlı olun, teslim olmayın. Az yiyin, az harcayın, daha basit dekorlar kullanın, gerekirse kullanmayın. Gelecek, basit ve size ait çözümlerdedir. Yaşadığınız zorluklar felsefenizi güçlendirecek, yaşam duruşunuzu netleştirecek köşe taşlarıdır, zorluk her yerde vardır unutmayın, sadece size görünen şekli değişir, sizin için anlamı aynıdır.

Ürününüz, sizindir. satarken seçimli olun, kimin almak istediğinizi görün, onun sizi satın almanıza yol açacak zayıflıklar göstermeyin. Ürününüze değer verin, ardını takip edin. Kurallarınızı belirleyin. İşbirlikçilere, kıymet bilmeyeceklere parası karşılığı bile olsa ürününüzü vermeyi reddedin.

Bütün bunlar imkansız yapamam diyorsanız, o zaman zenaat yaparak aç kalmayın, sanat yapmayı kendinizi güçlü hissedeceğiniz bir zaman bırakın. Sanatınıza, zemininize, sanatçı kimliğinize söz söyletmeyin.

Not: Bu düşünceler yazarın "yeraltı"ndan gelen seslere dayanan özgün görüşleridir, duruşunu, başka zeminlerden gelen seslere göre kuranların görüşlerine de saygı duymakta ve onları da kendi içtutarlılıkları çerçevesinde doğru bulmaktadır.

 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..