Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

11 Ağustos Cumartesi

11 Ağustos Cumartesi
 

Cumhurbaşkanlığı seçimi için start verilmesinin ardından meraklı bekleyiş devam ediyor. Aslında merak edilecek bir şey yok ama, iki konuda insanlar ne olacağını kestiremiyorlar.

Birincisi Abdullah Gül’ün medyaya rağmen aday olup olmayacağı merak ediliyor. Medyanın Abdullah Gül karşıtlığı nereden geliyor diye sorarsanız, sivil-asker Ak Parti iktidarından rahatsız olan her kesimin temsilciliğine soyunan medya, bu korkuyla Gül’ün geri çekilmesi için çalışıyor.

İkincisi ise medyaya rağmen Abdullah Gül aday olur ve seçilirse, bu durum ülkede nasıl karşılanır, istenmeyen olaylar yaşanır mı? Bu istenmeyen olayları çıkarması beklenenler, genellikle üniversite mezunu, kültürlü, Batı yanlısı, Sosyetik şehirlerde ve semtlerde oturan alım gücü yüksek üst kademede kimseler olduğuna göre, böyle banal bir işe soyunmamaları lazım.

Türkiye gerçeklerini, demokrasi gerçeklerini kabul etmek istemeyenler için, demokrasi adına söylenmiş ne vecizeler duyuyoruz son zamanlarda. Demokrasi çoğunluğun azınlığı ezmesi değildir diyenler, azınlığın çoğunluğu ezmeye, yok etmeye ve yok saymaya çalışmasını ise, hem demokratik, hem çağdaş bir yaklaşım olarak görebiliyorlar.

Tıpkı uzlaşıyı “benim beğendiğimin seçilmesi” şeklinde anladıkları gibi… Sayın Baykal ve benzeri konumdakiler, ısrarla başbakana akıl vermeye çalışarak, kendi düşüncende ısrar etme, gel benim dediğimi seç, bu iş uzlaşmayla olsun bitsin diyorlar.

Aynı durumun bir de tersini düşünelim: CHP 22 Temmuz’dan % 47 oy alarak birinci parti çıkmış olsaydı, cumhurbaşkanı seçmek için uzlaşma mı arardı? Ya da % 20 oy almış bir Ak Parti Baykal’a benim dediğimi seç de uzlaşalım deme imkanı mı bulabilirdi?

Bu şekilde bakınca birer espri niteliğinde gülümsememize sebep olan şeyler, şimdi bir devlet politikası ciddiyetiyle önümüzü çıkıyor.

Aslında benim anladığım demokratik takvim, aynen TBMM başkanlığı seçiminde olduğu gibi işlemelidir. İsteyenler cumhurbaşkanlığı için aday olmalıdır. Elbette AKP’den fazla sayıda aday çıkabilir. CHP ve MHP de birer aday göstermelidir. İlk iki tur kıran kırana bir seçim yaşanmalıdır.

Bu durumda Ak Parti üçüncü turda istediği kişiyi cumhurbaşkanı seçer diye düşünüyorsanız, 22 Temmuz’da zaten bu yüzden ona gerekli güç verilmiş değil mi?

Erdoğan, sağlıklı bir kararla bu düğümü de çözecektir diye umuyorum. Olmadı referandum takvimini işletip cumhurbaşkanını halka seçtirmeyi de düşünecektir.

BİRDEN FAZLA ADAY SİNYALİ (Akşam). Başbakan önceki gün Millet iradesi vurgusuyla Gül’ün adaylığı için sinyal verdi. Bir gün sonra farklı bir açıklama ile kafa karıştırdı. Muhalefet turuna ben değil, aday arkadaşlarımız çıkabilir dedi.

BİRDEN FAZLA ADAY (Cumhuriyet). Erdoğan Gül’le görüştükten sonra Köşk için birkaç ismin belirlenebileceği mesajını verdi.

GÜL REST ÇEKTİ (Güneş). Köşk için hala bir ışık alamayan Gül, Erdoğan’a, istemiyorsan çekip giderim, dedi.

BİRDEN FAZLA ADAY SİNYALI (Hürriyet). Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanlığı için birden fazla aday da gösterebilecekleri imasında bulunarak, Arkadaşlar da olabilir, dedi.

ERDOĞAN KAFALARI KARIŞTIRDI (Posta). Başbakan Erdoğan dün Abdullah Gül’le görüştükten sonra gazetecilere muhalefetle ben mi görüşürüm, yoksa aday arkadaşlar mı belirsiz diyerek cumhurbaşkanlığına AKP’den birden fazla aday çıkabileceğini ima etti.

BİRDEN FAZLA ADAY İMA ETTİ (Radikal). Başbakan Erdoğan Gül’le görüştükten sonra Köşk seçimi için AKP’den birden fazla aday çıkabileceği mesajını verdi.

ADAYLAR ÇIKABİLİR (Sabah). Başbakan Erdoğan birden fazla cumhurbaşkanı adayı olabileceğini söyledi.

TEK DE OLABİLİR ÇOK DA OLABİLİR (Star). Meclis’in Çankaya Takvimini belirlemesi sonrası Başbakan yeni bir hamle aptı. Aday, arkadaş da olabilir, arkadaşlar da!..

ERDOĞAN: BİRDEN FAZLA ADAY OLABİLİR (Türkiye). 11. cumhurbaşkanlığı süreci başladı. Erdoğan’ın, muhalefet liderleriyle aday olan arkadaşlarımız da görüşebilir, demesinden Köşk için birden fazla aday çıkabileceği yorumu yapıldı.

YÜZDE YÜZ GÜL (Vatan). Birkaç gün içinde Türkiye kimin cumhurbaşkanı adayı olacağını değil, Gül’ün nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını tartışmaya başlayacak.

Seçim sonrası CHP’de 13 kişi istifa edip DSP’ye geçti biliyorsunuz. Bu gerçi bilinen ve beklenen bir durumdu ama, yine de bir burukluk yarattı. CHP’nin meclisteki sandalye sayısı 112’den 99’a düştü.

99 pek netameli bir sayı değil. İnsanın aklına tespih gibi şeyler getiriyordu ki, Manisa milletvekili Erdoğan Yetenç, CHP’yi bu zor durumdan kurtardı. Özel arabalı, sekreterli idari amirlik koltuğundan mahrum kalan Yetenç, "görüş ayrılığı” nedeniyle CHP’den istifa etti.

Kardeşim, bir partide 5 yıl milletvekilliği yapmışsın, sonra yeniden aday olmuşsun, seçilmişsin ve aradan 15 gün geçmiş… Görüş ayrılığından istifa ettim, demenize kim inanır?. İşte milletvekillerimizin ciddiyeti…

CHP’DE KIRMIZI PLAKA İSTİFASI (Sabah). CHP Manisa milletvekili Yetenç, iki sekreteri ve kırmız plakalı otomobili olan Meclis İdare Amirliği’ne seçilemeyince, ayrıldı.

CHP’DE KIRMIZI PLAKA İSTİFASI (Yeni Şafak). Manisa milletvekili Erdoğan Yetenç, 5 yıldır yaptığı, kendisine kırmızı plakalı lüks makam aracı, iki sekreter ve güç sağlayan Meclis İdare Amirliği’ni alamayınca, CHP’den istifa etti.

Bu seçimde rekor sayıda kadın milletvekili de girdi parlamentoya biliyorsunuz. Bunun semeresini de gördüler. Uzun bir aradan sonra mecliste ilk kez bayan bir başkanvekili görev alacak. Daha doğrusu iki… Çünkü CHP’den Güldal Mumcu, MHP’den de Meral Akşener başkan vekilliğine seçildiler. İnşaallah meclisimiz için hayırlı olur.

TBMM’Yİ KADINLAR YÖNETECEK (Yeni Şafak). TBMM’de 38 yıl sonra ilk kez iki kadın, başkan vekili seçildi. CHP’li Güldal Mumcu ve MHP’li Meral Akşener içtüzük gereği erkek başkan vekilleri gibi frak giyecekler.

Ankara’da su kesintisiyle başlayan sıkıntı, Belediye Başkanı Gökçek’e zor anlar yaşatıyor. Halkın tepkisi karşısında geri adım atmak zorunda kalan Gökçek kesintinin kaldırılacağını söyledi.

Bu arada yurtta sıcaklığın ve kuraklığın genel etkisi de ürkütücülüğünü devam ettiriyor. Yağmur dualarıyla halk Allah’tan yağmur yağdırmasını bekliyor.

BAŞBAKAN YAĞMUR DUASINDA (Cumhuriyet). Başkentteki su sıkandalına sessiz kalan Erdoğan da Gökçek gibi çözümü Allah’a bıraktı.

GÖKÇEK ÇILDIRDI (Güneş). İstanbul ve Ankara’da dün bütün camilerde Cuma namazından önce yağmur duası edildi. Miraç kandili nedeniyle camileri dolduran onbinlerce vatandaş, yağdır Mevlam su, dedi.

GÖKÇEK MASUMMUŞ (Radikal). Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı su kesintisinde hiçbir sorumluluğunun olmadığını ileri sürdü.

ANKARA’DA SU KESİLMEYECEK (Türkiye). Belediye Başkanı Gökçek, ürettiğimiz yeni projeler sayesinde su sıkıntısını bitiriyoruz dedi.

İKİ YIL SONRA YANDIK (Vatan). İngiliz Meteorolojisine göre 2009’dan sonra sıcaklık rekorları kırılacak. 2014’ten sonra ise dünyada cehennem sıcakları yaşanacak.

Günün önemli bir manşeti de sporla ilgili. Dün geçe Süper Lig’in açılış maçında, Fenerbahçe ligin yeni ekibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 2-0 gibi net bir skorla yenildi. Kalesinde bir hayli gol tehlikesi de gören sarı lacivertliler, rakip kalede hiç etkili olamadılar.

Teknik direktör Zico, her zamanki haliyle maçı seyretti. Oyun içinde taktik olarak müdahale konusunda şimdiye kadar hep yavaş kalan Zico, dün akşam da farklı bir şey yapmayınca, kanaryalar hem ilk maçı kaybettiler, hem lige puansız başladılar, hem ilk haftadan karizmayı çizdirdiler, hem ligin yeni ekibine yenildiler, hem hafta içinde aldıkları Süper Kupa’ya ayıp ettiler, hem de bu yıl zor geçeceği sanılan ligde önemli bir yara aldılar.

FENER’E ŞOK (Bugün). 2007-2008 sezonunun açılış maçında geçen yılın şampiyonu Fenerbahçe ligin yeni takımı Büyükşehir Belediyesi’ne 2-0 yenilmekten kurtulamadı.

SON ŞAMPİYONA BELEDİYE CEZASI (Sabah). Ligin açılış maçında geçen yılın şampiyonu Fenerbahçe İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne çarpıldı: 2-0.

FENER’E İLK UYARI (Takvim). Son şampiyon Fenerbahçe ligin yeni ekibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 2-0 yenildi. Alex ve Appiah’sız kadrosuyla tel tel dökülen Kanarya taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı.

Günün diğer manşetleri de şöyle:

DÖVİZLE BORÇ SİZİ YAKABİLİR (Bugün). İş Bankası Genel Müdürü Özince, vatandaşı uyardı. Kur riski fazlaca alınıyor. Döviz geliri olmayan, dövizle borçlanmasın.

BENİ SİYAH TENLİ SEVGİLİM YAKTI (Hürriyet). Hürriyet Fransa’da azılı mahkumların kaldığı Clairvaux Cezaevi’nde ömürboyu hapis cezasını çekmekte olan bir zamanlar dünyanın bir numaralı teröristi sayılan Çakal lakaplı Carlos ile telefonda konuştu.

BİR TÜRKİYE FOTOĞRAFI (Milliyet). Adana Balcalı Hastanesi’nde tedavi gören 8 yaşındaki Feyzullah türk aylardın babasıyla birlikte inşaat halindeki otoparkta yatıp kalkıyor.

FAKİRLİK ÖLDÜRECEK (Posta). Omurilik kanseri olan 8 yaşındaki Feyzullah Adana’da tedavi görüyor. Feyzullah’ı Şnlıurfa’dan Adana’ya babası getirmiş. Her tedavi günü Şanlıurfa’dan Adana’ya gelecek paraları olmadığı için aylardır hastanenin inşaat halindeki otoparkında yatıp kalkıyorlar.

YİNE HAİN TUZAK (Sabah). Hakari’de teröristlerin mayın saldırısında binbaşı ile oğlu ağır yaralandı.

TRİLYONLUK KALEM HATASI (Star). İstanbul’da bir şirket toplama hatası diye 12 trilyonluk vergi kaçırmış.

VURGUN MARKETİ (Takvim). İstanbul’da bir marketçi vatandaştan topladığı 2 milyon YTL ile kayboldu. Dolandırılanlar arasında kızının ameliyatı için ayırdığı parayı kaptıran bile var.

THY’DE GREV FELAKET OLUR (Türkiye). Sağduyu çağırısında bulunan yetkililer grev hem ihracatı, hem turizmi vurur dediler.

BÖYLE HUNHARLIK GÖRÜLMÜŞ DEĞİL (Zaman). Anne babası tarafından ağladığı için koluna uyuşturucu enjekte edilen Mert Can’ın dramı Türkiye’yi ağlattı. Yoğun bakımdaki çocuk için Sosyal Hizmetler seferberlik başlattı.

VİRANŞEHİR KANDİL GECESİ MAMUR OLDU (Zaman). Diyanet İşleri Başkanlığı TRT ile bir ilke imza atarak, Miraç Kandili gecesi naklen mevlit yayınını ilk kez bir ilçeden gerçekleştirdiler. Diyanet İşleri Başkanı kandil mesajını Viranşehir’den verdi.

Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla….

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..