Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '12

 
Kategori
Siyaset
 

19 Mayıs'ın meydanlarda kutlanması festival mi? Halkın Atatürk ve Cumhuriyet karşıtlığına tepkisi mi

19 Mayıs kutlamaları ile ilgili haberleri izledikçe ve okudukça algısal bir yanılsama yâda yanıltma çabası olduğu görülüyor. Hükümete yakın ve vaize bağımlı "medya" kutlamaları; 19 Mayıs'ın askeri kutlama havasından çıkışı olarak yansıtırken. Muhalif medya kutlamaları halkın Hükümet’in Atatürk ve Cumhuriyet kazanımlarına karşı uygulamalarına tepki olarak gördü.

Peki gerçekte ne oldu? Gerçek nedir?

Gerçek insanların olguları nasıl gördüğü yâda olgulara ilişkin bilgileri nereden aldığına göre değişmektedir. Olaylar ve olguları  nasıl algılamak istiyorsa insan gerçek ona göre olur. İşte bu nedendendir ki hükümet  her türlü muhalif iletişim kanalını ele geçirmek istemektedir. Egemen güç kendi söylemini üreterek kendi gerçekliğini halka göstermek ve kendi ürettiği gerçekliği halkın gerçeği haline getirmek istemektedir. Egemenliğini sürdürmek için egemen kendi söylemini her gün yeniden üretmek zorundadır. 19 Mayıs kutlamalarının haberleştirilmesi bunun en güzel örneğidir.

Kutlamalar sırasında İstanbul Şişli'de ve Taksim’deydim. Halk hükümetin 19 Mayıs'ı Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı" olmaktan çıkartarak "gençlik ve spor bayramı" olarak kutlama çabasına tepki veriyordu. Tabi ki Atatürk'e sahip çıkmak, onu kutsallaştırmak ve totem haline getirmek değildir. Fakat özgürlük ise kindar ve kendi tanımladığınız şekilde "dindar" bir nesil yetiştirmeye çalışmak ve bir ulusun değerlerini her geçen gün yok saymak değildir.

Zamanında siz sokaklara hâkim olduğunuzda ve iktidara geliş sürecinizde nasıl medya sizi görmediyse. Bu gün halkın size tepki olarak sokaklara çıkışını görmeyerek sizde kendi sonunuza giden sürecin başladığınızı görmüyorsunuz.

İnsanlar ve topluluklar aslında en güçlü olduklarını sandıkları an güçsüz olmaya başladıkları andır.

Artık sokaklardan başka bir ses çıkıyor! Tabi duymaya cesaretiniz ve yüreğiniz varsa...

 
Toplam blog
: 2
: 857
Kayıt tarihi
: 13.05.12
 
 

  Yeditepe Üniversitesi Psikoloji ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini Yük..