Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '16

 
Kategori
Güncel
 

11 kızımız yandı, gitti, kül oldu...

11 kızımız yandı, gitti, kül oldu...
 

akşam.com.tr


11 Kızımız yandı gitti, kül oldu…
 
Niye? Niye?
 
Adana’da Bir Kız Öğrenci Yurdu’da kalan 11 öğrenci yandı , kül oldu, 22 öğrenci kendilerini pencerelerden attılar… Niye?
 
Niye yandılar? Diğer 22 arkadaşları da kendilerini pencerelerden attılar, her tarafları kırık dökük yatıyorlar. Ölenlere rahmet diliyoruz.. Yaralılara geçmiş olsun dileğinde bulunuyoruz. 
 
Alaturka bir memlekette yaşıyoruz.
 
Yaşıyoruz ama niye yaşadığımızı bilmiyoruz.. Ve nasıl yaşanması gerektiğini bilmiyoruz.
 
Bu haberi duyduğumda aklıma gelen ilk şey : “Bu yurdun bir yangın merdiveni var mıydı? Varsa Yönetmeliklere, nizamlara uygun muydu? 
 
Bunu verilen haberlerden izleyemiyoruz. Anlayamıyoruz…
 
Fakat eğer yurdun bir “YANGIN MERDİVENİ” olsaydı, bu kadar insanın telef olacağını hiç sanmıyoruz.
 
Bizim ülkede insanın kıymeti yok.
 
Ha yaşamışsın, ha yanmış, ha ölmüş… Kimsenin umrunda değil. Yetkililer bir iki kez “Geçmiş Olsun”, “Başınız sağolsun” ziyaretinde bulunurlar.. Sonra bu olay da unutulur ve bunun gibi yüzlerce Yurt Binasında, otelde, ve gerekli yüksekliğe erişmiş binalarda yangın merdiveni bulunmamasına aldırış bile etmezler… 
 
Özellikle , denetmenlerin bu tip yapıların denetiminde çok daha dikkatli olmaları gerekirken, nasıl oturma izini verdiklerine hala inanamıyorum.
 
Kendiliğinden bir yangın merdiveni yapan müteahhit  Binde Birdir…  Gerisi Ala Ala Heyyy.
 
Bizde her konuda Yönetmelik, Yasa filan boldur ama bunların fiilen uygulanması, denetlenmesi zordur.. Sözgelimi bizim bir  konutlara ait Yangın Yönetmeliği’miz var.. Ama bu yönetmelikte ne hal ise  Yangın merdiveni’ninden sözedileceğine, “Kaçış yollarından” sözedilir ve iş gargaraya getirilir. Kamuya ait binalarda ise…
 
Habere bakın:
 
“Kamuya açık yüksek katlı binalarda, yangın merdiveni ile ilgili yasal düzenleme bulunmasına rağmen, inşaat aşamasında bu önemli ayrıntıya dikkat edilmiyor. Kamuya ait çok katlı birçok binada da yangın merdiveni yok.” (emlakkulisi.com)
 
Yani Yönetmelik filan hak getire… Yönetmelik  olsa bile, her şey kağıt üzerindedir. Koca koca binalar yapılır,  çoğu kez göstermelik bile olsa bir Yangın Merdiveni konulmaz.
 
Ondan sonra yangın çıkıp, bir sürü insan sıra sıra cayır cayır yanıp öldüğünde şaşırıp kalırız ve söyleyecek söz bulamayız. Oysa vardır:
“Hani bu binaların “Yangın Merdiveni” …  Varsa yönetmeliğe  uygun mudur?
 
Belediyecilerin böyle binalarda aradığı şey, binaların girişinde bulunması gerekli bir iki yangın söndücü tüpünün bulunup, bulunmamasıdır.. Oysa çokca şahit olmuşuzdur bu tüpler hiçbir işe yaramazlar. Hele büyük yangınlarda… Allah esirgesin..
 
Bence bu yönetmelikleri yeniden gözden geçirmek gerekir. Saçma sapan “Kaçış Yolları” lafından vazgeçmek ve hangi binalarda ne tip bir “Yangın Merdiveni” konulacağına karar verilmeli ve bunu zorunlu hale getirmelidir.
 
Biz çok fazla yangın olan bir ülkeyiz. Her yıl milyarlarca liralık milli emlakımız yanıp gidip kül olmaktadır.
 
Ve bir çok evladımız telef olmaktadır… Neden?
 
Önce şu Yönetmeliklerimizi bir gözden geçirelim. Onları müteahhitlerin keyfine göre değil, halkın emniyeti açısından yeniden yapılandıralım. Ondan sonra , ikiden yüksek binalarda Yangın Merdiveni avına çıkalım..
 
Bir binada, Yangın Merdiveni olmazsa  ne olur?
 
Ondan sonra yanar gider, kül olur memleket…  Ne olacak… Ve insan ziyanlığı…
 
Bizde ise insandan çok ne var??  
 
Ama insanın kıymeti var mı?
 
Varsa, niye ayrıntılara dikkat etmiyoruz. 
 
Hani derler ya… “Uygarlık ayrıntılardadır…”
 
Uygarlık nire… Biz nirde???
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..