Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '08

 
Kategori
Beslenme
 

2 aylık bebeğimde gaz sancıları var, ne yapmalıyım?

2 aylık bebeğimde gaz sancıları var, ne yapmalıyım?
 

Sorularını yanıtladığın yüzlerce annenin %60 ının bebeklerindeki gaz sorununu nasıl gidereceklerini merak ettiklerini söyleyebilirim. Bu noktadan hareketle bugünkü yazımı hazırlamaya karar verdim. Umarım bu sorunu yaşayan bir bebeğin gaz sorununu çözmelerine yardımcı olabilirim.

Gaz problemi henüz bebeğin sindirim enzimlerinin tam olarak gelişmediğini gösterir.

Gaz ;insanda barsak bakterilerinin sindirim sırasında üretmiş olduğu karbondioksit gazının rahatlıkla dışarı atılamamasından kaynaklanan sıkıntılara yol açar.
Annenin beslenme şekli sütüne direk yansıdığından ve bebeğin henüz gelişmemiş olan barsak florası bazı durumlarda sindirimde zorlanır ve aşırı gaz oluşur.

Bir de bireysel farklılıklar söz konusudur, bir bebekte gaz yapan bir besin başka bir bebekte gaz oluşturmayabilir.

Gaz şikayetini azaltmak için;

1- Doğru pozisyonda emzirin: Bu şekilde bebeğinizin hava yutmasını engelleyeceğiniz için en önemli gaz sebebi ortadan kaldırılmış olur . Bebeğinizi yatar pozisyonda değil kucağınıza dik pozisyona getirerek emzirin. Göğsünüze makas yaparak emzirmeyin yine bu hareket bebeğin hava yutmasını arttırır ve süt kanallarınıza hasar vererek sütünüzün azalmasına neden olabilir. Bir göğsünüzü emdikten sonra omzunuza doğru dik yatırın bacaklarını karnına doğru itin ve sırtına minik pış pışlar yapın gazını çıkarın, diğer göğsünüze bu işlemden sonra geçirin ve karnı doyduğunda tekrara gazını çıkartın.
2- Son yıllarda kimyonun yararları ile ilgili ilginç makaleler okuyorum . Bazı annelerden günde 1 çay kaşığı kimyonu ılık su ile içtiklerini ve gaz problemini önlediklerini duyuyorum, bu miktarın üstüne çıkmadan deneyebilirisniz.

 

3- Gaz yapan yiyeceklerden bir süre uzak durun ya da doğru pişirme tekniklerini uygulayın.

Turp, lahana, karnıbahar, brüksel lahanası, brokoli gibi sebzeler gaz yapabilir, haşlarken içine bir parça ekmek ve patates atabilirsiniz. Haftada bir kereden fazla bu sebzeleri yememeniz bebeğiniz çok gazlıyken gerekebilir.

Kuru baklagiller sağlıklı beslenmemiz için çok önemli yiyecekler, tek kötü tarafları gaz yapmaları. Haftada bir kereden fazla yememek kaydıyla, akşamdan ıslatıp, sabaha haşlama suyunu döktükten sonra 3-4 küp şeker koyduğunuz suda mümkünse düdüklü tencerede haşlayın. Islatma suyu ile birlikte gaz yapan öğelerin bir çoğundann böylece kurtulmuş olursunuz.


Bebeğinizin ve sizin rahat uyuduğu geceler diliyorum.
 

Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN

 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..