Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '17

 
Kategori
Futbol
 

10'nun Hakkında Bilinmeyen Bazı Şeyler

10'nun Hakkında Bilinmeyen Bazı Şeyler
 

Bir şampiyonlar ligi maçında Leverkusen’li Carsten Ramelow’un kayarak kendisine yapmış olduğu sert hareketi havaya sıçrayarak savuşturdu ancak inerken yerde yatan rakibini kramponlarıyla çiğnemeyi tercih etti. Bir İnter – Roma maçında  Mario Balotelli’ye  atmış olduğu acımasız tekme neredeyse rakibinin futbol hayatını bitirecekti.

Bu olumsuz örnekleri vererek başlamamın nedeni Francesco Totti’yi anlatacak olan bu yazının sadece bir methiye yazısı olmadığını vurgulamak içindir. Elbette Totti’de  yaşamı boyunca  diğer insanlar gibi hatalar içinde oldu. Ancak Totti’ye tarafsız bir gözle bakıldığında günümüzde dev bir endüstriye dönüşmüş futbolun artık bünyesinde barındırmadığı bağlılık, adanmışlık, yardımlaşma, aidiyet ve özveri gibi değerleri savunan karizmatik bir kişilik görürüz.

Çocuk yaşta girmiş olduğu Roma kulübünde tam 28 yıl futbol oynadı.  Başka bir istatistik vermeye gerek duymuyorum çünkü bu bilgi hemen her şeyi anlatmaktadır.  

Bir başka deyişle  sadakat sözcüğünün futboldaki  karşılığı oldu Totti.

Gelelim artık sadece Roma ve İtalya’da değil dünya çapında bir hayran kitlesine sahip olan Francesco Totti hakkında pek bilinmeyenlere

Unicef’in iyi niyet elçisi olmasının yanında sıra dışı görünümü ile Armani’nin özel modeli idi. Elde ettiği gelirin yarısını yoksullar vakfına gönderiyordu.

Düğün töreninde dadısını, ilk öğretmenini, ilk futbol hocasını, mahallesinin bakkalını ve tek tek davetiye gönderdiği 12 bin Roma taraftarını ağırladı. Törenin yayın hakkını satın alan kanala elde edilen gelirin tamamının Roma Omurilik Felçlileri Derneğinin hesabına gönderilmesini talimatını verdi.

Cezalı veya sakat olduğu haftalarda adına tahsis edilen locayı kullanmıyor maçları Roma taraftarının arasında izlemeyi tercih ediyordu. Locasında ise her hafta farklı kimsesizler yurdundan gelen konuklar ağırlanıyordu.

Yazmış olduğu “Totti hakkında bütün şakalar” isimli kitabın tüm gelirini Unicef’e bağışlıyordu.

Bir Roma-Lazio maçı öncesinde bir çocuk taraftarın polis aracı altında kalarak öldüğü iddiası 70 bin Roma taraftarının çıldırmasına yol açtı. Roma ve Lazio takımları ısrarla sahaya çıkmadı. Stat içinde ve dışında taraftar polis ile çatışmaya başladı. Bunun üzerine Totti tribün liderleri ile konuştu ve olaylar bir anda duruldu. İtalyan basını olaylarda polisin yetersiz kaldığını ve Totti’nin olası bir faciayı önlediğini yazıyordu.

Tayfundan zarar gören Filipinlere yardım kampanyası başlattı. Roberto Mancini ile birlikte reklam kampanyalarında rol aldı. 2 milyon dolar bağış toplandı.

İtalya’nın en sevilen futbolcuları arasında olmasına rağmen Lazio taraftarı için tam bir baş belası idi. Yarı şaka yarı ciddi yazılanlara göre Nazi sempatizanı bir Lazio’lu iştahla yemek yediği masadan aniden ayrılıyorsa bilin ki lokantaya sosyalist Totti girmiştir.

Maçların hemen öncesinde Roma tribünlerini ve pankartları özenle izler ve sol yumruğunu aniden havaya kaldırdığında taraftar çıldırma noktasına gelirdi. Ezeli rakipleri Lazio ve Milan taraftarları  Totti’ye veda mesajları içeren pankartlar açtılar.

Son maçına çıktığında Roma Olimpiyat Stadındaki 80 bin kişiyi gözyaşına boğdu. Futbol yaşamı gibi vedası da muhteşem oldu. Bütün Roma, başkanı, yönetimi ve taraftarıyla kaptanlarını uğurladılar.

 

 

 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..