Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '12

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları

20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları
 

 

Diyarbakır, Elazığ’ın lavaşı

Ağrı dağı yüksek, dumanlı başı

Hele Nevşehir’le Hacıbektaş’ı

Dünyanın cenneti güzel Türkiye’m.

 

Ahmet Akar

 

20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’nın başarı ile tamamlandığını yazılı açıklamasıyla belirten Elazığ’ın değerli, çalışkan ve herkese eşit davranıp ayrım yapmayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Öztürk’ün açıklamasını aşağıda aktarıyorum. Ayrıca izlenimlerimi gelecek günlerde burada ve basın yayın organlarında yazacağım. Başta SayınTahsin Öztürk’ü, Enformasyon Memuru Yahya Teksarı’yı ve tüm çalışanlarını alkışlayarak sevgi ve saygılarımı gönderiyorum.

***

İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, “1992 yılında başlayan Hazar Şiir Akşamları; ilimizdeki ilgili sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile birlikte ortaya konulmuş, gittikçe ülkemizdeki ilgili kişi ve kurumların desteğini alarak sağlıklı bir şekilde büyüyerek uluslararası bir nitelik kazanmıştır.

20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Elazığ Valiliği Himayelerinde; Elazığ Belediye Başkanlığı, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü ve Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı ile ilimizdeki diğer resmi ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığına (TİKA), Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Avrasya Yazarlar Birliği gibi kurumların da desteği ile gerçekleştirilmiştir.

Valiliğimizin koordinasyonunda, ELESKAV adına İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün organizesinde hazırlıkları 6 ay önce başlayan faaliyetin bu yıl adı komitemiz tarafından Yunus Emre ve Aşk olarak belirlenmiştir. 21 Haziran tarihinde başlayan etkinlikler büyük bir katılım ve coşku içinde 24 Haziranda yapılan geziyle sonuçlanmıştır.

Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yürüttüğü organizasyon çalışmaları misafirlerin uğurlanmasıyla sorunsuz şekilde sonuçlandı. Yunus Emre ve Aşk konusunun işlendiği faaliyetlerde Yunus Emre Minyatürleri Sergisi, İmza günleri, Serdar Tuncer, Ender Doğan, Mansur Bildik ve Viyana saz derneği, Yunus Emre Gönül Derneği, Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Fırat Üniversitesi Konservatuarı ve Müftülük Tasavvuf Müziği korosunun verdiği konserlerle değerlenen program şiir yarışması, Yunus Emre Bilgi yarışması, Paneller ve konferanslarla devam etmiştir; final gecesinde şairlerin katılımıyla Hazar sahili misafirlere unutulmaz bir gece yaşatarak 21. Yıla doğru yol aldı.

Zengin bir katılımcı listesine sahip 20. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Sadık Yalsızuçanlar, Prof. Dr. İsmail Yakıt, Dr. Mustafa Tatçı, Doç. Dr. Mustafa Sever, Doç. Dr. Levent Bayraktar ve Azerbaycan'dan Prof. Almaz Ulvi Binnatova ile Kırım'dan Nariman Abdulvaapov gibi isimlerle Yunus'u anlatmıştır. Yurdumuzdan ve Türk dünyasından önemli şairler şiirlerini dünyaya bu kez Elazığ'dan söylediler. Azerbaycan'dan Beşti Elibeyli, Aysel Elizade, Qismet Rüstemov, Kazakistan'dan Dauletbek Baytursınulı, Toktarali Tanjarık, Gürcistan'dan Osman Ahmetoğlu, Özbekistan'dan Hosiyat Rustemova, Kırgızistan'dan Altınbek İsmailov, Kırım'dan Elmara Mustafayeva ve Türkiye'den Cemal Safı, Nurala Göktürk, Nevin Kurular, M. Halistin Kukul, Adem Yeşil... gibi şairler şiirlerini seslendirdiler. Bunun yanında şair ve yazarlar ile beş ilçemizde, Aydınlar köyünde mini şiir akşamları düzenlenerek başarıyla sonuçlanmıştır.

Program boyunca; Yurtiçinden 17, ilimizden 4, yurtdışından 13 şair ve 2 panelist, yurtiçinden 6 panelist, 15 şair ve yazar derneği temsilcisi, başta TRT ve TGRT olmak üzere 30 kişilik canlı yayın ve basın temsilcisi, yurtdışından 5, yurtiçinden 18 ve ilimizden 50 kişilik müzisyen grubu olmak üzere ortalama 150 kişilik şair, yazar, müzisyen ve sanatçı grubunun tüm faaliyetleri beraberlerindeki davetlilerle birlikte İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün personeli tarafından organize edilerek tüm programlar başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Programın tanıtımı amacıyla 1000'er adet program kitapçığı, davetiye, afiş, kit dosyası, 19. Hazar Şiir Akşamları Güldestesi bastırılarak dağıtılmış, bunun yanında bilbordlarda ve basın yayın organlarında program tanıtılmış ve duyurulmuştur. Yunus Emre'yi ve felsefesini anlatan yazarların kitaplarından satın alınarak öğrencilere ve kütüphanelere dağıtılmıştır.

Yunus Emre Bilgi Yarışması ve Şiir Yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüller verilmiş ve final gecesinde Hazar Gölü kıyısında tüm katılımcılara yemek ikramı yapılmıştır. TRT AVAZ ve TGRT televizyonları tarafından canlı yayınlanan program aynı anda tüm dünyada da izlenmiştir.

24 Haziranda Harput ve Keban Gezisiyle mutlu bir şekilde son bulmuştur. Bir kültür ve sanat şehri olan Elazığ, uluslararası bu organizasyonu kamu kurumları, Elazığ sanat çevreleri ile birlikte başarı ile sonuçlandırmıştır” dedi. 

Kaynak: http://www.elazig.gov.tr/h3526-20-uluslararasi-hazar-siir-aksamlari.html 

***

Yunus Emre’den seçme sözlerle yazımızı noktalamak isterim: 

 

Aşk aşıkı şir eder,
Aslanı zencir eder,
Katı taşı mum eder.

*

Aklı olan korkmak gerek

Nefs elinden, hırs elinden

Nefstir seni yolda koyan

Yolda kalır nefse uyan.

 *

Âşık olamayan âdem benzer yemişsiz ağaca.

*

Türlü türlü cefanın adını aşk koymuşlar.

*

Dağlar nice yüksek ise, yol anın üstünden geçer.

*

Dünyada dertsiz baş olmaz, derd'olanın ahı dinmez.

*

Cümleler doğrudur sen doğru isen,

Doğruluk bulunmaz sen eğri isen.

*

Eğer bir müminin kalbin kırarsan,

Hak'ka eylediğin secde değildir.

*

Eğer hor eğer hürmet kişiye sözden gelir
Zehr ile pişen aşı yemeğe kim gelir.

*

Sevelim, sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz...

  

*

  muhsindurucan@hotmail.com

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..