Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

13. Dünya Kalp Günü

13. Dünya Kalp Günü
 

"Kalbin en büyük düşmanı, insanın yine kendisidir."

Christian Barnard

"Kalp, dünyanın ve yaşamın anahtarıdır."

Novalis

             Aldığım çağrı doğrultusunda Türk Kalp Vakfı’nın düzenlemesindeki 13. Dünya Kalp Günü basın toplantısı için 27 Eylül 2012 Perşembe günü saat 11.00’de Point Otel’de oldum.

            “Tek Dünya, Tek Ev, Tek Yürek” sloganıyla organize edilen 13. Dünya Kalp Günü basın toplantısına, Türk Kalp Vakfı Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın, İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr.Muzaffer Saraç ve Point Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Özbek’in gelecekleri önceden duyurulmazsına karşın elde olmayan nedenlerle gelmedikleri belirtildi. Gözler, Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Hakan Akşit ve Onursal Başkan Çetin Yıldırımakın’ı aradı!

            Hayriye Midilli’nin yönetimindeki panelde; Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, Kar Leoparı unvanlı-Everest Dağı’na tırmanan ilk Türk, her fırsatta Türk Kalp Vakfı’nın çalışmalarına destek veren A. Nasuh Mahruki, tiyatro sanatçısı ve sinema oyuncusu aynı zamanda sinema - tiyatro oyunculuk atölyesi eğitmenliği yapan Ayla Algan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Müdürü Ömer Akçağıl ve özürlüleri temsilen İBB görevlisi Dr. Nurulllah Yücel yerlerini aldılar.

            Prof. Dr. Yıldız Tümerdem konuşmasında şunları belirtti: “Beyni çalıştıran kalptir. TKV adına etkinlik yapıyoruz ve ses getirmesine çaba harcıyoruz. Anne adaylarına yardımda bulunmayı görev sayıyoruz. 4+4 izlemelerini anne karnında uygulamaya çalışıyoruz. Teknoloji ilerledi. Bulgu ve bilgiler edinip etik kurul kararı ile sağlıksız bebek konusunda önlemler alarak engelsiz kuşaklar yetiştirme çabasındayız.

           Koruyucu hekimlik ve sağlık taramaları çok önemlidir. Dünyada 20 milyonun üzerinde kalbi bozuk olanların varlığı saptanmıştır. Birkaç gün önce yaşamını yitiren ünlü halk ozanımız Neşet Ertaş, neyazık ki sigaraya yenik düşmüştür! Kilolu bireylerin cinsel yaşamları da sağlıklı değildir. Beyin ve kalp, dengeli çalışmalıdır. Kızarmış patates ve hamburger sağlığı tüketir. Sağlıklı yaşamı sürdürmek çok önemlidir.”

            A. Nasuh Mahruki: “Profesyonel bir sporcu sağlığına önem verir. Ruh ve beden bütünlüğü esastır. Kalp, vücudun ana pompasıdır. Kalbimizi korumalıyız. Spor yapmayı gözden uzak tutmamalıyız. Günlük yürüyüşü sürdürmeliyiz. Toplumsal yaşam, sosyal sorumluluklardan oluşur. Bilgi birikimi erken yaşta edinilmelidir. Sağlıklı birey, sağlıklı toplumu oluşturur. Bireyle sağlıklı mutluluğu yakalamalı ve yaşam kalitesini yükseltmelidir. Vücut insanın tapınağıdır. TKV’ya olumlu çabalarından dolayı teşekkür ederim.”

            Ayla Algan: “Karaciğer kalbin yardımcısıdır. TV dizilerini yoğun ölçüde çocukların izlemeleri yararlı değildir. Tiyatro ve yaratıcı drama önemlidir. İnsan varlığı yaratma ediminden doğar. Bu tür alışkanlıklar kazandırılmalıdır. Yaratıcı olmak yararlıdır.”

            Öteki konuşmacılarda kısaca düşüncelerini aktardılar. Panel sonrasında konuşmacılara ve 21. Yüzyıl Üni. Öğretmen ve öğrencilerine onurluk ve teşekkür belgesi verildi. Toplu fotoğraf çekildi.

            Dünya Kalp Federasyonu resmi üyesi olan Türk Kalp Vakfı tarafından gerçekleştirilen 13. Dünya Kalp Günü’nde; hayatları korumak için insanları harekete geçirmek amaçlandı. Sağlıklı beslenme, fiziksel etkinliklere yöneltme, sigara kullanımından alıkoyma ve kalp damar hastalığı ve krize uğrayanlara yardımcı olmak noktasından hareket edildi.

            Etkinliklerin sürmesinde Türk Kalp Vakfı Basın Danışmanı Saliha Ulaşoğlu’nun etkin görev aldığı ve yoğun çaba harcadığı, takdire değer bulundu!  Garcia' ya mektup götüreceğinden hiç mi hiç şüpheniz olmasın! 

            Etkinlikler, 29 Eylül 2012 Cumartesi günü Tünelden-Taksim’e yürüyüşle ve gerçekleştirilen bir dizi  gösteri akışıyla sürdürüldü.

                                    *

                                                              muhsindurucan@hotmail.com

  

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..