Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

2008 KPSS'deki 2 soru iptal edildi !

2008 KPSS'deki 2 soru iptal edildi !
 

uzeyirk.blogspot.com' dan


2008 KPSS Eğitim Bilimleri sınavında yapılan haksızlığı karşı çıkarak açtığımız mahkeme, nedense daha yeni sonuçlandı. 13 soru için açtığımız davada 2 sorunun iptali kararı geldi. Karar geç yayınladı.
Burada asıl soru şu: Bu soruların yanlış verilmesiyle oluşan katsatyı ve puan yanlışlıkları nasıl düzeltilecek?
Bir diğer soru da : Bu soruların yanlış hesaplanması nedeniyle çok küçük puan farkları yüzünden atanamayan öğretmenlerin hali ne olacak?

İşte haberin ayrıntıları:

Ankara 10. İdare Mahkemesi, 28-29 Haziran 2008'de yapılan KPSS eğitim bilimleri sınavında 13 sorunun yanlış olduğu iddiasıyla açılan davayı kısmen kabul etti. Mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda A kitapçığı'nın 11. ve 97. sorularının hatalı olduğuna hükmetti. Bilirkişi raporunda 11. sorunun soru kökü ve cevap seçenekleri incelendiğinde net bir cevaba ulaşılamadığı belirtilerek, A ve D seçeneklerinin doğru olarak algılandığı vurgulandı. Kitapçığın 97. sorusunda da doğru cevabın A ve D seçenekleri olduğu, iki sorunun iptalinin gerektiği kaydedildi. Mahkeme de söz konusu soruların hatalı olduğuna hükmetti. Avukat Yazıcı, öğretmen adaylarının puanlarının yeniden hesaplanması gerektiğini söyledi.
Böylece, sınava giren Cemali Arslan'ın açtığı dava neticesinde iki soru iptal edilmiş oldu. Şimdi geçtiğimiz yıl KPSS'ye katılıp bir-iki puan eksikliği sebebiyle sınavı kaybeden öğretmen adayları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'ne başvurup puanlarının yeniden hesaplanmasını isteyebilecek. Sınavı gerçekleştiren ÖSYM, savunmasında, sorularda hata bulunduğu iddiasını kabul etmemişti.

İŞTE İPTAL EDİLEN SORULAR:

11. Posner beş tür eğitim programı olduğunu söylemektedir. Bunlar; resmi program, uygulamadaki program, örtük program, ekstra program ve ihmal edilen (geçersiz) programdır. Posner’in eğitim programını bu şekilde ayırmasının uygulamadaki anlamı ya da katkısı ne olabilir?

A) Eğitim araştırmacılarının resmî programın önemini kavramalarına neden olur.
B) Eğitim reformlarının başarı ve başarısızlıklarının nedenlerini belirlemeye yardımcı olur.
C) Program geliştirme alanının ne kadar dinamik bir süreç olduğunun kavranmasına yardımcı olur.
D) Program değerlendirmenin sistematik olarak yapılması gerektiğini ortaya koymaya yardımcı olur.
E) Aynı programın farklı boyutlarını ve farklı akademik çıktılarını belirlemeye yardımcı olur.

97. Tüm uyarılarına rağmen salonda koşarak oyun oynamaya devam eden oğlunu 15 dakika süreyle banyoya kapatan bir babanın uyguladığı davranış kontrol tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ara verme (time out)
B) Olumsuz pekiştirme
C) Şekillendirme
D) I. tip ceza
E) Kademeli yaklaşma

.....................................

Burada şu husus oldukça önemlidir. Bu mahkeme kararı çok büyük karışıklıklara neden olabilir. Zira 2008 KPSS10 puanlarına göre yapılmış üç öğretmen ataması bulunmaktadır. Daha önce, Danıştay'ın verdiği bir karar nedeniyle, hukuki anlamda tüm atama işlemlerinin yenilenmesi gerektiği ifade edilebilse de, bu şekilde bir karmaşayı kimse istemeyeceği için, 2008 KPSS10 puanlarının kullanıldığı eski öğretmen alım işlemlerinde büyük bir ihtimalle iptal veya değişiklik olmayacaktır.

SORU İPTALİ HALİNDE UYGULAMA NASIL OLUYOR?

Sınav sorularının iptali halinde uygulamanın nasıl olacağına ilişkin olarak iki adet Danıştay kararı bulunmaktadır. Bu kararlar şu şekildedir:

Danıştay 8. Dairesinin 20/12/1996 tarih ve Esas No: 1995 /331, Karar No: 1996/4045 sayılı kararı: “Sınavlarda Hatalı Soru Sorulduğunun Belirlenmesi Halinde, Bu Soruların Öğrenci Lehinde, Doğru Cevaplandırılmış Gibi Kabul Edilmesi Gerektiği Hk.”

Yine Danıştay 8. Dairesinin 20/12/1996 tarih ve 1997 /85 Esas No ve 1999/5549 sayılı Kararı: "Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf Pataloji Ders Telafi Sınavında Bilirkişilerce İptali Gerektiği Saptanan 5 Sorunun Tam Puanla Değerlendirilerek Davacının Puanının Belirlenmesinde Dikkate Alınması Gerektiği Hk.”

Dikkat edileceği üzere her iki mahkeme kararında da, iptal halinde, iptal edilen sorunun tüm adaylarca doğru yapılmış gibi kabul edilerek değerlendirme yapılması gerektiğine dikkat çekilmiştir. Dolaysıyla iptal edilen iki soruya yanlış vermiş adayların lehine bir durum sözkonusudur. Zira bu adayların puanları, sorular doğru yapılmış kabul edildiği için, etkilenecek ve sıralama değişecektir.

AŞAMA AŞAMA NE OLACAK?


Bu iptal kararı bir idare mahkemesi kararıdır. ÖSYM bu karara, mahkemenin yapısına bağlı olarak, Bölge İdare Mahkemesi veya Danıştay'a itiraz edecektir. Ancak itiraz, kararın uygulanmasını geciktirmeyecektir. Ankara 10. İdare Mahkemesinin kararının ÖSYM'ye tebliğinden itibaren 30 gün içinde işlem tesis edilmesi; yani KPSS10 puanlarının yeniden hesaplanması gerekmektedir. ÖSYM, tebliğden sonra 30 gün içinde yapacağı yeni belirlemeyi, ilgili kurum Milli Eğitim Bakanlığına bildirecektir.



Ancak, ÖSYM'nin yeni KPSS10 puan listelerini MEB'e bildirmesi muhtemelen 16 mart tarihinden sonra olacaktır. Bu nedenle 6500 sözleşmeli öğretmenin yerleştirilmesi işleminde bir değişiklik olmayacaktır diye düşünüyoruz. <ı>ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Ankara 10. İdare Mahkemesinin 2008-Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) Eğitim Bilimleri Testi'nde yer alan 2 soruyu iptal etmesi konusunda, "Konuyu araştıracağız, hukukçulara soracağız. Ne yapmamız gerekiyorsa onun gereğini yapacağız" dedi.

Gördüğünüz gibi, haksızlıklar zaman aşımına uğruyor. Mahkeme daha yeni sonuçlandı. Bu mahkeme sonucunda öğretmen adayı arkadaşları ÖSYM ile dilekçe ile başvurarak "puanlarının yeniden hesaplanmasını" istemelerini tavsiye ederim.

kaynaklar : zaman, AA, memurlar.net

 
Toplam blog
: 92
: 11527
Kayıt tarihi
: 21.01.07
 
 

Dokuz Eylül Üniversitesi "Tarih Öğretmenliği" bölümü mezunu. Eğitim sektöründe çalışıyor. Yazmak ..