Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '10

 
Kategori
2010 Dünya Kupası
 

12 Dev Adam, "Türk gibi...

12 Dev Adam, "Türk gibi...
 

FİNAL-www.milliyet.com.tr


KUVVETLİ!”demek isterdim. Dünya Basketbol Şampiyonası’nda 9’da 9 yapmayı beklerken, finalde 9 doğurup gümüşle yetindik. Sırbistan maçında Kerem Tunçeri ve Ömer Onan’ın, Kanije ve Çanakkale’deki atalarını hatırlatan inanılmaz savunmalarıyla, Türkiye mucize yarattı. Finalde, Dev’lerimiz kimsenin yenemediği zebellâlardan oluşan ABD karşısında ruhen ve bedenen aşırı yorgun ve uykusuz olduğundan dayanamadı ve maçtan 81-64 yenik ayrıldı. Bu sonuçla Türkiye takım sporları arasında tarihindeki en iyi dereceyi yaparak turnuvadan gümüş madalyayla ayrıldı.

Bu başarının temelini oluşturan Efes Pilsen-Ülker takımlarına, sponsor Garanti Bankası ile 2004’te Fransa’nın tüm ayak oyunlarına rağmen ağırlığını koyup 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın Türkiye’de yapılmasını sağlayıp; hem bizlere tarihi bir mutluluğu yaşatan, hem de mükemmel organizasyonla ülkemizin Dünyadaki prestijini arttıran sporcu Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürler…

TÜRKİYE’NİN MAÇLARI

1-Türkiye-Fildişi : 86-47

2-Türkiye-Rusya : 65-56

3-Türkiye-Yunanistan: 76-65

4-Türkiye-Porto Riko : 79-77

5-Türkiye-Çin : 87-40

6-Türkiye-Fransa : 95-77

7-Türkiye-Slovenya : 95-68

8-Türkiye-Sırbistan : 83-82

9-Türkiye-ABD : 64-81

*FİNAL MAÇI SALON:

Sinan Erdem-17 bin kişiden oluşan 13.Adam…

HAKEMLER: Christiano Maranho (BRE), Luigi Lamonica (ITA), Juan Arteaga (İSP)

TÜRKİYE: Ömer Onan (7), Ersan İlyasova (7), Semih Erden (9), Kerem Tunçeri (7), Oğuz Savaş (3), Kerem Gönlüm (4), Ender Aslan (6), Ömer Aşık (5), Hidayet Türkoğlu (16), Cenk Akyol, Sinan Güler, Barış Ermiş

ABD: Chauncey Billups (4), Kevin Durant (28), Derrick Rose (8), Russel Westbrook (13), Rudy Gay (6), Andre Iguodala (4), Stephen Curry (3), Lamar Odom (15), Danny Granger, Eric Gordon, Kevin Love, Tyson Chandler

Maç için söylenebilecek fazla bir şey yok. Bitime iki dakika kala salonda başlayan “Oley oley oley oley şampiyon Türkiye” tezahüratı her şeyi anlatıyor. Güçlü bir rakibe karşı fazla varlık gösteremedik. Koç Murat Özyer ve Kaan Kural, fiziki yorgunluğun bacaklara etki edebileceğinden dem vurmuştu. Bir de Kevin Durant faktörü…

İlk devrede en büyük sıkıntımız hücum ribauntları olarak dikkat çekti. Toplamda 23 ribaunt alan ABD bunun 10'unu hücum sırasında topladı. Türkiye'nin ilk periyotta 10 top kaybetmesi de Bogdan Tanjeviç'in elini kolunu bağlayan bir başka noktaydı. İkinci devrede ise farkı kapatmak için çok çabaladık ama ABD pota altı üstünlüğü ve fast-break sayılarıyla Devleri kendilerine yaklaştırmadı.

Yaşattıkları heyecan için 12 Dev Adam'a teşekkürler… Başarınız daim olsun… TÜRKİYE SİZİNLE GURUR DUYUYOR!

DÜNYA ŞAMPİYONASI’NDAN NOTLAR

*ŞAMPİYONA'NIN SIRALAMASI

Dünya Şampiyonası'na wild-card(sporcuların ön eleme oynamadan veya doğrudan turnuvaya katılmasını sağlayan bir çeşit hak. Türkiye'de, 2006 Dünya Basketbol Şampiyonası'na böyle katıldı) ile gelebilen Litvanya, madalya maçında Sırbistan'ı 99-88 yenerek üçüncü, İspanya'yı 86-81 mağlup eden Arjantin de beşinci oldu. Türkiye-ABD maçıyla sona eren FIBA 2010 Dünya Şampiyonası'nda 24 takımın sıralaması da kesin olarak belli oldu. Sıralama şu şekilde oluştu:

1. ABD, 2. Türkiye, 3.Litvanya, 4.Sırbistan, 5.Arjantin, 6.İspanya, 7.Rusya, 8.Slovenya, 9.Brezilya, 10.Avustralya, 11.Yunanistan, 12.Yeni Zelanda, 13.Fransa, 14.Hırvatistan, 15.Angola, 16.Çin, 17.Almanya, 18.Porto Riko, 19.İran, 20.Lübnan, 21.Fildişi Sahili, 22.Kanada, 23.Ürdün, 24.Tunus...

*Tarihte ilk kez ikinci olduk! 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın finalinde ABD’ye 81-64 yenilen Türkiye, tarihinde ilk kez ikinci oldu. Karşılaşmanın sonunda ABD oyuncuları büyük sevinç yaşarken, iki takım oyuncuları birbirlerini kutladı. Türkiye’de yapılan 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nda final maçının ardından sıralama belli oldu. Şampiyonada finalde Türkiye’yi yenen ABD, dünya şampiyonu olurken, Türkiye 2., Litvanya ise 3. sırada yer aldı. Son dünya şampiyonu İspanya, şampiyonayı 6. sırada tamamladı. Japonya’da yapılan 2006 Dünya Şampiyonası’nda 2. olan Yunanistan ise bu şampiyonayı 11. sırada bitirdi.

*En değerli oyuncu Kevin Durant
2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın en değerli oyuncusu ABD’li Kevin Durant seçildi. Durant’a ödülünü Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak verdi.

*Hidayet en iyi beş oyuncudan biri
Şampiyonanın "En iyi beşi"nde Türk Milli Takımı’nın kaptanı Hidayet Türkoğlu da yer aldı. Şampiyonanın en iyi beşi olarak Kevin Durant (ABD), Hidayet Türkoğlu (Türkiye), Luis Scola (Arjantin), Milos Teodosic (Sırbistan) ve Linas Kleiza (Litvanya) seçildi. En iyi beşe ödüllerini Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak verdi.

*Hidayet sakatlandı
Karşılaşmanın ilk periyodunun sonunda bir pozisyondan sonra sakatlık geçiren Hidayet Türkoğlu, oyundan çıktı.
Kenara gelen Hidayet, soyunma odasına gidip, kısa bir süre sonra sahaya döndü. Milli basketbolcu, 2. periyodun 3. dakikasında oyuna girdi. Bu arada, Kerem Tunçeri de 2. periyodun 3. dakikasında pota altı mücadelesinde Gay’in müdahalesiyle sert bir şekilde yere düştü. Ancak Kerem, daha sonra ayağa kalkarak, alınan molanın ardından maça devam etti.

*Hidayet-Chandler tartışması
Karşılaşmanın ilk periyodunda Hidayet Türkoğlu ile Tyson Chandler bir pozisyondan sonra tartıştı. İlk periyotta pota altı mücadelesinden sonra Hidayet ile Chandler tartışırken, diğer oyuncular hemen araya girip çakan kıvılcımı söndürdü.

*Kevin Durant’a tepki
Maçın ikinci yarısının başında üçüncü periyodun 3. dakikası içinde Kevin Durant, attığı bir basketten sonra yaptığı hareket nedeniyle tribünlerden büyük tepki aldı. Durant, attığı 3 sayılık basketin ardından tribünlere doğru bir el hareketi yapınca(kompleksli çirkin Amerikalılar o işareti hep yapar), taraftarlar bu oyuncuya büyük tepki gösterdi.

*“Türkiye sizinle gurur duyuyor!”
Karşılaşmanın son 2 dakikasına ABD’nin 15 sayı üstünlüğüyle girilirken, tribünlerdeki tüm taraftarlar "Türkiye sizinle gurur duyuyor!" diye tezahürat yapmaya başladı.Taraftarların bu tezahüratına takım kaptanı Hidayet Türkoğlu, alkışla karşılık verdi. Son 1 dakika 10 saniye kala kenara alınan Hidayet ve Kerem Tunçeri taraftarlar tarafından alkışlanırken, bu oyuncular da taraftarlara alkışla karşılık verdi. Bu arada, Başantrenör Bogdan Tanjevic, Kerem Tunçeri’ye sarıldı.

*13. Adam’ın desteği muhteşemdi
Salonu dolduran Türkler, üzerlerinde kırmızı-beyaz formalar, ellerinde Türk bayraklarıyla marşlar söyleyip, tezahüratlar yaparak, coşkuyla millî takımı destekledi. Bir taraftarın, ABD Başkanı Obama’nın seçim kampanyasında kullandığı "Yes we can" (Evet, başarabiliriz) sloganının yazılı olduğu pankart açması dikkati çekti.
Milliler, final maçında ısınmak için sahaya çıkarken, salonu dolduran Türk basketbol severlerden büyük alkış aldı. Ay-Yıldızlılar, “12 Dev Adam” şarkısı eşliğinde sahaya çıkarken, salondaki taraftarlar ayağa kalkarak, Milliler'e büyük destek verdi. ABD Milli Takımı oyuncuları sahaya çıkarken ise ıslıklandı.

İkinci yarı marşla başladı
Türk taraftarlar, ilk yarıyı 10 sayı geride tamamlayan Türk Milli Takımı’nı coşturmak için ikinci yarıya marş söyleyerek başladı. Taraftarlar, tribünde bir süre "Dağ başını duman almış" marşını hep beraber söyledi. Millî takım, bir ara 18 sayıya çıkan farkı bu tezahüratların ardından 11 sayıya indirince taraftarlar "Burası İstanbul, herkes ayağa" diye tezahürat yaptı.
Son periyotta fark açılınca "Milli takım, canım feda olsun sana, hiçbir şeye değişilmez, senin sevgin bu dünyada" diye tezahüratlar yapan bir grup taraftar, son bölümde ise "Teşekkürler 12 Dev Adam" diye bağırdı.

*Ersan maskesini çıkardı
Şampiyona öncesi hazırlık döneminde burnuna aldığı darbe nedeniyle şampiyonada maçlara yüzünde maske ile çıkan Ersan İlyasova, finalde maskeyi çıkardı.

*Ağaoğlu’ndan hediye daire
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, A Milli Takım teknik heyeti ve sporcularına birer daire hediye edeceğini açıkladı. Lig TV’ye konuk olan Ağaoğlu daha önce verdiği sözü canlı yayında yerine getirdi ve ay-yıldızlıların istedikleri an daireleri alabileceklerini söyledi.

*Güvenlik çok yoğundu
Final gününde de Sinan Erdem Spor Salonu’nda geniş güvenlik önlemleri alındı. Daha önceki maçlarda olduğu gibi salon çevresine biletsiz seyirci alınmazken, basketbol severler ve gazeteciler X-Ray cihazından geçirilerek salona girdi.

*Biletler karaborsada
Dünya Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye’nin tarihinde ilk kez finale yükselmesiyle Türk taraftarların bilet talebi artarken, günler öncesinde tükenen final günü biletleri karaborsaya düştü.

*Devlet Tribündeydi
Final maçını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birlikte izledi. Referandumun sonuçlanmasının ardından bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan daha sonra maç başlarken eşi Emine Erdoğan ile birlikte salona gelip, Cumhurbaşkanı Gül’ün yanına oturarak, aynı locadan maçı izledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da karşılaşmayı locadan izleyenler arasındaydı.

*Sırbistan maçı mucizeydi!
Sırbistan karşılaşmasında mucize Kerem Tunçeri’nin son andaki basketi Millî Takımı finale taşırken, gümbürdeyen kalp atışlarımızı normale döndürmekle kalmadı, her maçta son anda bile dönülmez gidişin değişebileceğini kanıtladı… Her etkinlikte herkesin bir limiti var. O limiti geçtiğinde de bir adım daha atılmaz. 12 Dev Adam’ımız hem beden, hem de ruhen Amerika maçına çok yorgun ve uykusuz çıktılar. Sırbistan maçından sonra biraz daha etkin mücadele görmek ve yenilsek bile savaşarak yenilmeyi görmek isterdik. İnşallah önümüzdeki sene Avrupa'da... Bize bu günleri yaşatan 12 Dev Adam’a çok teşekkür ediyoruz.

*Bogdan Tanjevic'in En Büyük Başarısı
2010 FIBA Dünya Şampiyonası'nda 12 Dev Adam ile dünya ikinciliğine ulaşan Baş Antrenör Bogdan Tanjevic, kariyerinde ilk kez böyle bir başarı elde etti. ABD hariç diğer dünyanın şampiyonu olduklarını ifade edenA Milli Takımımızın Baş Antrenörü Bogdan Tanjevic, “Herkese teşekkür ediyorum. Maça gelecek olursak ABD harika bir oyun oynadı. Oyuncularım da harikaydı. Bu şampiyona boyunca kendimi hep iyi hissettim. 6 yıldır yaşadığım bu şehir için de güzel şeyler söyleyen meslektaşıma teşekkür ediyorum. Seyircilerimizin gücüyle buraya kadar geldim. Daha iyi olabilirdik. Ancak ABD daha iyiydi. Amerika basketboluyla bizim aramızda sanırım 20-25 sayılık bir fark var. Biz Amerika hariç diğer dünyanın da şampiyonu sayılmalıyız. Kariyerimin sonu gibi hissediyorum. Sağlık sorunlarım var ancak kendimi yine de 1 kez deneyeceğim” şeklinde konuştu.

*Patrick Baumann: “Tarihin En Başarılı Şampiyonası”

Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) Genel Sekreteri ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Üyesi Patrick Baumann, ülkemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2010 FIBA Dünya Şampiyonası’nın, 60 yıllık Dünya Şampiyonaları tarihinin en başarılı organizasyonu olduğunu söyledi. 2010 FIBA Dünya Şampiyonası’nın kapanış gününde düzenlenen basın toplantısında konuşan FIBA Genel Sekreteri Patrick Baumann yaptığı açıklamada <ı>“Gelmiş geçmiş en başarılı FIBA Dünya Şampiyonası’nı geride bırakmak üzereyiz” derken, <ı>“2010 FIBA Dünya Şampiyonası’nın şu ana kadarki en çekişmeli turnuva olduğuna inanıyorum. Türkiye ile Sırbistan arasındaki Yarı Final maçı muhteşem bir ruh ve performans gösterisiydi” ifadelerini kullandı. *ABD, 16 Yıl Sonra Şampiyonluğa Ulaştı

2010 FIBA Dünya Şampiyonası'nı kazanan ABD, 16 yıl sonra mutlu sona ulaştı. Dünya Şampiyonalarında en son 1994 yılında ''Rüya Takım 2'' ile final oynayan ve şampiyon olan ABD, 1998, 2002 ve 2006'da finale çıkamadı.

*Ponponları izlemedi
Dünya Basketbol Şampiyonası boyunca sergiledikleri gösterilerle beğeni toplayan ponpon kızlar dün akşam Milli Takımımız ile ABD arasında oynanan final maçında da tribünleri coşturdular. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ise ponpon kızları izlememeyi tercih etti. Emine Erdoğan’ın, ponpon kızların gösteri yapmak için sahaya her çıkışlarında içeri girdiği gözlendi.

*Taraftardan protesto
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, madalya dağıtım töreni sırasında tribünlerce protesto edildi. Bu arada bazı basketbol severlerin de, “Türkiye lâiktir, lâik kalacak” diye tezahürat yapması dikkatlerden kaçmadı. Locada bulunan Emine Erdoğan ve diğer bakanlar ikiliye destek vermeye çalışırken, bazı korumalar da protestoculara müdahale etti. Bazı taraftarlar gözaltına alındı.

Dünyanın gözünün üzerimizde olduğu bir sırada bu protesto gerekli değildi. Unutulmasın ki, 2010 FIBA Dünya Şampiyonası oylaması 6 yıl önce ibreler Fransa’ya kayarken, Başbakan’ın çabalarıyla Türkiye’ye kazandırıldı. Türkiye’nin lâik olduğunu sözle değil, özle bu tür etkinliklerde birlik sağlayarak kanıtlamalıyız…

*“Kerem müthiş”
Final öncesi Sinan Erdem Spor Salonu’nda düzenlenen FIBA 2010 Hall of Fame organizasyonuna katılan efsane Sırp oyuncu Vlade Divac, Türk Milli Takımı’nın büyük bir başarı gösterip önemli işlere imza attığını söyledi. Hidayet Türkoğlu’nun, Sacramento Kings’ten eski takım arkadaşı
olan Divac, “Türkiye için çok mutluyum. Hepimiz Hidayet’e odaklandık, ancak onun yanı sıra Real Madrid’de birlikte çalıştığım Kerem Tunçeri de müthiş bir oyuncu” dedi.

*Sonuç

Bir başka mutlu haber Girit’ten geldi! Voleybol A Erkek Millî Takımı’mız 2011 Avrupa şampiyonası finallerine katılma hakkını elde etti. Filenin Efeleri, İstanbul’da 3-1 yendikleri Yunanistan’ı Girit’te de 3-2 yenerek Avrupa Şampiyonası Finalleri biletini kaptı!

Dünya milletleri arasında kaynaşma sağlayıp, sevgi ve dostluk tohumları eken Spor, sadece futboldan oluşmuyor. Gençleri tüm spor dallarına yönlendirip, desteklemek; sporda “Türk gibi kuvvetli!” deyişini eskiden olduğu gibi minderlerde, atletizmde ve diğer sahalarda da zirvelere taşıyacaktır. Haydi gençler, meydan sizin…

MİLLÎ TAKIM MARŞI


Birlik, sevgi içinde başarıya koşarız
Türkiye’yi yüceltmek en büyük sevdamız.

Yetmiş milyon yürekle zorlarız zirveleri
Millî takım ruhuyla aşarız hayalleri.


Türk’üz, hiçbir kuvvet bırak(a)maz geri bizi,
Uygarlık yarışında saf tuttuk dizi dizi.

Ayten DİRİER

*Kaynaklar http://www.tbf.org.tr/

http://www.milliyet.com.tr/

Hürriyet-Sabah gazeteleri

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..