Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

2 Haziran Cumartesi

2 Haziran Cumartesi
 

Giderek ısınan Kuzey Irak macerasında, peşmergelerin askerlerimize silah çekmesi, Genelkurmay’ın da buna sert bir bildiriyle cevap vermesi, günün önemli bir olayı olarak gazete manşetlerinde yerini aldı.

BU NE CÜRET? (Akşam). Kuzey Irak’ta güvenliği Amerikalılar’dan 3 gün önce devralan peşmergenin işi Mehmetçik’i taciz etmek oldu. Genelkurmay sert çıktı. Tekrarlanırsa vururuz.

PEŞMERGE SİLAH ÇEKTİ (Cumhuriyet). Genelkurmay’ın Kuzey Irak’taki olaya tepkisi sert oldu. En ufak eylem en üst düzeyde karşılık görecek.

TÜRK ASKERİNE SİLAH ÇEKTİLER (Güneş). Sivi Türk askerini Süleymaniye’de peşmergelen taciz etti. Karşı tepki üzerine peşmerge geri adım attı, çatışmadan dönüldü.

AŞİRET ÇİZMEYİ AŞTI (Hürriyet). Türk askeri Süleymaniye’de silah doğrultan Kürt peşmergeye haddini bildirdi.

ASKERİN ŞAKASI YOK (Posta). Kuzey Irak’ta sivil kıyafetle görev yapan Türk askerlerine peşmergeler dün öğle saatlerinde sözlü tacizde bulundu ve silah doğrulttu. Genelkurmay, akşam çok sert bir bildiri yayınladı ve peşmergeye şakasının olmadığını gösterdi.

SERT UYARI (Sabah). Süleymaniye’de peşmergenin sivil Türk askerlerine silah çektiğini duyuran Genelkurmay, her eylem en üst düzeyde karşılık görecek.

BARZANİ’YE MUHTIRA (Vatan). Banzani’ye bağlı peşmergeler, Süleymaniye’de Türk askerine silah doğrulttu. Genelkurmay çok sert karşılık verdi. En ufak eylim en üst düzeyde karşılık görecek.

Sıcak çatışmaya doğru adım adım yaklaşıldığı gibi bir his var içimde. Güneydoğu’dan şehit haberleri geldikçe, öfkemizin ve kızgınlığımızın ne kadar kabardığının farkındayım. Ancak böyle bir durumda bu sayının çok daha artacağını da hepimiz biliyoruz.

Bu yüzden bu önemli bir konu. Çok iyi düşünülmesi ve hesap edilmesi gereken bir konu. Hem hükümet, hem Türk Silahlı kuvvetleri bu konuda kararlarını verirken kılı kırk yararak düşünmek zorundalar.

Türk ordusunun başarılı bir imaj yaratması, daha doğrusu herkesin korkulu rüyası olmasının altında yatan sebep, her Türk gencinin askerliğe olan merakı, bu kutsal göreve bir düğün-bayram havası içinde davul zurnayla katılmasıdır.

Ne yazık ki bugünkü gazetede bu anlamda hepimizin canını sıkan bir haber var. Bazı kişilere askerlik yapmaması için sahte çürük rapor verilmesi… Bence günün en dikkat çekici haberi.

Gençlerin akın akın vatani görevlerini yapmak için halay çekerek kışlalarına uğurlandığı şu günlerde, mümkündür ki, bireysel olarak yaşadıkları ruhsal hastalıktan dolayı askerlik yapmak istemeyenler çıkabilir.

“İhanet”ten önce bunu bir hastalık, bir korku, bir fobi olarak değerlendirebiliriz. Ancak böyle bir isteğe sahte çürük raporu hazırlayabilen görevlileri tarif edecek bir cümle kuramıyorum. Onlar için ihanet kelimesi bile çok hafif kalır.

Yetkililerin çürük raporu alanlardan önce, verenlerin peşlerine düşüp gerekeni yapmalarını istiyorum ve bekliyorum.

ŞEHİTLERDEN UTANIN (Vatan). Şehit cenazeleri yürekleri yakarken jandarma sahte çürük raporu alarak askerden kaçanların peşine düştü. 80 kişi göz altına alındı. 450 kişi aranıyor.

İç politika seçim heyecanının doruğuna doğru çıkıyor. Adayların belirlenme süreciyle ilgili yoğun çalışmalar devam ederken. sağdaki birliğin içine girdiği tehlike de güne damgasını vurdu. Abdüllatif Şener’in aday olmama kararı da bütün siyasi çevrelerde merak uyandırdı.

Önce DYP ile ANAP birleşmesindeki olumsuz gelişmeler:

SAĞDA ÇATLAK (Akşam). Merkez sağda birlik çıkmaza girdi. Mesut Yılmaz’ın adaylığınyla başlayan gerilim, Anavatan kongresine 24 saat kala köprüleri atma noktasına geldi.

MERKEZ SAĞDA DEPREM (Cumhuriyet). Mumcu’nun deklarosyona uygun hareket edilmedi açıklamasııyla ipler kopma noktasına geldi.

SAĞDA KRİZ (Milliyet). 1. Demokrat partide birleşme tehlikede. 2. Abdüllatif Şener aday olmayacağını açıkladı.

25 GÜNLÜK BİR ŞEY (Star). Ağar’ı birleşme ilkelerini uygun hareket etmemekle suçlayan Mumcu rest çekti. Kapat gel anlayışı rencide ediyor, dedi.

Abdüllatif Şener krizi mi, sorusunu akla getiren bir açıklama…

ÜÇÜNCÜ ADAM NEYİ GÖRDÜ? (Güneş). AKP’de çatlak! Abdüllatif Şener’in tüm ısrarlara rağmen aday olmaması, bazı kurumlarla kavganın yol açacağı tehlikeyi gördü, diye yorumlandı.

ŞENER: NEDEN BIRAKIYORUM? (Hürriyet). Seçimde aday olmayacağını açıklayan Başbakan yardımcısı ve Sivas milletvekili Abdüllatif Şener, sürpriz kararının nedenlerini Hürriyet’e anlattı.

ROTA CHP Mİ? (Tercüman). İktidarın ağır topu devlet bakanı Şener de AKP’den koptu. Şener’in aday değilim sözleri partilileri sarstı. Baykal, kapımız açık, keşke gelse, dedi.

Aday belirleme çalışmaları ve sürpriz yeni adaylar, yeni katılımlar..

TEK SEÇİCİLERİN EN UZUN 72 SAATİ (Radikal). Milletvekili adayı listelerinin teslimine üç gün kala heyecan zirvede. Liderler seçme, adaylar seçilme telaşında. Adaylardan partilere 25 milyon aktı.

DUYGULANDIRAN VASİYET (Türkiye). AKP’ye katılan Osman Yağmurdereli, rahmetli babam bana meclisi gezdirir ve hep burası kapanmasın da, derdi.

Diğer gazete manşetleri de şöyle:

OKULDA İBADET 30 YILDIR SERBEST (Bugün). Bir televizyon haberi yüzünden Türkiye, lisede namazı tartışıyor. Oysa okulda ibadet 1977’de serbest bırakıldı.

BÖYLE YETKİ OLMAZ (Bugün). AB’ye uyum diye abarttık, polisin yetkilerini budadık. Hatayı anlayınca yine ölçüyü kaçırıp özgürlükleri kısıtlayan konut dokunulmazlığını zedeleyen düzenlemeleri geri getirdik.

ÖNCELİK BAĞDAT, KANDİL DEĞİL (Milliyet). ABD büyükelçisi Wilson Kuzey Irak’taki PKK faaliyetlerinden sözederken Irak’ta öncelikle büyük resme odaklanmış durumdayız, sıklet merkezi Bağdat, dedi.

YAMAN EMİNE (Takvim). Bilgisayarı yok. Ama üniversitede bilgisayar bölümünde okuyabilmek için para lazım. O da plajda omzunda kum kovasıyla çalışıyor.

MUMCU’YA İKİ YERDEN DARBE (Tercüman). Başbakan’dan son dakikada referandum golü yedi. Ağar sözlerini tutmadı. Sağda birlik tehlikeye girdi.

DÜĞMEYE AYŞE Mİ BASTI? (Yeni Şafak). Polis, Ulus’taki patlamada baygın bulunan ancak hastaneden kaçan Ayşe kod adlı bir kadını arıyor. Ayşe’nin canlı bomba Güven Akkuş’la görülen kadın olduğu ve bombayı onun patlattığı sanılıyor.

Son manşetimiz ilginç. İstanbul’da polisin böyle bir uygulama yapacağı haberini hatırlarsanız daha önce vermiştim. Bundan iyi sonuç alınabileceğini de söylemiştim. Ancak doğrusu bu hiç aklıma gelmemişti. Bakın ne olmuş.

SİMİTÇİ KILIĞINDAKİ POLİS KAPKAÇÇIYI SUÇÜSTÜ YAKALADI, MAHKEME BIRAKTI (Zaman). Tebdil-i kıyafetle asayiş olaylarını takibe başlayan Güven Timleri dün ilk icraatını Beyoğlu’nda gerçekleştirdi. Bir kadının çantasını alan kişiyi simitçi olarak görevli polis yakaladı. Ancak suçüstü yapılan zanlı çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Yarın yeniden buluşabilmek umuduyla …

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..