Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '06

 
Kategori
Basketbol
 

16 takımlı basketbol ligimiz için canlı fikstür önerisi

16 takımlı basketbol ligimiz için canlı fikstür önerisi
 

18 takımlı futbol ligimiz için önerdiğim canlı fikstür modelinin bir benzerini 16 takımlı basketbol ligimiz için de öneriyorum.

Basketbol liginde takımların güçlerinin futbola göre daha belirgin olduğunu biliyoruz. Basketbolda şansın sonuç üzerinde etkisi futbola göre daha azdır, zayıf bir takımın güçlü takımı yenme olasılığı oldukça düşüktür. Ligdeki takımların ilk yarı sonunda sıralamadaki durumuna göre gruplandırılıp ikinci yarı fikstürünün buna göre belirlenmesi, play-off öncesi ligde bir ön final dönemi yaşatacaktır.

İlk Devre; İlk yarı fikstürü daha önce olduğu gibi kuraya göre hazırlanır. Ancak bu fikstürün uygulanması iki seçenekli olabilir:

Seçenek 1: Aynen şu anda uygulandığı gibi 15 hafta daha önceden belirlenen fikstüre göre oynarlar.

Seçenek 2: Kurayla belirlenen ilk yarı fikstürünün haftaları önceden belirlenmez. 15 maç kümesi A, B, C.... harfleriyle adlandırılır. Her hafta ertesi hafta hangi harfin tanımladığı maç kümesinin oynanacağı kurayla belirlenir.

İkinci Devre; İkinci yarı fikstürü takımların ilk yarıdaki sıralarına göre hesaplanarak belirlenir. Bu hesaplama yönteminin temelinde takımların ligin son haftalarında kendi sıralamalarına yakın takımlarla maç yapmasının sağlanması vardır.

Ligdeki ilk yarı sonucu oluşan puan sıralamasına göre eşit sayıda takımlardan oluşan gruplara ayrılır. Yüksek puandan başlayarak 4'er takımlı 4 grup oluşturulur. (2)

A (1,2,3,4)
B (5,6,7,8)
C (9,10,11,12)
D (13,14,15,16)

İlk haftalarda takımlar kendilerine uzak gruplardaki takımlarla maçlarını yaparlar. İlk dört hafta A grubunun 4 takımı D grubunun 4 takımı karşılaşır. B grubunun 4 takımı C grubunun 4 takımı ile oynarlar. Bu haftaların fikstürleri ilk hafta en uzak iki takım oynayacak şekilde belirlenir.

Daha sonraki haftalar da bu şekilde 4’er haftalık periyotlarla sürer.

5-8. Haftalar: A-C, B-D

9-12. Haftalar: A-B, C-D

İkinci devrenin 12. haftası sonunda 4 grup birbirleriyle maçları tamamlamış olurlar. Yalnızca kendi aralarında yapacakları maçlar kalır.

O andaki puan durumuna göre A grubunda yer alan dört takım A1, A2, A3, A4 olarak adlandırılır ve son üç haftanın fikstürü bu sıralamaya göre belirlenir. İlk hafta sıralamadaki en uzak takımlar karşılaşır. Son haftaya yaklaştıkça daha yakın takımlar oynar. B, C, D grupları için de aynı yöntem uygulanır.

Sonuç; Basketbol Federasyonun bu modeli inceleyip, eski yıllardaki ilk yarı sonuçlarının modeli nasıl geçerli kıldığını görmeli ve uygulama olanaklarını araştırmalıdır.

(1) 18 takımlı futbol ligimiz için önerdiğim modeli http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=12244 adresinde anlatmıştım. Basketbol ligimiz 16 takımlı olduğu için modelin 16 takımlı versiyonunu basketbol ligi için önerdim. Ancak 16 takımlı her lig için kullanılabilir.

(2) 16 sayısı ligler için kolay uygulanabilecek takım sayıdır. Hem 2 hem de dörtle bölünmesi modeli 16 takım için mükemmel yapmaktadır. 18 takım için uygulanan modelin 16 takım için aynen kullanılması olanaksızdır. O nedenle ayrı bir model hazırlayıp bu yazıda anlattım.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..