- Kategori
- Bilim
2/B konusu 1
Futbol, araba, sinema, siyaset ve daha bir çok konuda herkesin az çok fikri olmasına rağmen, Salt orman mevzuu ve mevzuatı ülkemiz insanları arasında en az bilinen konulardan biridir diye tahmin ediyorum. Çünkü, yurdum insanının %99.9 unun kendine ait bir ormanı yok. Olmayan şeyi ile ne diye ilgilensin ki insanlar?.
Fekat konu 2/B olunca, ilgilisi epeyce fazla. Çünkü, azbuz değil tamı tamına Bakanımızın ifadesi ile 25 milyar amerikan doları ederinde bir konu var orta yerde. Polemik heveslileri için kaçırılmaz bi konu. Polemiklerde bir polen olmamak için en iisi konudan az buçuk haberdar olmakta fayda var derim ben
Nedir bu 2/B? Dört işlem yapmak için nasıl ki keraat cetvelini sular seller gibi bilmenin onulmaz faydaları var işe, 2/B yi anlamak için birazcık teknik bilgi ve eskilere gitmekte fayda var diye düşünüyorum.
Sınır: Suriye-Türkiye sınırı, komşunuzun bahçesi-sizin bahçenizin sınırı gibi zeminde fiilen çeşitli şekillerde(mayın tarlası, çit, duvar, tel örgü vs) belli edilmiş hat.
Orman sınırı: Ormanlık yer ile orman olmayan yerleri bir birinden ayırmak için tespit edilmiş çıplak gözle pek görünmeyen hat. Mahallenizde, sizin bir bahçeniz ve bahçenizde de her çeşit mevya ağaçları olsa, hem ağaçları hem de mevyaları mahallenin afacanlarından korumak için nerede ise bahçe sınırlarınızı surlarla çevirirsiniz. Takdir edersiniz ki çok geniş sınırlara sahip olan ormanları, tecavüzlerden korumak için böyle bir sınır çekme işi pratikte pek mümkün değildir. Onun yerine, sınırlar zeminde belli aralıklarla beton taşlar, sabit kayalara konan orman sınır işaretleri ile tespit edilir, ölçülerek matematiksel X ve Y koordinatları elde edilir.
Koordinat: "Şimdi hedefin koordinatlarını veriyorum" türünden cümleler ile bilim-kurgu filmlerinden aşinasınızdır. Ya da ırak savaşından. Orman sınırlarını tespit için kullandığımız koordinatlar da aynen bu koordinatlardır. Bu gün itibarı ile Amerika uzayda 24 adet, yer kürede konum belirleyen uydu dolaştırmakta, en basiti "el veya gezi GPS cihazı" ki bir cep telefonundan biraz daha irice bir alet ile, bulunduğunuz yerin koordinatlarını bu 24 uydu yardımı ile 3-10 metre hassasiyet ile elde etmeniz mümkün. Her hangi bir araca takılması halinde aracın o an dünyanın neresinde olduğunu tespit etmek mümkün ki bu da navigasyon GPS.
Orman sınırlarının koordinatları da bu gün el veya gezi GPS cihazlarıdan çok daha hassas(milimetre hassasiyetinde) GPS cihazları ile ölçülmekte, elde edilen bu koordinatlar ile de orman haritaları yapılmaktadır. Böylece hem zeminde, hem de haritasında orman sınırları tespit edilerek, ormanlar korunmaya çalışılmaktadır.
Kadastronun amacı, Türk medeni kanununun ön gördüğü tapu sicilini, yani tapu kaydını oluşturmaktır. Ülke sathında sicili oluşturulmamış 1metrekare yer kalmadığı zaman, ülke kadastro işleri ve dolayısı ile orman kadastro işleri de bitmiş olacaktır.
Geçen bir kaç yıldan itibaren başlayan ve halen devam eder bir şekilde, ülke kadastro işlerini hızla bitirmek için hem Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, hem de Orman Genel Müdürlüğü nerede ise bir seferberlik ilan etmiş durumdadır. Sebebi: malum avurpa birliğine gireceğiz ya ve zaman zaman duyuyoruz, şu şu fasıllarda AB ile görüşmeler durduruldu felan diye. İşte o fasılların alt fasıllarından biri de ülkede tapu sicilinin bitirilmesi.
Bu bakımdan siz, köyünüzden, kasabanızdan uzun yıllar önce ayrılmış ama orada atadan dededen kalma osmanlı tapulu veya tapusuz çeşitli gayrimenkulleriniz olabilir. Siz siz olun köyünüzde, kasabanızda kadastro işlerinin yapıldığını duyar iseniz sakın ihmal etmeyin, bir fırsat yaratın, gidin ve tapu işlerini yapan kişiler ile görüşün, fikir alışverişi yapın, elinizdeki bilgi belgeleri onlara intikal ettirin, sonra dizinizi dövebilirsiniz şöyle ki: Tapu kanunları, terminatör gibi "elimine etme" felsefesi üzerine yazılmış kanunlardır. Kanunda "şahsen yapılan tebliğ" diye bir husus vardır.
Nedir şahsen yapılan tebliğ?: Kadastro çalışmasının bitimini takiben ilgili birim, yaptığı çalışmayı köy veya beldede muhtar veya belediyeye teslim ederek ilan eder;
a) Tapulama çalışmalarında ( gayrimenkulünüzde tapu yoksa ve 30 gün süre ile, tapunuz var ise 10 yıl süre ile)
b) Orman sınırı belirleme çalışmalarında ( gayrimenkulünüzde tapu yoksa ve 6 ay süre ile, tapunuz var ise 10 yıl süre ile) yapılan işlere itiraz edebilirsiniz.
Eğer yapılan işe itirazınız var ise, yukarıda belirtilen süreler içinde kadastro mahkemesine mutlaka başvurmanız gereklidir. Süre içinde baş vurdunuz vurdunuz, vurmadınız başınızı taşlara vurursunuz. İtirazlarda, hakim süreye bakar. Süreyi kaçıran elimine olur, hakkı düşer. Hakkı düşenin belgesi olsa da dinlenmez.
Yasa, "Ben sana itiraz edebilmen için süreler verdim. Sen zahmet edip süresi içinde bana başvurmadın. O halde ben de senin hakkını düşürüyorum" der. Yasalara göre hüküm koyan hakim, eğer siz süreyi kaçırmış iseniz yasanın bu sözüne kulak verir ve sizi dinlemez. Siz ne kadar "efendim benim bu çalışmalardan haberim yok idi. Bana bildirim de yapılmadı. Anca haberdar oldum" deseniz de, hakim bu sefer "şahsen yapılan tebliğ"i gündeme getirir.
Mevzu sıkıcı ama o kadar çok mağdur ve mağdure ile karşılaşıyoruz ki, bazen yürek sızlatan durumlar bile ortaya çıkabiliyor. Bu bakımdan, belki bir yardımı olur diyerekten bu yazıyı yazdım, devam etmeyi de düşünüyorum.
Sistemin bilinmez çarklarına takılıp kalmamanız dileği ile... sevgi ile kalınız.