Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

200 sene 6 nesil

200 sene 6 nesil
 

200 Sene 6 Nesil


Dedelerden torunlara altın bilezik

Balıkesir’in Dursunbey İlçesinde tam 200 sene 6 nesildir damak zevkine hitap eden Şekercioğlu, mesleği hakkında ser veriyor sır vermiyor. Zanaatın verdiğini zamanın padişahı vermez, kıymetini bil sözüyle peşkiri kuşanan ve devraldığı bayrağı başarıyla taşıyan Mustafa amca, lokum yaparken kazanlara sevgilerini kattıklarını söylüyor.

Dursunbey isminin lokum ile birlikte anılmasında büyük rolü olan Şekercioğlu Lokumlarını, diğer lokumlardan ayıran en önemli özelliğini alışverişe gelen müşteriler anlatıyor.
Lokum insan ağzında dişlere yapışmıyor, geniz yakmıyor, lezzeti ise mükemmel, bazen sevdiklerimize hediye, bazen de damak zevkimize hitap etmesi için aldığımız lokumlar harika bir şey, insan lokum yerken ancak bu kadar zevk alabilir diye anlatıyorlar.

Ürünlerde gıda aromaları ve renklendiriciler yerine doğal meyva ve hammaddeleri kullanılıyor. Cevizli sucuk lokumlar 1 metrelik düzgün ve pürüzsüz yapısı ile Türkiye’de görüntü olarak da benzersiz.

Yılların tecrübesini ve ustalığını barındıran firma sahibi Mustafa ŞEKERCİOĞLU, bu mesleğe dedeleri tarafından 1800’lü yıllarda İstanbul’dan Bursa’ya gelerek başlandığını, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde çalıştıktan sonra Şekerci Hasan Efendinin Dursunbey’e geldiğini ve iki oğlundan Şekerci Salih’in Simav’a, dedeleri Şekerci Mehmet Usta’nın ise Dursunbey’de kalarak bu mesleği sürdürdüğünü, 1914 yılında seferberliğin ilanı ile dedelerinin orduya katıldığını ve 8-10 yıl askerlik yaptığını söylüyor.

Cumhuriyetin kurulması ile birlikte Mehmet Ustaya ŞEKERCİOĞLU soyadı verilmiş, 1962 yılında ise dedesinin ‘’Zanaatın verdiğini zamanın padişahı vermez, kıymetini bil, Allah muvaffak etsin’’ diyerek kendisine peşkir kuşattığını hatırlatan Mustafa amca, 50 yılı aşkındır lokum kazanlarının başında bu işi yaptığını, artık yaşlandığı için kazanların başına çocuklarının geçtiğini söylüyor.

İki oğlu olan Mustafa amca, dedelerinin amcasına şekerciliği, babasına ise lokumculuğu öğrettiğini, ikisine aynı sırrı vermediğini belirtiyor, meslek sırrının tamamını bir çocuğuna öğretmeyen dedelerinin izinden giderek çocuklarına sırrını paylaştırmışsınız sorusuna ise tebessüm ederek cevap veriyor.

Dedelerinden aldığı mirası oğullarına aktaran Mustafa amcanın en büyük arzusu devraldığı bu bayrağı onların da çocuklarına hatta torunlarına devretmeleri.
Dışa açılmak ve büyümek için adımlar atan ŞEKERCİOĞLU, yakın zamanda Dursunbey’de bulunan imalathanesini Balıkesir merkeze taşımış, Dursunbey ve Balıkesir’de şubeleri bulunan firma Bursa’ya da şube açmayı düşünüyor, ayrıca birçok yere toptan satışı bulunan lokumları Balıkesir’e yolunuz düşerse mutlaka tadın.

 
Toplam blog
: 94
: 183
Kayıt tarihi
: 15.11.12
 
 

Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde 1970 yılında ailenin ikinci oğlu olarak Dünya'ya geldim. Eskişeh..